Što je za vas uspjeh i sreća? Je li to kada imate dobro plaćen posao, kuću na moru, najnoviji automobil ili partnera koji vas voli i podržava?

Kada pitate bilo koju osobu na svijetu što želi, čut ćete: “Želim biti sretan/a”. Oni ambiciozniji će reći: “Želim biti uspješan/a”. Ta vječita potraga nikada ne prestaje jer uvijek nešto nedostaje ili može bolje. Uvijek postoji veća kuća, prestižniji posao, savršeniji automobil, bolji posao i partner. Začarani krug. Vidjet ćete po onima koji imaju sve, a i dalje nisu sretni, a još manje se smatraju uspješnima.

Jeste li vi sretni?

Smatrate li se uspješnima?

Odgovorite sebi, iskreno, od srca.

U potrazi za uspjehom i srećom često zaboravimo onu najvažniju kariku – autentičnost. Svijet nas uvjeri da  da bismo uspjeli moramo raditi kompromise, a najčešće ih radimo na svojoj autentičnosti. Prešutimo jedno NE, pa drugo, pa treće i onda ono postane toliko tiho u nama da ga s godinama više ne čujemo.Jednog dana se probudimo i imamo sve ono za što smo ga žrtvovali, ali nismo sretni. Zašto? Jer nismo slušali sebe. Nismo živjeli svaki dan i svaku odluku u skladu sami sa sobom. Zato je umjesto sve te sreće koju smo mislili da će nam donijeti izvanjske stvari – praznina.

“Uspjeh je kad radiš ono što želiš raditi, onda kada to želiš raditi, gdje to želiš raditi, s kim to želiš raditi i onoliko koliko to želiš raditi.”
– Tony Robbins

Brojna istraživanja među visoko pozicioniranim uspješnim menadžerima pokazala su da ih je manje od trećinu sretno i zadovoljno na poslu koje rade. Nije u pitanju pozicija niti plaća, već osjećaj nezadovoljstva kojem ne mogu pronaći uzrok. Samo osjećaju prazninu u sebi i potrebu da moraju nešto promijeniti i učiniti svoj život značajnijim.

Mnogi putem otkriju da jednostavno nisu bili iskreni sami prema sebi i da nisu poštovali ono što jesu. Shvate da nisu dali prostora svome autentičnom ja i da su ga negdje putem izgubili kako bi bili prihvaćeni i cijenjeni na svom radnom mjestu te uspješni u poslovnom svijetu.

“Kako bismo  bili dugoročno uspješni, moramo uvažavati, cijeniti i poštovati sebe, ne prisiljavati se da budemo nešto što nismo.”
– Kathy Caprino

Što znači biti autentičan?

Znači biti usklađen sa svakom svojom riječi i odlukom. Reći “ne” kada to mislite bez obzira na posljedice, reći “da” kada se nečemu istinski veselite. Svaka odluka je važna. Možda vam se čini da neće svijet stati ako jednom popustite i “pređete preko sebe” zarad nečijeg prijateljstva ili uvažavanja, ali vjerujte da je to ozbiljna navika iz koje ćete se kasnije teško izvući. Uz to, najčešće nećete dobiti ni uvažavanje ni prijateljstvo te osobe, već suprotno, uskoro ćete se suočiti s nepoštovanjem. Jer kada vi ne poštujete sebe, neće vas poštovati ni drugi.

Zapitajte se već danas:

Jesam li sretan/a?
Jesam li uspješan/a?
Živim li svoj život u skladu sa svojim uvjerenjima?
Govorim li uvijek ono što mislim?
Radim li uvijek ono što govorim?

Uskladite se sami sa sobom i vjerujte sebi, možda će vam promaknuti neka prilika, ali ako ste svoji pronaći će vas ubrzo ona prava, usklađena s vama. 🙂