Često iz pristojnosti, nespremnosti ili straha od povratne reakcije pristajete na ono što zapravo ne želite? Jednako tako, čini vam se kako nikako ne uspijevate dobiti ono što zavrjeđujete?

Asertivna komunikacija je stil komuniciranja kojeg karakterizira jasno izražavanje naših zahtjeva po načelu: aktivno slušam druge te isto tražim za sebe. Ne okolišam, iskazujem svoje osjećaje i očekivanja te znam uputiti drugima iskrenu pohvalu, ali i konstruktivnu kritiku. Načelo je kratko i naizgled vrlo jednostavno za primijeniti. Nažalost, u praksi znamo koliko nam je nekada teško zauzeti se za sebe, zatražiti nešto za sebe, ili jednostavno reći NE. Upravo zato, asertivna komunikacija se vježba.

Kako uvježbati asertivnost

Nitko ne očekuje da ćete nakon pročitanog teksta sutradan zatražiti povišicu kod autoritativnog šefa. Radite male korake, vježbajte asertivnu komunikaciju na ljudima koji za vas ne predstavljaju bauk. Neka vaše rečenice budu kratke, bez nepotrebnog okolišanja i ispričavanja. U komunikaciji budite ugodni, neka vam se oči „smiješe“ a glas malo, sasvim malo neka je dublji.

Glavni cilj je znati se zauzeti za sebe. Pritom valja preuzimati punu odgovornost za svoje riječi i djela, spremno se ispričati ako smo u krivu, znati kontrolirati emocije i ne bježati od kontakta očima.

Kako asertivno reći NE

Ma samo izgovorite to NE. Prevalite ga preko usta, radilo se tu o promotoricama koje vas s kremom u ruci zaskoče usred šoping centra, kolegici s posla koja vam “uvaljuje” svoj dio posla, prijateljici koja opet traži da ju vozite negdje…

Recite NE i ako smatrate da situacija to zahtijeva, kratko obrazložite, primjerice:

  • NE mogu to napraviti. Imam obaveza.
  • NE mogu doći po tebe, nije mi usput.
  • Ne hvala, nisam zainteresirana.

U komunikaciji nikada ne prebacujte odgovornost na druge, time ne šaljete poruku kako se zauzimate za sebe nego da biste zapravo rado rekli DA, ali neka treća strana vas je izmanipulirala ranije. Ukratko – loš je odgovor da ne možete doći po prijateljicu jer morate s mamom kupovati zavjese. Ili kolegici s posla reći da ćete odraditi malo kasnije jer sad ne stižete… Ili lagati kako žurite zubaru jer ne želite ostati na piću s kolegama s tog istog posla…

Ako ste taj tip da vam je teško nekoga tako odbiti, posebno još ovako kratkim izjavama, jer se bojite da ćete djelovati grubo ili zločesto, sjetite se da sve to možete učiniti uz „nasmiješene oči“ i blag, malo dublji ton glasa. I vježbu.

Kod posebno upornih osoba valja primijeniti tehniku „pokvarene ploče“ – na svaki novi upit, samo ponovite svoj NE, smireno i ljubazno. Ovoga puta, vi budite taj pametniji koji NE popušta.

Kako dobiti ono što želiš

Veoma jednostavno – jasno i bez ustručavanja izrazite svoje zahtjeve. Navedite koja ponašanja i situacije vas smetaju. Uvježbajte pred ogledalom ako treba, odvažite se i zatražite ono što želite. Nećete vjerovati koliko će vam toga biti dano samo zato što ste pristojno i nenapadno to zatražili.

DPA metoda

Jedna od lako primjenjivih pregovaračkih tehnika je metoda dvostruke pozitivne alternative (DPA metoda). Ako je vaš sugovornik tvrd orah,  i već unaprijed znate da će vašu zamolbu odbiti, ponudite mu dva rješenja. Tako sugovorniku dajete na važnosti jer on prvi o nečemu odlučuje, a pritom mu šaljete i poruku kako ste vi ti koji se prilagođavate, primjerice:

  • Želim s Vama razgovarati o svojoj plaći. Možete sada ili Vam više odgovara da to obavimo ujutro?
  • Nisu me oduševile recenzije za ovaj film. Jel’ bi radije da pogledamo xy film ili ti se boljim čini yz film?

JA poruke

Objasnite li kratko razloge zbog kojih vas neka ponašanja i situacije smetaju, dat ćete argument te ujedno apelirati na emocije sugovornika. Ja porukama postižemo da nas se bolje „čuje“ i da naši razlozi i zahtjevi budu jasni drugome. Introvertiranim osobama i onima koji teško izražavaju vlastite emocije ovo se može činiti kao najteži zadatak. Ipak, ne posustajte, jer jedina osoba koja se mora zauzeti za vas ste vi sami.

Primjeri ja poruka:

  • Kada mi dajete ovako kratak rok, nemam dovoljno vremena dati svoj maksimum i polučiti najbolji rezultat. Molim Vas, potrudite se javiti mi sve pravovremeno.
  • Kada vičeš na mene, ja ne uspijem shvatiti što mi poručuješ. Molim te pričaj malo sporije i bez vike.

Upamtite – uljudna energičnost i pristojna odlučnost otvorit će vam mnoga vrata. A, ako nakon što ste primijenili gore navedene metode, određena vrata i dalje ostaju zatvorena – ostavite ih tako. I ne odustajte od sebe – jer se možda baš iza ugla otvorio neki prozor.