Na Danima komunikacija, advertising festivalu u Rovinju, okupilo se 3.000 sudionika koji su imali priliku čuti predavanja 16 vodećih svjetskih stručnjaka.

Predavanje s kojim je otvoren festival bilo je  predavanje Laure Sophie Dornheim iz Adblock Plusa koja je govorila o problematici oglašivačke industrije u digitalnom svijetu.

Napomenula je kako ljudi vole vidjeti vizualno privlačan proizvod ili brand, ali ne na agresivan i naporan način.
U idealnom rješenju, oglašavanje bi trebala biti trostruka korist kako za oglašivače i izdavače jednako i za korisnike oglasa.

Izrazito zanimljiv predavač, Alemsah Ozturk s još zanimljivijom titulom, Chief Happiness Officer, govorio je kako izgleda proces  stvaranja kulture sreće, napretka i samorazvoja te koji su koraci potrebni za stvaranje okruženja u kojemu ljudi izlažu svoje ideje bez straha.

O aktualnojtemi Svjetskog prvenstva u nogometu govorio je James Kirkham, komentator na temu digitalnih medija i globalnog
medijskog poslovanja. Kirkham je objasnio pomak koji se dogodio u svijetu medija i sporta izvan famoznih 90 minuta igre.

Drugi dan festivala Dani komunikacija otvorio je voditelj kontroverzne kampanje Donalda J. Trumpa, Brad Parscal koji je održao predavanje pod nazivom “The Future Of Data-Driven Advertising” u kojem je govorio o mogućnostima koje se pružaju s vještim upravljanjem podacima, a za koje smatra da su presudile o pobjedi na američkim predsjedničkom izborima.dani komunikacija 2018.

Parscale je otkrio kako su vještim segmentiranjem oglasa uspjeli utjecati na odluku neodlučnih birača i privući njihove glasove koji su bili ključni za pobjedu na izborima. Istaknuo je kako su real time data i social response putem digitalnih kanala omogućili formiranje političkih poruka na način kako nikada prije to nije učinjeno ni u jednoj kampanji.

Uz podršku Hrvatske turističke zajednice, ove su godine posjetitelji festivala Dani komunikacija, imali priliku uživo čuti Siri i saznati više informacija o VoiceOver poslovanju. Appleova aplikacija Siri koja funkcionira na principu umjetne inteligencije učinila je glas Susan Bennett mega popularnim, a  Susan Bennett na predavanju pod nazivom „Accidentally Famous“ govorila je o tome kako je potpuno slučajno postala mega popularna Siri, tj. kako nije znala da je upravo njezin glas odabran za Appleovu aplikaciju.

dani komunikacija 2018.

Materijale za aplikaciju, tisuće riječi, fraza i rečenica, snimala je svakodnevno mjesec dana 2005. godine, a njezin glas utjelovio je Siri krajem 2011. godine, za što nije imala informaciju do same objave aplikacije.

Glavni globalni kreativni direktor Twittera, Jayanta Jenkins, govorio je da bi nešto bilo cool  – onomora biti autentično. Kada je riječ o Twitteru najvažnije je biti relevantan i autentičan. Napravio je poveznicu te rekao da su najvažnije rečenice ljudske povijesti poput „Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo“ iznosile do 280 znakova koliko prostora omogućuje jedan tweet. Istaknuo je kako nešto postaje cool upravo kad se ne trudi biti cool, cool je samo efekt autentičnosti.

dani komunikacija 2018.

Na Danima komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne nagrade IdejaX. Nagradu za agenciju godine osvojila je agencija Bruketa&Žinić&Grey, dok je za oglašivača godine proglašen Iskon Internet.

dani komunikacija 2018.         Projekti koji su nagrađeni zlatnom nagradom X su:

  • Zagrebačka pivovara i agencija BBDO Zagreb u kategoriji Piće za kampanju Mame i tate su zakon
  • Iskon Internet i agencija Señor u kategoriji Telekomunikacije za kampanju Iskon casting
  • Jamnica i agencija Imago Ogilvy za kampanju Dear Mr. President u kategoriji Društvene akcije