Vrijeme je jedino bogatstvo u kojemu smo svi jednaki. Ne možemo ga kontrolirati, uvećati,  zaustaviti niti vratiti.

Nije važno tko ste, koliko zarađujete i gdje živite, svi imamo istih 24 sata na dan. Beyonce, Bill Gates i Oprah u tom smislu nisu ništa  bogatiji od nas, ali kako njime upravljaju je ono što čini razliku.

U svijetu biznisa, sve što imamo promatramo kao imovinu koja nam donosi dobit ili gubitak. Što bi se dogodilo kada biste svoje vrijeme počeli gledati kao na najvrjedniju imovinu koju imate?  Koristite li je tako da vam iz mjeseca u mjesec donosi dobit odnosno višak vrijednosti ili njome upravljate tako da imate kroničnu nestašicu tog najvažnijeg resursa?

Što ako je vrijeme doista novac?

Zamislite da svako jutro na svoj račun dobijete 86.400 eura. Ali taj novac možete iskoristiti samo u tom danu.Što biste napravili s njim? Biste li promislili prije nego ga upotrijebite?

Takav račun svi već imamo, a on se zove vrijeme. Na njega svaki dan dolazi 86,400 sekundi za potrošiti. Te sekunde teku i dok čitate ovaj članak. Jeste li ih dobro investirali?

Mnogi ljudi na samrtnoj postelji najviše žale za vremenom koje su mogli, ali nisu proveli s voljenima. Umjesto toga su radili, najčešće živjeli po tuđim pravilima, odgađali svoje želje za sutra i sanjali o onom jednom danu kada će sve biti kako su zamišljali.

Što biste učinili s više vremena?

Vi ne morate čekati kraj da biste počeli živjeti. Razmislite već danas što možete s vaših 86.400 koji leže u banci. Kako ih iskoristiti pametno, ali i da vam donesu radost i sreću?

Možda biste konačno upisali tečaj plesa ili naučili novi jezik, krenuli vježbati ili putovali svijetom? Možda biste češće razgovarali s roditeljima ili posjetili stare prijatelje?

Možda biste  se suočili sa svojim strahovima. Meditirali više. Pomagali više. Slušali više. Disali više. Voljeli više. Možda biste radili manje, ali osjećali svaki svoj pokret.

Možda biste imali više vremena za snove i sve ono što ste željeli biti.

Kako ga pametno investirati?

Svi provodimo puno vremena radeći krive stvari i nižući greške. To nije izgubljeno vrijeme, ako iz svega toga učimo.  Jednom ako smo investirali u nešto što nam nije donijelo nikakvu dobit, nema razloga da to ponovno činimo. Zašto onda i dalje gubimo vrijeme ispred TV-a, spavamo dulje i  svakodnevno “trpimo” sastanke, kave i ljude koji ne donose ništa u naš život?

Zašto ne biste već danas jedan dio sa svog bogatog računa od 86.400 usmjerili da uživate u trenutku? Nešto od toga investirajte u posao koji volite, piće s prijateljem kojeg niste dugo vidjeli, a  onda riskirajte i s investicijom u nešto novo. Možda neki novi hobi, putovanje ili barem egzotično jelo? Život je prekratak da igrate na sigurno.

Provodite vrijeme s ljudima koje volite radeći ono što volite.
Budite svoji. Ponekad samo budite. Uživajte u trenutku.
Investirajte svojih 86.400 pametno i obogatite svoju dušu iskustvima koja vrijede barem trostruko više.