Ljetna sezona je uveliko krenula: visoke temperature, pješčane plaže, kokteli u ruci i miris kreme za sunčanje! Ali za brojne male poduzetnike, freelancere i radoholičare, godišnji odmori i ljetovanja su luksuz koje si rijetko priušte.

Dok one koji su tek zakoračili u poduzetničku avanturu vjerojatno muči minus na računu zbog brojnih troškova i ulaganja, one koji su već zaplovili tim vodama ili rade na odgovornim pozicijama muči i briga kome ostaviti posao i kako se doista isključiti od svega i kvalitetno odmoriti.

  1. Uključite automatske odgovore

Koliko god to bilo po poslovnom bontonu, uključivanje automatskih odgovora vam je nezamislivo napraviti? Apsolutno krivo. Koliko god vam se čini da će se dok vas nema dogoditi neka katastrofa, vjerujte, zemaljska kugla će se i dalje nastaviti vrtiti. I vi ste ljudska bića koja zaslužuju odmor, a vaši klijenti to moraju razumjeti. Za hitne stvari, ograničite vrijeme provjeravanja e-mailova – 15 minuta ujutro i 15 minuta popodne ili ako se ne možete kontrolirati, namjestite da vam se mailovi sa servera povlače samo par puta dnevno u periodu kada znate da nećete biti na plaži.

  1. Izlogirajte se sa svih društvenih mreža. Ne šalimo se.

Koliko god uživali u tome da se prijateljima pohvalite pogledom na more i novim tenom, budite svjesni da će vas upravo prisutnost na društvenim mrežama spriječiti od istinskog odmora.  Uz njih ćete se osjećati kao da niste napustili vaše radno mjesto, pristizat će vam i poluposlovni i poslovni upiti koje ćete morati rješavati i zapravo nećete moći napraviti nužan psihički odmak. Za one koji su teški ovisnici, preporučamo odlazak na mjesta u kojima nemate signala.  Izbjegnite iskušenja.

  1. Kupite knjigu, blok i olovku.

Sjećate li se starih dobrih ljetovanja gdje vam je za istinski odmor bila dovoljna samo dobra knjiga? Ne čitajte je preko uređaja već nabavite u papirnatom obliku, posvetite joj se od korice do korice te svoje misli zapišite u blok običnom olovkom. Da, olovkom. Nadamo se da od sve tehnologije niste zaboravili pisati. Osim što će vam pomoći da se opustite, nećete dolaziti u iskušenje da nešto natipkate, „zguglate“ ili potražite na internetu.

  1. Rezervirajte adrenalinske aktivnosti

Nove avanture i andrenalin u tijelu ne samo da će vas odmaknuti od svakodnevnice već će i potaknuti  kreativnost. Što ste oduvijek željeli napraviti? Bungee jumping? Zip-line? Što god da to bilo, priuštite si nešto čime ćete ubrzati rad srca, a posljedično i rast  poslovnih prilika – kada ste odmorni i kreativni – sve će krenuti nabolje. 😉

  1. Istražujte i upoznajte nove ljude

Pretvorite se u radoznalo dijete i zavirite u svaki kut vaše destinacije za odmor. Popričajte s ionako znatiželjnim susjedima, doznajte o njihovim hobijima i opustite se uz čašicu razgovora. Nikad ne znate kamo će vas to odvesti. Svijet je mali, a nove poslovne prilike se nalaze svugdje.

Sretno! 🙂