Ivana Šundov uspješna je voditeljica i jedno od najljepših televizijskih lica koje već dugi niz godina na regionalnoj sceni plijeni pozornost ne samo svojim izgledom, nego i nevjerojatnom karizmom.

 1. Koja je tajna Vašeg mladalačkog izgleda, ali i vedrog  i mudrog duha? 

  Vjerujem u balans. Po prirodi sam hedonist pa kad se taj hedonizam malo jače primijeti moram uložiti više truda da se to opet izbalansira. Priznajem da s godinama po tom pitanju ništa više ne ide brzim putem. Ono čeg se ne odričem (osim ako sam bolesna ili spriječena) su vježbanje i hrana za dušu. To su knjige, predavanja, razgovori i druženja koji me obogaćuju. U tome ne možete nikada pretjerati. Bez obzira na godine, uvijek treba širiti svoje horizonte, družiti se s ljudima od kojih možete učiti (mlađih i starijih) i s ljudima s kojima vam je lijepo. Obratiti pažnju na to kako se uz određene ljude i posao koji radite osjećate. Radost koja dolazi iznutra je taj eliksir koji se odražava na vaš vanjski izgled. I odmaknuti se malo od ogledala a ne promatrati se pod povećalom. Ni slike u muzejima ne gledamo tako izbliza kao što znamo sebe. 

  2. Kako se razvijala Vaša karijera i paralelno kako ste se Vi razvijali kao osoba?

  Moja karijera je počela u ranim dvadesetima, potkraj studija. Prijavila sam se na audiciju nacionalne televizije u Ljubljani, gdje sam tada živjela i studirala. Prošla sam prvu, drugu i treću audiciju, primili su me na TV školovanje koje je trajalo godinu dana i na kraju prošla sve njihove ispite. Svake godine dobila sam bolju šansu koju sam spremno dočekala. Do kraja dvadesetih i u ranim tridesetima već sam imala svoj tv show petkom nakon dnevnika, uživo u trajanju od 90 minuta. Poželjela sam stalnu adresu jer sam godinama živjela na relaciji Ljubljana – Zagreb i željela sam stvoriti svoju obitelj. Logičan slijed događaja je bio da ostanem u Zagrebu. Tridesete je obilježilo majčinstvo i rad na HTV 1 nedjeljom popodne u emisiji Hit do hita, vođenje raznih TV spektakla od izbora Miss do koncerata i zabavnih festivala Split, dodjela raznih nagrada. Ulaskom u četrdesete sam se razvela, prevela jednu knjigu, odvodila nekoliko vrlo upečatljivih priredbi za EU, snimala intervjue i priloge za 24 sata, pisala za Budi in CHIC, snimala i promovirala razne vrste rekreativnog vježbanja i konačno ponovo otvorila svoju firmu. Svi mi se razvijamo kroz životna iskustva. Dobro je ostati dosljedan sebi, zadržati i nadograditi vrijednosti koje su vam usadili roditelji i njegovati vedrinu. 

  3. Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočili tijekom godina i kako ste ih prevladali? 

  Jedan od najvećih izazova u privatnom životu je bio razvod. Tradicionalno sam odgojena i obitelj mi je bila i ostala na prvom mjestu. U poslovnom smislu to je definitivno bio period pandemije.

  4. Koliko Vas je majčinstvo promijenilo i kakav je utjecaj imalo na Vašu karijeru? 

  Majčinstvo me svakako promijenilo na bolje. Jako sam željela djecu, ali odgađala sam jer sam svake godine dobivala novu i bolju poslovnu priliku. Ali kad sam saznala da sam trudna, bila sam presretna, neopisiv je to osjećaj! Radila sam i u trudnoći. U prvoj sam nastupala čak manje od tri tjedna prije poroda – vodila sam reviju Leonarde Lončar (ex Boban). Nakon rođenja mlađe kćeri nije više bilo tako jednostavno. Napravila sam malu pauzu. Htjela sam se posvetiti tome i drago mi je da sam mogla. Naprosto majčinstvo je nešto za što vam ne treba dokument a trebalo bi ih po meni najviše. Dosta sam se samoeducirala po tom pitanju i nastojala sam ne raditi dramu. Moja baba Marta je imala osmero djece. Nitko joj nije rekao kako mora dojiti i odgajati ali dida i ona su odgojili dobre i poštene ljude, povezane ljubavlju koju su prenijeli na svoju djecu i unuke. Po meni je to uspjeh. Iako često nije lako, pogotovo kad si samohrana majka, neizmjerno sam zahvalna što imam tu privilegiju biti mama. Nema tog aplauza ni postignuća koja se mogu mjeriti s tim, neusporedivo je. 

  5. Koji je najljepši dio vašeg posla danas? U čemu najviše uživate? 

  Najviše i danas uživam u kreativnom procesu, u osmišljavanju novih sadržaja, brainstormingu sa sposobnim i pozitivno usmjerenim ljudima, kada sve pršti od dobrih ideja. Podjednako uživam i na snimanjima i nastupima gdje se poklope energije, volim kad osjetim dobru „vibru“ s ljudima s kojima radim. To mi puno znači.

  6. Koliko je važno kao uspješna žena imati zdrav balans privatnog i poslovnog? 

  Mislim da je dobar balans to jest dobra ravnoteža između poslovnog i privatnog podjednako i jako važan faktor kako za žene tako i za muškarce. Jedno neizbježno utječe na drugo. 

  7. Koje su najvrjednije, a možda i najteže lekcije koje ste naučili s godinama?

  Sve lekcije koje sam prošla su vrijedne jer sam kroz njih učila. Život nije ravna crta. Ne mogu reći da ne žalim za ničim, naravno da ima situacija na koje gledajući s ove perspektive kažem da sam trebala drukčije. Ali shvatila sam da sam tada mogla jedino tako, jer drukčije nisam znala ili nisam bila dovoljno jaka. Nema smisla žaliti za prolivenom vodom, za nečim što je bilo jer se nikada više neće vratiti. Sve su to dragocjena iskustva i lekcije koje dobijemo iz/kroz njih su nešto što ti nijedna knjiga ne može dati. 

  8. Da možete, što biste šapnuli 20 godina mlađoj Ivani, a što bi joj olakšalo Vaš životni put?

  Sve prolazi i sve prođe – i veseli i svi oni drugi trenuci. Zato bi joj između ostalog rekla da se opusti malo više, da uživa malo više, da život nije šala ali da ga ne shvaća baš toliko ozbiljno i da ne zna uvijek netko drugi bolje, dakle ono jako važno – da si uvijek vjeruje!