Ana Babić, vlasnica uspješne tvrtke Translector, prije šest godina krenula u poduzetništvo s  inovativnom metodom učenja koja se temelji na kombinaciji umnih mapa, glazbe, video zapisa i praktičnoj primjeni naučenoga što dokazano pospješuje i ubrzava učenje jezika.

 1.  Što te u tvom poslu najviše veseli?
  Najviše me vesele moji klijenti, svakim prijevodom, lekturom i svakim odrađenim satom imam priliku naučiti nešto od njih. A kad im vidite osmijeh na licu, kada iz vašeg ureda odu na svoj sastanak, razgovor za posao, prezentaciju ili putovanje sa samopouzdanjem, to je neprocjenjivo.  Također, veseli me i moja sloboda. Mogu raditi ono što se pokazalo najboljim, onako kako su znanost i iskustvo pokazali da se postižu najbolji rezultati, sama određivati radno vrijeme i intenzitet rada.
 2. Jesi li oduvijek znala da ćeš biti poduzetnica?
  Iako sam osnovala i vodim tvrtku, ne smatram se poduzetnicom. Meni je moja tvrtka alat koji mi omogućuje da radim ono što volim jer mi niti jedna druga ustanova ne bi omogućila da podučavam engleski na inovativan način. Tvrtku gledam kao i na sve što je živo, da bi opstala, uvijek mora rasti i otuda dolazi ono što se naziva poduzetničkim pothvatima, a to su ideje za stvaranjem nečeg novoga i boljega.
 3.  Što je ono što te najviše demotiviralo u poduzetništvu tijekom godina, a što si uspješno prevladala?
  Ne bih mogla izdvojiti ništa demotivirajuće u poduzetništvu, dapače, smatram da je svaka prepreka ogromna prilika za rastom. Primjerice, neizvjesnost zbog nestabilnosti prihoda te stalno tjera da radiš nešto novo, da popravljaš svoje usluge, da napreduješ. Postoji jedan dio koji meni nikako nije drag, a to je papirologija, al srećom postoje stručnjaci koji to rade izvrsno i ne moram se time previše baviti. Ključ je okružiti se stručnjacima te tako podržavati jedni druge, da svatko radi ono u čemu je najbolji.  Moj osobni najveći izazov je vrijeme, potrebno  je stalno prioritizirati, jer jednostavno nemate dovoljno vremena za sve.
 4.  Otkud crpiš energiju i inspiraciju?
  Kada vidite sreću na licu nekome tko je shvatio da može naučiti engleski, nešto što joj je godinama stvaralo problem ili prepreku, to je neprocjenjivo.  A, malo te motivira i novac jer moraš svakoga mjeseca platiti i račune. 😀 Tu su i prijatelji i obitelj koji su uvijek spremni biti iskreni i otvoreni sa mnom, te me podržati što mi daje dodatnu priliku za rastom.
 5.  Koja je bila tvoja najveća poslovna lekcija i kako si je naučila?
  Po prirodi se volim kretati, istraživati i razvijati. Mislim da se to odražava i u mom poslu, jer stalno nešto novo radim, stalno inoviram, stalno pokušavam rasti. Ono što pokušavam zadržati je da rastem zajedno s tvrtkom, da moje poslovanje ne raste brže od mene. Izazov je ne biti megaloman i osmišljavati svaki poslovni korak odmjereno, u skladu sa svojim kapacitetom i mogućnostima. Mislim da je to ključ koji pomaže da se svaki posao isporuči kvalitetno.
 6.  Kad bi mogla poručiti 10 godina mlađoj sebi nešto, što bi si poručila?
  Ne volim se vraćati unatrag, i razmišljati što bi bilo kad bi bilo, osim ako nešto mogu naučiti tako da ne bi poručivala ništa mlađoj sebi, ali ljudima koji su na prekretnici samostalnog rada bi od srca preporučila da pokušaju jer kad radite ono što volite ne postoji posao, nego životni stil, a zadovoljni ljudi stvaraju bolji svijet. Nije lagano na početku , ali je isplativo na svim razinama.