Od pustinjskog mjesta do svjetske metropole raskoši i blještavila, Dubai je u samo dvadeset godina postao sinonim za blagostanje, istovremeno predobar da bi bio istinit. 

Da je za uspjeh najvažnija vizija i dugoročno planiranje, potvrdio je Rashid bin Saeed Al Maktoum, emir šeik Dubaija koji se davnih 1990ih odlučio dugoročno ne oslanjati na naftne rezerve već investirati novac od nafte u ubrzani razvoj luksuzne turističke destinacije. Od tad u Dubaiju gotovo svakodnevno niču nevjerojatna arhitektonska djela, luksuzni hoteli, poslovni kompleksi i najmodernija infrastrukturna rješenja, a danas, Dubai se može pohvaliti time što se ne financira većinski iz nafte (samo 4% BDP-a), već iz biznisa i turizma.

Jeftina radna snaga i nejednakost spolova

Iako se čini da u njemu žive samo bogataši i da prevladava zapadnjački stil života, ako prošećete ulicama Dubaija ili se odlučite na vožnju javnim prijevozom, zamijetit ćete da iza svih tih veličanstvenih zgrada i blagostanja stoji velika nejednakost među stanovništvom. Na užarenom asfaltu gradilišta zamijetit ćete veliki broj mršavih Indijaca i Pakistanaca koji se na posao voze po nekoliko sati u starim autobusima. U javnom prijevozu i na ulicama vidjet ćete skromno obučene Kineskinje i Tajlanđanke koje se iscrpljene vraćaju s posla, a Arapkinje ćete obično sresti u luksuznim shopping centrima, u potpunosti pokrivene, s brendiranim torbicama u ruci, u pratnji obitelji. U poslovnim središtima kao i na ulicama prevladavaju muškarci, a među njima možete zamijetiti nekolicinu poslovnih žena, Amerikanki ili Britanki, nikako onih s Istoka. Biti žena u Dubaiju je lijepo ako ste bijele puti i “dobrog pedigrea”, ali ako ste iz tamošnjih istočnih zemalja, pretplaćujete se na težak put borbe za poziciju u društvu.

Zaboravljena kultura

Kada se odmaknete od visokih nebodera, tradicionalni arapski duh možete iskusiti na tržnicama začina, tkanine i zlata, od kojih je najpoznatija ona u Deiri. Tamo ćete, kao u filmovima i serijama, naići na veliki broj vještih trgovaca koji će vas putem oblačiti u svilene marame i pašmine te nuditi vam najluksuzniji nakit i torbice. Ti trgovci ne prihvaćaju „ne“ kao odgovor, već će vas pomno saslušati i u nekoliko sekundi identificirati vaše potrebe i pobrinuti se da njihovu trgovinu ne napustite praznih ruku. Tržnice su idealno mjesto da se okušate u pregovaranju i cjenkanju u čemu lokalni trgovci uživaju jer time ulaze s vama u natjecanje vještina i zato će vam namjerno prvotno dati jako visoku cijenu da iskušaju vaš karakter. Nikako na nju nemojte pristati, koliko god vam se roba sviđala, poigrajte se s njima i dobit ćete robu čak četiri puta jeftinije i to uz obostrano zadovoljstvo.

Deira Gold Souk

Deira Gold Souk

Deira Gold Souk

Deira Gold Souk

Safari uzbuđenja i sreće

Nikako nemojte propustiti safari izlet u prekrasne pješčane pustinje i spremite se za nezaboravnu avanturu. Taj dan preskočite ručak jer vožnja džipom po pješčanim dinama baš neće ići uz to. Pripremite se za jako puno adrenalinskih trenutaka u pustinji koji će vam se uz naglo kočenje i brzo krivudanje po dinama činiti kao posljednji, ali kad to „preživite“ čekaju vas najljepši trenuci usred pustinje gdje osim užarenog pijeska i vaših suputnika nemate više ništa na vidiku. Zalazak sunca u pustinji bit će najljepši prizor u vašem životu, a večera u beduinskim kampovima uz trbušne plesačice bit će jedinstveno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život.

Margham desert

Margham desert

Margham desert

Margham desert

Javni prijevoz i mit o skupoći

Iako Dubai slovi kao grad s najmodernijim metroom, u stvarnosti ćete zaključiti da njegova izvedba nije baš moderna. Većina stanica je smještena na dosta nezgodnim lokacijama koje zahtijevaju dodatno pješačenje ili vožnju taksijem ili tramvajem između stanica u slučaju presjedanja. Relativno niske cijene metroa vas mogu privući, ali pripremite se na jako dugačke i zamorne vožnje te pješačenja stoga radije izdvojite novce za taksi ili Uber koji savršeno dobro funkcionira tamo uz jako pristupačne cijene. Jedini razlog zašto se taksi smatra skupim u Dubaiju je prijeđene kilometraža. Naime, cijena po kilometru je jako pristupačna (cca 4 kn), ali je Dubai zaista velik grad ( duljina koju pokriva metro je 75 kilometara), s atrakcijama udaljenim po 20-30 kilometara jedna od druge stoga svakako pripremite rezerve strpljenja za dugačke vožnje. Ako ne idete u Dubai po zlato i dijamante, već kao prosječan turist, iznenadit će vas da je kao grad zapravo jako cjenovno pristupačan. Na najvećim atrakcijama moći ćete popiti kavu ili sok za manje od 20 kuna, a jesti u prosječno dobrim restoranima za 150-200 kuna. Suvenire možete jako povoljno kupiti u manjim diskontnim trgovinama kao i ostale namirnice, voće i povrće. Zapravo, najviše na što ćete potrošiti u Dubaiju je prijevoz i to zbog nevjerojatne udaljenosti svega. No, impresivne građevine i bajkoviti prizori su zasigurno vrijedni puta. 🙂

Burj Khalifa

Burj Khalifa

Dubai Mall

Dubai Mall

Dubai Mall

Dubai Mall

Dubai Marina

Dubai Marina

Ukoliko se odlučite na putovanje u Dubai i zatrebaju vam dodatni savjeti, slobodno mi se javite na tanja@shhhefica.com! 🙂