Stvaranje osobnog brenda i autoriteta pomoći će vam u bržem dolasku do boljih prilika, pozicija i osobnog rasta

Najbolji način da se istaknete od konkurencije je da izgradite autoritet. Uz njega ne morate rušiti cijene i raditi napornije  nego pametnije, ulažući vrijeme u svoju stručnost i kvalitetu rada, a ne na kvantitetu u kojoj vrlo jednostavno možete biti zamijenjeni. Bez obzira radite li za druge ili imate vlastitu tvrtku, ulaganje u pozicioniranje u poslovnom svijetu će vam otvoriti brojna vrata za bolje prilike, brži rast prihoda, ali i vaših znanja i vještina.

Davanjem do dobivanja

Da biste dobili autoritet i uvažavanje u poslovnom svijetu te sve benefite koji iz toga proizlaze, morate najprije nešto dati – svoju ekspertizu. Mnogi izbjegavaju otkrivati “tajne svog zanata” jer se boje da će izgubiti određenu tržišnu prednost. No, u otvorenom digitaliziranom tržištu gdje su sve informacije na dohvat ruke, oni koji nisu spremni dijeliti informacije – izumiru. Preživljavanje najprilagođenijih – oni koji svoju ekspertizu dokazuju kroz savjete, koji daju uvod u cjelokupnu uslugu koja se treba kupiti.  U tom dijeljenju koje doista nikada nije besplatno, treba biti konzistentan i uporan da bi izgradili  svoj brend te postali prvi izvor kvalitetnih informacija, provjerenih trikova i savjeta koji će pomoći drugima.

Budite aktivni na LinkedInu

Izvrsne prilike i neiskorišten potencijal očekuje vas na najvećoj poslovnoj društvenoj mreži na svijetu. Kvalitetan sadržaj i redovita aktivnost je sve što vam treba za uspjeh. Mnogi rade grešku da samo naprave profil i dodaju kontakte, a nikada ne izgrade prave odnose, sjedeći pasivno na neiskorištenom blagu.  LinkedIn vam omogućava da ispričate svoju jedinstvenu priču, istaknete svoje vrijednosti i kroz svaku objavu dokazujete svoju stručnost u vašem području i industriji. Kroz objave članaka, dijeljenje savjeta i trikova, postajete vidljivi u vašoj industriji, a kad prave prilike dođu, pogodite koga će se svi prvo sjetiti? Krenite već danas i zauzmite svoje mjesto na tronu.

Pišite poslovni blog ili budite kolumnist na strukovnom portalu

Iskoristite snagu strukovnih nišnih medija da ovladate specifičnim područjem i dokažete se kao autoritet čije mišljenje vrijedi poslušati kroz pisanje kolumni kroz koje ćete komentirati aktualne industrijske trendove, izražavati stavove i preporuke za budućnost industrije. Doći do takve prilike može biti izazovno zato je dobro da krenete s pisanjem vlastitog bloga kroz koji ćete dokazati svoju sposobnost pisanja i kritičkog promišljanja te uz koji ćete zapeti za oko strukovnim medijima i potencijalnim klijentima ili novim poslodavcima.

Govorite na konferencijama i okruglim stolovima

Sudjelovanje na konferencijama nije samo za ekstrovertirane i željne samopromocije. To je za sve one koji žele ići u susret dobrim poslovnim prilikama i izražavati stavove o trendovima u industriji. Do mjesta na okruglom stolu ili za govornicom je teže doći, ali možete početi tako da ćete sami odlaziti na što više takvih konferencija, družiti se s ljudima iz struke, predstaviti se organizatorima i biti prisutni na svim kanalima.  Ako ste konzistentni i stalno vidljivi, dočekat ćete svoje mjesto. Kada organizatori budu u potrazi za novim govornicima, time ćete postati njihov prvi logičan izbor.

Najveća prepreka u tome da postanete autoritet u svojoj industriji ste zapravo vi sami sebi. Dok ne povjerujete u svoje sposobnosti i spremno odlučite predano učiti, okružiti se pametnijima i uspješnijima od sebe i dati sebi priliku da rastete, nećete takve prilike dobiti ni od drugih. Dobra vijest je da vi počinjete prvi, budućnost vaše karijere je vašim rukama.