Anita Frtalic Šulentić je direktorica i glavna urednica Entera Zagreb te predavačica na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.  Posjeduje bogato iskustva rada na televiziji i na radiju, po struci je magistra je novinarstva i odnosa s javnošću, a trenutno je i na doktorskom studiju Mediji i komunikacija na Sveučilištu Sjever.

1.Kada se javila ljubav prema medijima i konkretno, radiju?

Ljubav prema medijima postoji oduvijek. Bila sam dijete okruženo knjigama, novinama, časopisima, oduševljeno televizijom i filmovima, a radio je izašao na vidjelo te postao i ostao broj 1 na Fakultetu političkih znanosti i zaposlenjem na Narodnom radiju prije 11 godina. Kao slušatelj sam imala dojam da je radio poprilično jednostavan i bazičan medij, no danas kad smo u procesu konvergencije, digitalizacije i stvaranja novog Zakona o medijima, mogu iz iskustva reći da je posao na radiju izuzetno dinamičan, kreativan, multimedijalan te postaje zapravo način života.

2. Što je ono što si htjela postati kad si bila mala?

Od petog razreda osnovne sudjelovala sam aktivno i u novinarskoj školi tako da je moja želja biti novinarom dosta rano izražena. Dok su prijatelji pričali o astronautima i vatrogascima, ja sam pisala priloge za dječju radijsku emisiju i igrala se knjižnice.

3. Jesi li oduvijek znala da ćeš jednog dana biti Shhhefica?

Naravno da nisam, ta je pozicija došla sasvim prirodno i opravdano nakon puno rada i odricanja, a još više razvijanjem sebe kao kompletne osobe. Oduvijek sam bila na funkcijama koje su očekivale proaktivnost i odgovornost tako da je posao direktorice samo zaokružio i poentirao ono što jesam i što mogu.

4. Kad se osvrneš na svoje studentske dane, što je najvažnije što si do sad u poslovnom svijetu naučila?

Imala sam sreću što su se moj trud, znanje i rad uvijek cijenili, a u svojoj i privatnoj i poslovnoj blizini imam ljude koji su mi uzor i od kojih crpim motivaciju, energiju i poslovne savjete. Najvažnije što sam naučila te što i dalje prakticiram jest da je posao koji voliš blagoslov, da prije svega treba biti čovjek, a tek onda šef i da svaka situacija ima svoje rješenje. I za kraj ono čega se vrlo često sjetim je misao koju sam davno pročitala i zapamtila – i najveći će se san ostvariti ako na njemu radiš svaki dan, barem 8 sati i to počevši od sutra u 7.

5. Koliko si u cijelom procesu radila na stjecanju novih znanja, a koliko u radu na sebi? Što je po tebi važnije?

Kako je za kompletnu dobrobit sebe i svih oko sebe važno jednako misliti na svoje tijelo i duh, tako je po meni jednako bitno stjecati nova znanja i raditi na sebi. Redoviti sam sudionik Radiodaysa, glavnog godišnjeg skupa radijskih direktora iz cijele Europe, a posjećujem sve kvalitetne konferencije i edukacije i u Hrvatskoj. Doktorand sam poslijediplomskog studija Mediji i komunikacija na Sveučilištu Sjever, a od ove godine sam i vanjski predavač na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays. S obzirom da mi je cijeli tjedan vrlo dinamičan, a veći dio vikenda provodim na doktorskom studiju, volim slobodno vrijeme iskoristiti za svoju veliku ljubav – planinarenje ili jednostavno trčanje u prirodi i tišini. Ljubav, obitelj i prijatelji su mi osobno najbitniji da bih se osjećala ispunjeno u svakom trenutku dana.

6. S obzirom na sve veći rast digitalnih medija i sadržaja na zahtjev, kako gledaš na budućnost radija?

Budućnost radija je neupitna. Osim što je prema posljednjim istraživanjima radio medij kojem Europljani najviše vjeruju, Enter Zagreb je radijskom mediju vratio mlađe generacije i pokazao da je najbitnije prepoznati ono što tvoj target želi i treba. Moderni konvergirani radio čini upravo to, slušatelj mu je na prvom mjestu. Streaming na web stranicama i mobilne aplikacije omogućile su brisanje granica FM koncesije, a prisutnost na društvenim mrežama, organizacija radijskih out door evenata te stvaranje podcasta samo su pokazatelj kako radio ide u korak s tehnološkim izazovima, oglašivačkim zahtjevima i potrebama svoje publike.

7. Ove godine Enter Zagreb slavi pet godina, što je ono na što si u vezi njega najponosnija?

Enter je prvi current hit radio u Hrvatskoj, obraća se slušateljima od 15 do 35 godina i postao je lifestyle medij kojeg slušaju i prate svi mladi i oni koji se tako osjećaju. U 5 godina postavili smo nove standarde formatiranog radija, novi programski pristup, nove načine oglašavanja i ono što je možda najbitnije, novi način obraćanja slušatelju. Imamo potpisane ugovore o suradnji sa sedam najuspješnijih DJ-eva svijeta koji na tjednoj bazi rade specijalne mikseve za Enter Zagreb, a kao ekskluzivni medijski partneri Ultra Europe festivala selimo cijeli radijski studio svake godine na 7 dana u Dalmaciju. Organiziramo svaku jesen prvi i jedini radijski reality show u ovom dijelu Europe u kojem redovito sudjeluju stranci, a redakcija Entera sastavljena je od petnaestak mladih i iznimno talentiranih pojedinaca.

8.Na čelu si tima mladih kreativaca, koji su tvoji savjeti kako uspješno voditi „ozloglašene“ milenijalce?  

Svaka je generacija na neki način ozloglašena od onih starijih. Mi se kao ljudi općenito teško nosimo s promjenama i drugačijima od sebe, no to bi nam trebao biti samo izazov i još jedna perspektiva za razvoj sebe. Milenijalci su specifični po odmah i sada principu života, nestrpljivi su i slobodni u svim temama. Ono što je bitno za rad s njima jest činjenica da im novac nije broj 1 za biranje i ostanak na radnom mjestu, nego rade samo ono što ih zanima, žele se osjećati potrebnima i nezamijenjivima na svojim funkcijama te iznimno cijene autoritet koji im istovremeno može biti i iskreni prijatelj. Ali na kraju krajeva, svi to želimo, samo nas je nekad strah reći sve navedeno naglas, zar ne?

9.Kako vidiš daljnji razvoj svoje karijere?

Mediji, komunikacije, rad s ljudima, edukacija. Obožavam dinamiku ovog posla, i vjerujem da će budućnost biti miks svega navedenoga.

10. Što bi poručila našim čitateljicama koje su tek na početku svoje karijere?

Ako radiš ono što voliš, uvijek ćeš dati barem 10 posto više od ostalih i to je ono što će te izdvojiti iz mase. Bitno je ne odustajati od svojih principa, ali isto tako pokušaj prepoznati situaciju kad je potrebno biti fleksibilan. Osjećaj se dobro u svojoj koži i spavaj mirne savjesti. Ostalo će sve doći s vremenom samo od sebe. Sretno!