Teško vam se organizirati? Stalno ste u žurbi i nerijetko kasnite? Kažu da je upravljanje vremenom direktno povezano sa samopoštovanjem i granicama, a sve se to reflektira i na naše financije.

Istraživanje provedeno nakon pandemije od strane Columbia Threadneedle Investments pokazalo je kako skoro 50% sudionika najviše žali zbog toga što nisu bili odgovorni prema svojim financijama ili uopće nisu imali financijski plan. U razdobljima takvih velikih nesigurnosti i rizika, neophodno je zaštititi se kako bi naše poslovanje i život općenito mogli nesmetano ići svojim tokom. Ipak, i dalje se većina nas ne odlučuje napraviti promjenu u tom smjeru, a evo kako vi možete napraviti preokret i da u tome nađete uspjeh i zadovoljstvo.

Zašto biste trebali imati financijski plan?

Prvo i osnovno, postavite si pitanje: „Što najviše želim postići ovime?“ Pronađite glavni cilj kojemu ćete podrediti sve sastavnice plana. Primjerice, ako štedite za nekretninu, a krećete od samoga početka, važno je uštedjeti što više novca te biti konzistentan i uporan u svom radu kako biste uspjeli ostvariti i eventualni kredit. S druge strane, ako vas zanima ulaganje iz neke razonode i ne žuri vam se akumulirati veće količine novca, posvetite se tome da nađete oblik ulaganja koji će vam biti kao koristan hobi. Druga vrlo važna sastavnica je odmah uključiti sve troškove i poreze koje znate da ćete snositi te eventualne dugove koje imate. Dugovi neka vam budu primarna sastavnica koju želite riješiti, a na troškove oprezno pazite kako vas na kraju svakog mjeseca ne bi iznenadili.  Uz to, uvijek je važno pripremiti se za iznenadne slučaje. Za njih također pripremite poseban dio plana i strogo ga se držite. Preporučljivo je uvijek imati dostupnu količinu likvidnih oblika novaca za one najhitnije slučajeve. Iako je teško odrediti kolika je to količina i koji vas slučajevi mogu dovesti u potrebu za tim novcem, važno je svakodnevno učiti iz prošlih situacija. Nakon svake takve situacije, mudriji ste i sposobniji napraviti sve bolji plan. Dakle, učite svakodnevno i budite informirani. Kada ste sve ove glavne elemente posložili, ostatak plana slobodniji je za raspodjelu na sve ostale oblike štednje i ulaganja te potrošnje. Taj dio plana potrebno je podrediti prethodnim odrednicama kako bi sve tri bilo u ravnoteži: potrošnja, štednja i investiranje.

Kako se držati postavljenog plana i ostvariti ciljeve?

Ono što je najbitnije jest da svoje ciljeve ne gledate isključivo dugoročno. Teško je držati se nečega od čega korist možete osjetiti tek za 10 godina. Zato ciljeve podijelite u one kratkog, srednjeg i dugog roka, kako bi se svakodnevno veselili novom uspjehu vašega plana. Ako se radi o investiranju, pronađite onaj oblik investiranja koji će vam biti izazovan, a ne naporan. Smatrajte ulaganje svojom malom avanturom, na kojoj se trebate i zabaviti i ponešto naučiti. Dakako, korisno je uz sebe imati stručnjaka koji će vas savjetovati i dati vama osjećaj sigurnosti da ono što radite nije beskorisno i da doista to radite s razlogom. Osim toga, takva vam osoba može pomoći da ne upadate u investicijske zamke koje mogu izazvati protuučinak vašeg truda i plana. I posljednje – ne odustajte! U svakom malom uspjehu nađite sreću i zadovoljstvo te budite ponosni na sebe. A što se neuspjeha tiče, oni vas ne smiju zaustaviti na ovom putu. Financijski je svijet pun fluktuacija te broji neuspjeha koliko i uspjeha – puno. Sve dok držite fokus i kontrolu, svaki je takav neuspjeh ispravljiv i samo ga treba gledati kao priliku za osobni napredak. Koliko god nam je upravljanje financijama bilo izvan zone komfora, jednako toliko je važno za naš uspjeh i zadovoljstvo u životu. U svemu tome nam pomaže ako se okružimo ljudima koji se u to razumiju i važno je prisjetiti se – ne radimo sve radi novca.

Primarno gledajte svoj financijski plan kao put mirnijem i manje stresnom životu te nečemu što zaslužujete, baš kao i sve ostalo što si priuštite. A na tom putu ne zaboravite uživati i dokazati si da i financije mogu biti nešto zabavno!