“A koliko će to da košta? A koliko ću dobiti? Koliko da uložim da popunim radionicu ili da prodam zalihu proizvoda?”

Kada bih dobila kunu za svakog klijenta koji me je pitao koliko će dobiti od kampanje na društvenim mrežama, sada bih bila negdje između Kube i Meksika, ispijala koktele i scrollala po Instagramu.  Nažalost, sada samo scrollam po Instagramu i primjećujem sve veći broj tvrtki koje ga koriste potpuno amaterski u nadi da nešto negdje prodaju  jer su čuli da je mali od susjeda tako “okrenuo dobru lovu”. Nakon inicijalne euforije i 30ak potrošenih dolara, poraženog duha shvate da to i nije baš tako lako. Koga kriviti? Je li susjed lagao ili je imao nekog asa u rukavu?

Društvene mreže su s razlogom društvene

Sjetite se srednje škole i koliko je tada bilo važno biti cool među ekipom. Trudili ste biti  šarmantni, duhoviti, snažnog stava, ali ležerni da bi ste bili jedni od faca kojima su se divili. Tako je i na društvenim mrežama, prije nego nešto prodate, morate najprije postati dio ekipe. Zamislite da u vašu ekipu dođe neki novi tip te odmah nakon “bok” vam krene nuditi svoje proizvode i usluge. Sigurno biste mislili da je sišao s uma te se u najmanju ruku pristojno izmaknuli, zakolutali očima i nastavili dalje. Tako rade i korisnici društvenih mreža kad se vi pojavite iz vedra neba i počnete prodavati “vaša savršena rješenja”.  Klik na gumb “unfollow” pa čak i “block”, ovisi koliko “snažno” prodajete.

UGC je najsnažnija valuta

Mnogi samoprozvani digitalni stručnjaci će vam reći da su lajkovi, klikovi i shareovi tri mušketira koji će vas dovesti do zarade.  U stvarnosti, oni su samo oni koji će vam otvoriti vrata društvenih mreža, ali na vama je da šarmirate sve unutra. Potvrdit će vam, po svim mjerilima, uspješne stranice koje imaju visoke interakcije, ali slabu prodaju, kojih je na tisuće. Kako ne biti dio te loše statistike? Najprije shvatite da tajna ne leži u jednoj savršenoj objavi nego u dugoročnoj prisutnosti i komunikaciji. Nije dovoljno imati savršen feed ili ispuniti kvotu preporučenih objava već izgraditi kvalitetne odnose s vašim fanovima toliko da oni požele sami objaviti nešto o vašem biznisu, proizvodima i uslugama.  Sadržaj kojeg sami kreiraju korisnici potpuno besplatno je vaše najveće mjerilo uspjeha.  A kao i za svaki uspjeh, za njega treba vremena.

Trošak ili investicija?

Činjenica je da bez ulaganja u kvalitetnu komunikaciju i oglašavanje na društvenim mrežama nema rezultata, no kako vi na to ulaganje gledate, govori vam dosta o tome hoćete li uspjeti zaraditi na društvenim mrežama ili ne. Ako gledate čistu računicu “uloženo-dobiveno”, velike su šanse da ćete ostati kratkih rukava i potpuno frustrirani jer će vam se činiti da ste novce bacili u vjetar. Promijenite pogled na stvari i počnite gledati na svaki uloženi novčić kao na sjeme koje sijete za budući rast svog poslovanja. Kad se najmanje budete nadali sjeme će izniknuti i procvjetati te će vam donijeti više zarade nego što ste ikada mogli sanjati. Do tada, oboružajte se strpljenjem jer je komunikacija na društvenim mrežama investicija je koja treba vremena da sazrije.