Mlada, svestrana i višestruko talentirana Bonita Kristić predstavljala je Hrvatsku na ovogodišnjem izboru za Miss Earth na Filipinima. Osim što se može pohvaliti svojom ljepotom, Bonita je i odlična odgajateljica koja djeci prenosi važnost svakodnevnog implementiranja navika recikliranja i poštovanja planete, te je vrhunska pjevačica i fitness model.

1. Tko je Bonita Kristić i kako je postala sve ovo što je danas?

Opisala bih se kao svestrana, znatiželjna, samouvjerena, zaljubljena u život.  Pjevanjem se bavim od dvadesete godine kada sam bila u prvom bendu. Od tad se puno toga promijenilo. Sad se razvijam samostalno, a fitness je moj temelj i životni učitelj. Ponude za fitness modeling i suradnje sa sportskim lancima su došle spontano, a što se tiče izbora za Miss, to mi je želja koju sam imala odmalena. Osim Miss Earth, prošle godine sam sudjelovala u izboru za Miss Slavonije (druga pratilja) i Miss Sporta.  Vjerujem da se rodimo sa određenim strastima/sklonostima, dok neke tek kasnije otkrijemo, istražujući. Sve čime se danas bavim sam u određenom trenutku poželjela, a dođe kad si spreman, kad ti je to sasvim prirodno. Svoj život dijelim na sanjarski (kada želite, ali nemate “mindset” za ostvarenje) i budni dio (gdje odbacujete gotovo sve u što ste do tada vjerovali, te slobodno i radosno djelujete). Svako “veliko postignuće” je rezultat brojnih manjih svakodnevnih pobjeda – koje zavolite više od samog cilja, jer su vas one izgradile.

2. Što je ono što te svakodnevno pokreće i motivira?

Zahvalnost i vizija. Zahvalnost budi nevjerovatnu energiju i osjećaj bogatstva u vašem životu, a bez vizije za svoj život smo izgubljeni – nemamo smjer koji nam olakšava donošenje odluka.

3. Imaš li svog idola, uzora ili tip osobe koji te inspirira?

Inspiraciju pronalazim u svemu što mi se učini zanimljivim (čim nečemu kažete – “Da, to mi se sviđa.” – ostaje u podsvijesti i postaje dio vas). Ciljanu inspiraciju dobijem gledanjem i/ili slušanjem intervjua, podcasta, motivacijskih govora kroz životne priče tih osoba. To nisu nužno osobe koje su uspjele u polju u kojemu vidim sebe, čemu težim, nego generalno uspješne osobe – što bi značilo sretne, entuzijastične, koje u svakoj prepreci vide priliku za rast.

bonita kristić
4. Što misliš da je ključni sastojak za uspjeh? Bez čega se uspjeh ne može dogoditi?

Vjera. Vjerovati da ćeš to ostvariti, bez obzira što tog trenutka ne znaš kako. Odmah iza nje ide rad – jer on sam po sebi, bez vjere, ne donosi rezultat. Kad mozak prihvati nešto kao moguće (u ranijim fazama dok još nismo prihvatili da je sve moguće), dobijemo inspirativnu misao, koja nas potiče na djelovanje i usmjeri odakle krenuti.  Bitno je shvatiti da se ne moramo slijepo držati jednog puta prema ostvarenju cilja, jer nas to može ograničiti. U redu je promijeniti strategiju i prihvatiti alate koji dolaze.

5. Imaš li loše dane i kako se s njima nosiš?

Koliko god da smo iskusni, dođe “pomutnja”. Samo što se uvelike razlikuju od onih prije – dok nisam shvaćala da moje misli nisu stvarne. Te dane svjesno uzmem više vremena za sebe da se preispitam želim li nešto promijeniti. Zavoljela sam dane kad “usporim”, jer mi to “hrani dušu” i “dijete u meni” koje njegujem i dopustim mu taj luksuz da bude na trenutke razmaženo. Sa današnjim shvaćanjem nezamislivo mi je da padnem u depresiju, i prezahvalna sam što sam izgradila tako zdrav mentalni temelj.

6. Kad bi mogla odabrati jednu stvar da se baviš njome do kraja života, što bi to bilo?

Pjevanje. Najveća želja mi je da se potpuno i slobodno izražavam. Pjevanje mi to pruža. Uz njega ide paket – ples i gluma, koji upotpune priču.

7. Možeš li podijeliti s nama svoja iskustva s Filipina na izboru za Miss Earth?

Izbor za Miss Earth se održao u Manili, gdje smo boravili mjesec dana. Tijekom boravka mijenjali su raspored djevojaka u sobama, što nam je omogućilo da se bolje upoznamo. Prošli smo kroz više ocjenjivačkih susreta, od kojih sam najviše sam iščekivala Talent Show, na kojemu sam pjevala “Pretty Hurts” (Beyonce). Ono čime smo se najviše predstavljali je ekološka advokatura. Pošto sam po struci odgojitelj, prenosim djeci važnost svakodnevnog implementiranja navika recikliranja i poštovanja planete. Isprva, kad sam tek došla u Manilu, nisam znala što očekivati – kakve su cure, hoćemo li pronaći “zajednički jezik” i imala sam, priznajem, predrasude, iako inače zazirem od istih. Nakon Talent Showa, koji je bio odmah treći dan po dolasku, smo imali zajedničku večeru u Versailles palači, gdje smo nakon molitve potaknuti da podijelimo na mikrofon što god želimo sa ostalim djevojkama. Kad smo se svi počeli otvarati i govoriti o razlozima dolaska na izbor, koju višu svrhu vidimo u tome…kao da mi je kamen pao sa srca. Plakali smo i pljeskali jedni drugima, kasnije nastavili razgovore. Osjetila sam takvu povezanost, kao da smo svi jedno, obitelj. Bio je to jako lijep početak. Raspored je bio hektičan, na što smo svi vjerujem bili pripremljeni. Iako je bilo malo spavanja, budili smo se uzbuđeni zbog novog dana i svega što on nosi. Ono što me najviše činilo sretnom su posjete školama, jedna od njih je St.Rose of Lima, Montessori škola. Teško je uopće opisati tu ljubav, energiju. Priredili su nam toliko iznenađenja, darova, ples, pjevanje, recitacije. Vodili smo ekološki kviz gdje su djeca odgovarala na pitanja iz ekologije. Zatim, posjeti ostrva, reklamne kampanje, koktel i gala večeri. Posjetili smo i Malacanang palaču, rezidenciju Filipinskog Predsjednika. Još jedna od stvari koje su me oduševile je što im je glavna zabava karaoke, tako da sam gotovo svaki dan pjevala, kao i na par evenata, te u predvorju hotela gdje smo boravili. Družili smo se s Katherine Espin, Miss Earth 2016, u žiriju je bio Steven Seagal. Zadnju večer sam se na afterpartyju družila sa pjevačicom Shontelle, kao highlight cjelokupnog iskustva. Upoznala sam mnoštvo različitih kultura i naučila i nešto novo o sebi. 

bonita kristić
bonita kristić
bonita kristić
8. Što bi poručila 5 godina mlađoj Boniti?

Budi strpljiva. Imaj više razumijevanja za druge. Riskiraj još više. Budi najpozitivnija osoba koju poznaješ.