Bosiljka Sekulić, uspješna je direktorica Combisa u Srbiji, a svoje bogato iskustvo stekla je radeći preko dvadeset godina u prodaji različitih IT rješenja i usluga, primarno u telekom industriji.

1. Izgradili ste uspješnu karijeru u telekom i IT industriji, koje se često percipiraju kao dominantno „muške industrije“. Jeste li se susretali s predrasudama tijekom karijere i kako ste na njih reagirali?

Predrasuda ima u svim profesijama. Moje iskustvo je pokazalo da se djevojke i tijekom studiranja, a i kasnije, tijekom profesionalnog sazrijevanja, veoma trude da se i znanjem i ponašanjem dokažu. Znanje je nešto što nam nitko ne može uzeti. Profesionalno usavršavanje, rad na sebi, čitanje – sve to doprinosi jačanju samopouzdanja. Na neke predrasude ili negativne komentare ponekad je dovoljno odreagirati osmijehom.

2. U Combisu ste posljednjih 9 godina. Što vam je donijelo to radno iskustvo kroz godine i koji je najdraži dio vašeg posla danas?

Tijekom godina rada u Combisu bila sam (a i trenutačno sam) dio brojnih timova koji su iznijeli uspješne, a tehnološki zahtijevne projekte. Stručnost i iskustvo kolega, koji svoje znanje nesebično dijele i zadovoljstvo korisnika su mi bili uvijek najdraži dio posla. 

3. Jeste li imali izazove u razvoju karijere i kako ste ih prevladali?

Bilo je par izazova, ali sam vjerovala u sebe. Posebno bih istaknula prijelaz iz prodaje rješenja za telekom industriju u prodaju rješenja za IT industriju. Za kratko vrijeme sam se trebala upoznati s portfeljem IT rješenja i usluga, da steknem povjerenje kolega i korisnika. Bilo je potrebno učiti i samostalno, ali i od kolega. Također, imala sam podršku obitelji i nisam odustala od sebe i svojih principa.

4. Kad pogledate Bosiljku na početku karijere i danas, što biste rekli, koje su najvrjednije vještine koje ste razvili? 

Na početku karijere sam bila ambiciozna i htjela sam ‘sve sad i odmah’. Danas sam mirnija, s istom dozom samopouzdanja i vjerom u sebe, ali sam naučila da za prave stvari u životu treba biti strpljiv. Kad sagledam sve godine rada i profesionalnog razvoja, ono što bih istaknula je prihvaćanje odgovornosti, samomotivacija, upornost, spremnost na svakodnevno učenje i aktivno slušanje sugovornika.

5. Što mislite što bismo mogli učiniti da učinimo IT struku poželjnijom među novom generacijom žena?

Nove generacije žena su vjerujem drugačije, osjećaju da im pripada dio onoga za šta smo se mi, s preko 20 godina iskustva, morale malo više potruditi i dokazati. Mladim generacijama je potrebno sagledati sve mogućnosti koje im se nude za profesionalni i osobni razvoj. Ne zaziru da pitaju i traže. Ništa im se ne podrazumijeva i to je dobro. Potrebno je omogućiti im fleksibilnost rada i sigurnost povratka na posao poslije porodiljnog dopusta, kontinuirano usavršavanje i mogućnost za napredovanje. Također, davanje dobrih primjera iz prakse, mentorski rad i zdravo radno okruženje.

6.  Koje su razlike između muškaraca i žena u načinu upravljanja – možemo li nešto „pozajmiti“ jedni od drugih da bismo bili zaokruženi voditelji?

Biti dobar voditelj, poštovan od svojih kolega i članova tima, ovisi od dosta faktora, a najviše od dobre, jasne komunikacije, iskrenosti, sagledavanja mogućnosti svakog člana tima i usaglašavanja s poslovnim potrebama i ciljevima. Naravno, postoje razlike u načinu upravljanja između muškaraca i žena. Ono što svakako trebamo pozajmiti jedni od drugih je: direktna komunikacija, jasno postavljanje ciljeva, delegiranje zadataka, slušanje, poticanje zaposlenih na samostalnost, učenje i pronalaženje svrhe u svom radu. Posebno bih istaknula da je ženama važno naučiti da je samovrednovanje svog rada, iskustva i postignuća izuzetno bitno, u nekim situacijama i presudno.

7.   Kako danas možemo stvoriti bolje uvjete za dugoročno povećanje broja žena na upravljačkim pozicijama, osobito u IT industriji?

Prvo trebamo krenuti same od sebe, sagledati svoje mogućnosti, znanje, iskustvo, svoje želje i uskladiti ih s poslovnim obavezama, spoznati vlastitu vrijednost, i vrijednost drugih. Potrebno je mnogo raditi na razvoju cjelokupnog poslovnog okruženja koje će stremiti znanju, iskustvu i mogućnostima svake osobe bez obzira na spol. Sve je više uspješnih žena u IT industriji, ambicioznih i sposobnih i vjerujem da će puno postići radom na sebi, ali i podržavajući jedna drugu. 

8.     Kad biste mogli, što biste šapnuli 10 godina mlađoj verziji sebe, a što bi olakšalo Vaš karijerni put?    

Prije deset godina sam bila mama s dvoje male dece, koja se upravo vratila na posao s porodiljnog dopusta. U svim industrijama ali posebno u IT industriji se sve izuzetno brzo mijenja i to sam znala. Trebalo je uskočiti u “borbene” cipele, uskladiti obiteljske obaveze i karijeru. Tisuće pitanja sam imala u glavi.  Iz sadašnje perspektive, tadašnjoj sebi bih samo šapnula: “Polako, vjeruj u sebe i budi strpljiva. Vrijeme radi za tebe.”