Instagram predviđa da će do 2021. video sadržaj činiti 78% ukupnog prometa s mobilnih uređaja

Instagram već dulje vrijeme vlada vrhom društvenih mreža. Iako je u začetku samo bila aplikacija za dijeljenje fotografija, svoju popularnost je povećala stalnim uvođenjem novih mogućnosti. Posljednja od njih je IGTV – posebna aplikacija za dijeljenje vertikalnog video sadržaja. Primijetili su da mlađa populacija provodi više vremena gledajući amaterske sadržaje, nego one koje su kreirali profesionalci stoga su im odlučili pružiti još jednu opciju za kreativni izrIčaj. Za neke je to bilo očekivano, nekima potpuno iznenađenje, a neki još nisu ažurirali aplikaciju pa uopće ne znaju da postoji, no, što god  mislili, IGTV je tu, na vašem dlanu.

Kako funkcionira IGTV?

Da biste objavili video na IGTV-u morate instalirati posebnu aplikaciju (besplatna je i za iOS i za Android) i preko nje se povezati sa svojim Instagram profilom.  (Ne brinite, followeri s profila prelaze i na IGTV 😉 )

Ono što je posebno  je što možete objaviti samo okomite videe ili one u formatu portreta. Idealan omjer bi bio 9:16, može proći čak oblik sličan kvadratu 4:5, ali ništa izvan toga. Dužina videa treba biti između 15 sekundi i 10 minuta.  Dulje video sadržaje za sada mogu objavljivati samo korisnički računi s velikim brojem followera. Ono što je zanimljivo je da video ne možete snimati izravno preko aplikacije, nego nju koristite isključivo za objavljivanje. Nakon što snimite video, dodate mu naslov, opis i naslovnu fotografiju, vaš video je objavljen, a ikona IGTV se pojavljuje među vašim „highlightsima“.

Obratite pozornost na detalje

Kako biste maksimalno iskoristili mogućnosti ove aplikacije, vrijedi posvetiti  koju minutu više osmišljavanju privlačnog opisa i naslova. Također, možete birati i posebnu naslovnu fotografija (thumbnail) vašeg videa pa svakako pronađite neku zanimljivu fotografiju koja će privući korisnike. No, pazite, jer jednom objavljen sadržaj više ne možete uređivati.

Kao i za ostale instagram objave, korisnici mogu lajkati i komentirati vaše IGTV video sadržaje. Klikom na „insights/uvid“, imate pristup statističkim podacima poput broja lajkova, komentara, dosega vašeg videa, postotka gledanja tako da možete doznati više o vašim gledateljima te prilagoditi sadržaj njihovim navikama.

Kvalitetan sadržaj na prvom mjestu

Kao i kod ostalih društvenih mreža, kvalitetan sadržaj je onaj koji čini razliku između amaterskog i profesionalnog korisničkog računa. Nemojte da vas ponese jednostavnost korištenja nove opcije jer iako korisnici vole ne pretjerano uređeni sadržaj, to ne znači da možete objavljivati sve i svašta. Pazite na kvalitetu videa jer to nije InstaStory.  Za maksimalan učinak, objavljujte redovito. Možete napraviti i scenariji, nešto što će održati gledatelje, ali i privući nove. Ne zaboravite i na ostale instagram opcije, npr. promovirajte svoj IGTV na  InstaStoryju tako da ćete ubacite kratke isječke i potaknuti znatiželju pratitelja. A, kada odu na vaš IGTV video, neka ih obori s nogu. 😉