Dragica Marjanović je uspješna menadžerica s dugogodišnjim korporativnim iskustvom koja je ove godine odlučila posvetiti se misiji osnaživanja žena kroz life coaching.

1.Nakon dugogodišnje korporativne karijere , odlučila si krenuti poduzetničkim stopama i posvetiti se osnaženju žena. Kako je došlo do toga?

Preko dva desetljeća radila sam u internacionalnom korporativnom svijetu na vodećim managerskim pozicijama. Tijekom tog vremena susrela sam puno divnih, sposobnih i vrijednih žena koje su davale sve od sebe i na privatnom i na poslovnom planu. I sama sam bila jedna od njih, ali sam prije par godina shvatila kako to nije mjerilo uspjeha i kako mogu sve, ali ne moram! Posložila sam svoje prioritete, odredila što je za mene važno te osvijestila što doista želim. Naučila sam kako prvenstveno trebam slušati sebe. Zatim je došla pandemija i ja sam odlučila investirati u sebe i upisati jednu od najboljih svjetskih škola za life coaching – Life Coach School i to je bila točka preokreta. Ulaganjem u sebe kreirala sam svoju slobodu i život po svojim pravilima.

2. Kako je life coaching pomogao izgraditi jednu sretniju i uspješniju verziju tebe?

Life coaching mi je osobno pomogao da se bolje povežem sa sobom, obitelji, prijateljima, da imam više vremena, volim ono što radim i zarađujem više. Krenula sam živjeti punim plućima bez obzira na okolnosti i okruženje i uživati u procesu. Ali sreća nije prava ako se ne dijeli, zar ne? Zato sam se odlučila pomagati i drugim ženama koje su spremne raditi na sebi i krenuti živjeti po svojim pravilima te usput uživati. Želim im pomoći da prepoznaju svoj potencijal i svoju vrijednost te se odvaže živjeti život koji zaslužuju bez da se ikome za to ispričavaju.

3. Koje su najveće prepreke s kojima se žene danas suočavaju?

Nažalost, živimo u društvu u kojem se više cijeni ono što radimo, nego ono što jesmo. Mi, žene, povjerovale smo kako se trebamo stalno dokazivati i davati sve od sebe kako bi bile uspješne i dovoljno vrijedne. Međutim, često u tom procesu izgubimo sebe, svoje zdravlje, bliske odnose. Takav mindset je prepreka do sretnog života. Jer sagorijevati, privatno ili poslovno, ne znači biti na dobrom putu, niti je to mjerilo uspjeha. Još jedna česta prepreka u kojoj se žene nalaze jest strah od uspjeha. Mnoge žene s puno potencijala nikad ga nisu u potpunosti iskoristile. Pristaju na manje od onog što zaslužuju jer se plaše uspjeha. Jer ne vjeruju da zaslužuju najbolje!  

4. Postoji li razlika na našem tržištu u odnosu na inozemstvo ili su naše prepreke univerzalne?

Moja je prva klijentica bila Velšanka iz Cardiffa koja je tada mijenjala karijeru, iz korporativnog svijeta prešla je u poduzetničke vode. Bilo je dosta “drame” na tom putovanju, ali je angažirala Life Coacha (mene) da joj pomogne dovesti “glavu” i emocije u red kako bi brže i lakše prošla tu tranziciju. Ovo iskustvo je kasnije dobro došlo meni u mojoj tranziciji iz korpororativne karijere u poduzetništvo. Što se tiče tema, mislim da su one zaista univerzalne, ali najveća je pak razlika u tome što žene vani imaju svog Life Coacha kao što mi imamo zubara, frizera… Koriste ga kad žele poboljšati i unaprijediti svoj život u bilo kojem području, a ne samo onda kad zapnu i ne znaju kako dalje. 

5. Koliko je važno stalno raditi na sebi i osluškivati vlastite potrebe?

Ne kaže se uzalud kako u zoni komfora ništa ne raste. Nelagoda je valuta rasta. Ako ostajemo u zoni komfora i ne radimo na sebi, s vremenom će nam postat nelagodno. Ako izađemo iz zone komfora i krenemo raditi i ulagati u sebe – opet je nelagodno. U čemu je onda razlika? Samo u krajnjem rezultatu. U zoni komfora stagniramo, a izvan nje rastemo i napredujemo.  Pravi uspjeh zahtijeva da budemo ono što jesmo i same podižemo svoje standarde. Takvi standardi znače da je ‘normalno’ brinuti se o svemu onome što je nama važno, iznutra i izvana te očekivati najbolje za sebe, stvarati i davati najbolje, živjeti najbolje i biti najbolja verzije sebe. Onog trenutka kad počnemo slušati sebe, prestat ćemo trošiti vrijeme i resurse na stvari koje nam ne donose rezultate (okolnosti, drugi ljudi, prošlost..) i shvatiti kako imamo dovoljno vremena za sebe, svoje želje i svoj rast.

6. Bliži nam se Nova godina i brojne rezolucije kratkog vijeka. Kada nastaju istinske promjene? Što nam je za njih potrebno?

Važno je prvo poraditi na uzroku problema i osvijestiti zašto želimo promjenu, odnosno kakva osoba želimo postati u tom procesu. Glavni uzrok neuspjeha novogodišnjih i sličnih rezolucija je taj jer se baziraju na snazi volje i upornosti te udovoljavanju nametnutim standardima. Onda je logično da se brzo umorimo i iscrpimo te odustanemo. Za istinsku promjenu proces je jednostavan! Odluči kakva osoba želiš biti i kakav život želiš živjeti, i onda: reci “ne” svemu što te ne vodi tom cilju, poštuj obećanje dano sebi i ponovi proces. Jer prava promjena počinje onda kada krenemo raditi na uzroku problema, a ne simptomima, a to su naša uvjerenja i slika koju imamo o sebi. Dugoročne promjene nastaju onda kad krenemo vjerovati i ulagati u sebe, odnosno osvijestimo kako smo upravo mi svoja najvrjednija investicija. Kad osnažujemo sebe, onda su i svi oko nas na dobitku.

7. Imaš li savjet za žene koje još uvijek traže “svoje mjesto pod suncem”?

Krenite prije nego što ste spremne jer imate što za ponuditi. Podijelite ono što znate. Na taj način ćete pomoći drugima svojim znanjem i iskustvom.Ako to ne napravite, niste samo vi na gubitku, nego i oni kojima bi vaša pomoć dobrodošla i za koju su vam spremni platiti. 

Konkurencija ne postoji. Svi smo različiti i upravo tu leži naša snaga. Ne postoji niti jedna druga osoba koja ima identično životno iskustvo. A vaša energija i vaše iskustvo je ono što vas čini jedinstvenim.

Sve možete, a ništa ne morate. Vi birate. Postoji najmanje jedna stvar u kojoj ste fenomenalne, nezamjenjive, koju samo vi možete odraditi tako dobro. Fokusirajte se na nju jer svaki put kad radite sve s “to do liste” to će vas koštati vremena, energije i zdravlja.

I ono najvažnije: poštujte i cijenite sebe, držite obećanja dana sebi. Sve drugo će onda sjesti na svoje mjesto.