Dina Hadžajlić, osnivačica je i producentica nekoliko medijskih platformi, od čega posljednja promovira žene iz područja biznisa, kulture i umjetnosti. Po struci je magistrica prava, a često radi na projektima u području kulture kao producentica i savjetnica za odnose s medijima.

1. Što Vam je bila najveća inspiracija pri pokretanju platforme?

Svjesna utjecaja koji mediji imaju na strukturiranje pogleda na svijet osjetila sam potrebu da, unatoč apsolutnoj slobodi pri kreiranju platforme, otvorim medijski prostor koji će promovisati utjecajne žene iz različitih sfera i na taj način inspirisati druge žene te jačati njihovu ulogu i položaj u društvu.

2. Kako biste opisali položaj žena na našem području i što je ono što nam najviše nedostaje?

Nametnuti običaji potkrijepljeni mišljenjima okoline još uvijek formiraju sisteme vrijednosti unutar porodica, te direktno određuju poziciju žene u društvu. Iako bi mnogi rekli kako su žene sve uključenije u društvene sfere, možda bismo trebali postaviti pitanje na koji način; istina je da svaki pokušaj za unaprjeđenjem nailazi na otpor.

„Normalizirana“ su ona ponašanja koja bi u svakom razvijenom okruženju bila kažnjiva, o čemu se žene boje govoriti iz razloga što ih je strah, stid i što smatraju da ionako ne mogu time ništa postići. Upravo zbog tog ubjeđenja je ženska šutnja i povlačenje najgore po žene i općenito društvo, jer direktno služi stereotipima i svemu onome što ženu kao biće degradira.

Ono što nam najviše nedostaje jeste sigurnost koju bi nam trebao pružati sistem koji svi mi plaćamo. Ona sigurnost koja bi ohrabrila žene da vjeruju u sebe, postavljaju si i teže ka najvišim ciljevima i koja bi adekvatno reagovala na svaku vrstu diskriminiranja.

Istovremeno bismo trebali raditi na promjeni svijesti koja se odnosi na poštovanje žena prema njihovim profesionalnim postignućima (kako od strane muškaraca, tako i od strane žena), čini mi se da se žene moraju više nego ikad profesionalno dokazivati kako bi zadobile poštovanje okruženja.  Mlade i ambiciozne žene skoro pa kao da posvete svoj život karijeri, dok im se paralelno razvija osjećaj da ništa što su učinile nije dovoljno dobro…

3. Koji su Vaši najveći izazovi s kojima ste se susreli u Vašoj karijeri?

 Raditi u medijskoj industriji, naročito na ovako specifičan način uvijek je izazovno, jer svaki projekat ima svoje identitete koji se grade mnogo prije same realizacije, a koje ciljana javnost mnogo brže i jednostavnije treba prihvatiti. Konkretna artikulacija ideje i njena prilagodba tržištu predstavlja najveći izazov, naročito u vremenu u kojem postoji hiperprodukcija medijskog sadržaja…

4. Po struci ste magistra prava, s fokusom na intelektualno vlasništvo. Kako ste se odlučili za to područje?

Moj magistarski rad konkretno odnosi se na oblast autorskog prava, a ono  što me motivisalo da se odlučim za istu jesu izvanredna predavanja i smjernice mojih profesora sa fakulteta  kao i odgovorno saznanje da svojim istraživanjem mogu doprinjeti razvoju ove grane prava, što je za moj životni put istinski značajno.

5. Često radite i kao savjetnica za odnose s medijima u području kulture, koji su najčešći izazovi s kojima se Vaši klijenti susreću?

 Kada su u pitanju klijenti koji se bave naprimjer savremenim umjetničkim praksama, oni u opisu svog posla nemaju strategije koje se odnose na to kako približiti svoj rad široj publici, jer njihov zadatak podrazumijeva produkciju novih autorskih djela, te se kreću u okruženju specijaliziranom za njihov rad. U tom kontekstu, moj zadatak je tu da budem posrednica između narativa koji proizvodi naprimjer organizacija koja se bavi savremenom umjetničkom muzikom i šire publike, putem medija. Shodno tome, najveći izazov je pronaći zajednički jezik koji povezuje određenu struku i širu publiku.

6. Koji je najljepši dio Vašeg posla, a koji biste najradije delegirali?

Zahvalna sam na slobodi koju imam prilikom odabira onog šta i kada želim raditi,  kao i kreativnim ljudima koji me okružuju i s kojima je razmjena ideja uvijek poput igre iz koje nastaju ozbiljni poduhvati.  Ono što se kosi s kreativnošću za mene jeste posao vezan uz administraciju, tako da bih taj dio uvijek rado delegirala.

 7. Što biste poručili 5 godina mlađoj Dini da možete?

Poručila bih joj da prati svoj osjećaj i da ne razmišlja o potencijalnim greškama, jer ih u životu uvijek mora biti te da “požuri polako” jer sve uvijek dođe u pravo vrijeme.