Tražite novi posao i redovito pregledavate oglase na internetu? Otkrivamo vam “uljepšane” izraze koji u stvarnosti najčešće imaju potpuno drugačije značenje.

1. Dinamično i poticajno okruženje

Vjerojatno ste primijetili da svaki drugi oglas za posao sadrži ovaj izraz. No, što on doista znači? U velikoj većini slučajeva radi se o visoko stresnim poslovima na kojima ćete se susretati sa  stalnim promjenama unutar organizacije (npr. stalna fluktuacija ljudi, loš timski duh, nepostojeća organizacijska kultura). Ovim putem vas potencijalni poslodavac želi upozoriti da ako ste onaj koji voli mirne vode, stabilno okruženje i poslovnu rutinu, da se ne prijavljujete na ovakav posao jer ćete sigurno svaki dan biti na rubu izgaranja.

2. Stimulativna primanja i napredovanje u skladu sa rezultatima

Koliko god bajkovito zvuči da netko dodatnim primanjima stimulira vaš rad , to obično i jeste samo bajka. Najčešće se radi o tzv. metodi “mrkve na štapu”. Pozitivno je da će vam poslodavac stalno postavljati ciljeve i motivirati vas na njihovo ostvarenje, ali ta zaslužena stimulacija će vam najčešće uvijek  nekako ostati na dohvat ruke. Vrlo čestu tu stimulaciju o kojoj je riječ nitko u organizaciji nije ni vidio kamoli doživio, ali poslodavcu odlično zvuči da njegovi zaposlenici imaju tu mogućnost.

3. Spremnost na stalno učenje i razvoj

Svima nama žednima znanja i posvećenima osobnom razvoju ovaj izraz je glazba za uši, ali često se iza njega krije potreba poslodavca za više različitih osoba specijaliziranih za određeno područje. Budući da njima ne raspolaže i najčešće ih ne može priuštiti, ovakvom floskulom, osobito ako na nju pristanete, ima argument da vas “usmjeri” na dodatno područje koje je njemu od interesa. Pozitivno je da možete očekivati dodatne edukacije, znanja i vještine koje će i vama biti od koristi, ali negativno je da to nosi i dodatno radno opterećenje i duplirane zadatke koje ćete obavljati za iste uvjete.

4. Fleksibilno radno vrijeme

Obično ljude koji rade “fleksibilno” nazivamo sretnicima. Pa zamisli sreće da se ne moraš dizati rano ujutro ili ostajati na poslu dok sunce ne zađe? Predobro da bi bilo istinito. Fleksibilno radno vrijeme je samo odlično opravdanje i dopuštenje koje dajete poslodavcu da vas zove izvan radnog vremena i traži da za njega obavljate poslove. To znači da vaš posao nikada ne završava. Možda ćete spavati sat vremena dulje, ali ćete uvijek imati posao u mislima i nikada se nećete moći u potpunosti odmoriti jer će vaš um uvijek biti u stanju pripravnosti.

5. Rad u vodećoj tvrtki / s vodećim brendom / s vodećim stručnjacima

Wow, zvuči kao san snova! Gdje bolje stjecati radno iskustvo nego s vodećima u industriji! Takav posao doista ima svoje velike benefite, ali morate biti spremni da će vam se ako dođete raditi u takvu tvrtku ti izrazi svakodnevno servirati kako biste bili svjesni velike prilike koja vam je pružena i da biste davali svaki dan sve više sebe da biste je opravdali. Ako dođete na pregovore za veću plaću, često ćete čuti da biste trebali biti zahvalni samo zato jer imate priliku raditi u takvom okruženju. Ako je u pitanju multinacionalna kompanija, često će vam reći i da vaša povišica treba proći nekoliko razina odlučivanja zbog čega ćete morati biti strpljivi dok je ne dobijete.

No, nije sve tako crno. Postoje tvrtke koje u svojim oglasima doista misle to što kažu. Takvima skidamo kapu i želimo da ih na našem tržištu bude što više! 🙂