Emocije čine veliki dio našeg života i stoje iza naših najvažnijih odluka, ali i dalje, osobito u menadžerskom svijetu na glavne sastanke ne mogu ući ni na vrata, ni kroz prozor.

Na njihov spomen, svi prevrću očima i gledaju te kao da si neki mekušac koji je došao s intenzivnog tečaja Louise Hay iako svi koji se bavimo marketingom vrlo dobro znamo da emocije imaju ključnu ulogu u ponašanju potrošača, a samim tim utječu i na uspješnost kampanje.

Unatoč broju prevrnutih očiju, emocije se ne daju gurnuti pod tepih već nam iskaču sa svih strana (na Facebooku ih je sad još više), a u poslovnom svijetu su se, bez obzira na njihovu apstraktnost, uspjele nametnuti kao ključni faktori diferencijacije na tržištu koliko god svim „ne-emotivnim“ direktorima prodaje i marketinga to bilo teško priznati.

Ne možete pobjeći od emocija

Kvaliteta i cijena više nisu dovoljne točke diferencijacije i više se ne možete oslanjati na racionalne benefite svog brenda jer racionalnog kupca više nema. Emocije određuju prodaju, a zahvaljujući munjevitom rastu društvenih mreža, od emocija potrošača se više nemate gdje skriti. One vam svugdje iskaču – kroz FB reactions, komentare, poruke u inboxu, blog postove… Time svakodnevno potvrđuju da vode glavnu riječ u stvaranju imidža vašeg brenda i vaših prodajnih rezultata.

Zašto onda bježati od njih? Zašto ih ne prigrliti i odrediti kao ključni KPI vaše naredne kampanje? Zamislite formulu da koliko ste ljudi uspjeli šarmirati svojom komunikacijom na Facebooku da toliko imate vjernih kupaca koji će još xy puta kupiti vaš proizvod. Vjerujte da je dosta bolja računica od 1+1 gratis. Možda druga opcija pokazuje bolje trenutne rezultate, ali dugoročno emocija se više isplati.

Kako učiniti da kupci više „osjećaju“ vaš brend?

Budite prisutni, budite dostupni i budite svoji. Prestanite na kupce gledati kao na jedinice izvora prihoda vaše tvrtke i počnite im se obraćati kao prijatelju i prvom susjedu. Emocija se osjeća i uvijek će biti uzvraćena, a direktori (koji ne mogu bez brojki) moći će emocije kupaca mjeriti porastom prodaje svojih proizvoda.

Emocije je u odnosu na ostale KPI-ijeve teško kvantificirati i analizirati, ali htjeli to priznati ili ne, one su ključne odrednice uspjeha naših kampanja. U usporedbi s Mad Men razdobljem marketinga, kada se na njih gledalo crno-bijelo (ako možete nasmiješiti ljude i pokazati im Coca-Colu, oni će je voljeti), danas znamo da su emocije percepcijski filteri; one utječu na naše dnevne navike i donose naše odluke, svjesno i nesvjesno.

Počnite osjećati vaše kupce, budite autentični u svojoj komunikaciji i oni će uskoro početi osjećati vas.