Kornelija Kozomara je certificirani coach, savjetnica za karijeru i NLP trener koji osnažuje svoje klijente da grade sretne karijere. Vlastitu karijeru gradila je preko dvadeset godina u Danskoj na pozicijama u računovodstvu, razvoju i zaštiti (psihičke i fizičke) radne sredine te integraciji novih IT programa. 

1.Kako je tekao razvoj tvoje karijere i kako si postala Sretno Zaposlena?

Nakon prvog posla gdje sam bila nezadovoljna i preseljenja u Dansku shvatila sam koliko karijera i kako se ja osjećam na poslu utiču na sva područja mog života. Zato sam odlučila biti Sretno zaposlena žena, iako nisam znala koji je to posao tačno, niti da li je to moguće za mene u stranoj zemlji i novoj kulturi. Sjećam se da sam u mislima vidjela sebe u velikoj svjetloj kancelariji, radim sa strankama, zadovoljna, uvažena te okružena podržavajućim kolegama gdje zajedno ostvarujemo sjajne rezultate.  Naš um je moćan alat i kada mu dajemo instrukcije šta želimo, stvari krenu da se dešavaju u tom smjeru, a najvažnije je da mi pored straha iskoristimo priliku.  Nakon pet godina zakoračila sam u kancelariju iz moje mašte. Brzo sam shvatila da je radno mjesto samo ulaznica u poslovno okruženje i početak razvoja mene i moje karijere. Zato želim naglasiti da Sretno zaposlena nije cilj kroz koji protrčimo i postanemo. To je svakodnevni proces kroz koji se razvijamo, učimo nove stvari u struci, unapređujemo svoje lične vještine, aktivno gradimo podržavajuće odnose te razvijamo vještinu da se samopouzdano zauzimamo za sebe.

2. Trebaju li sve žene koje su nezadovoljne na radnom mjestu postati poduzetnice? 

Prelazak u poduzetništvo je ogroman životni zaokret i važno je da se odluka donese iz dobrog stanja umjesto iz nezadovoljstva. Zato što u poduzetništvo nosiš sebe sa sobom, svoje snage, ali i svoje slabosti.  Bilo bi dobro  kroz individualni koučing povećati samopouzdanje, smanjiti burne nekorisne reakcije, zatim posvećeno istražiti šta je osobi zaista bitno u poslu i radnom okruženju. Na osnovu toga definisati poslovne ciljeve koji su jasni i motivišući i napraviti konkretan plan njihovog ostvarenja, bilo da je to na trenutnom poslu ili preduzetništvu.  U tom procesu je ključno da se žena okrene sebi umjesto da se zaslijepi trendovima o ’’poduzetništvu sa plaže” na društvenim mrežama. Samo vi znate šta je to što želite u karijeri, samo vi osjećate šta vam je potrebno za sreću na poslu. Nađite odgovore usebi, budite iskrene prema sebi. Samo vi provodite osam sati na svom poslu, zar ne? Mnogo je žena uključujući i mene, koje biraju biti zaposlene jer vole strukturu, vole svoj posao, dinamično radno okruženje, plaćene seminare, društvena događanja sa kolegama, volimo da u 16 sati završimo radni dan i posvetimo se porodici, rekreaciji, druženju, ličnom razvoju i drugim stvarima koje čine život žene ispunjenim. 

3. Kada je vrijeme za promjenu posla, a kada se vrijedi boriti? 

Tijekom karijere mi se konstantno mijenjamo kao i organizacija u kojoj radimo. Možda smo odabrale svoj posao na osnovu kriterija koji nam više nisu bitni, odnosno neki drugi su postali važniji. Ako je to bila dobra plata ili pozicija koja dobro zvuči u društvu, ali danas nam je važnije fleksibilnije radno vrijeme ili mogućnost za rad od kuće, a mi i dalje volimo svoj posao. Rješenje je zastati, napraviti kvalitetnu samorefleksiju i raščlaniti svoj posao na konkretnije segmente posla, to može biti razvoj, plata, rad od kuće, odnosi, napredovanje i slično, te ocjeniti koliko je žena zadovoljna sa svakim od njih. Ponekada je potrebna promjena u jednom segmentu posla, a da donese poboljšanje u cjelukupnom osjećaju zadovoljstva na poslu i boljem osjećaju same sebe. Svaka promjena koju želimo ostvariti zahtjeva konkretan plan i djelovanje. Možda je to razgovor sa nadređenima, nova vještina koja treba da se nauči ili samopouzdanje da se osnaži. Nije uvijek lako, ali je vrijedno! Znam da postoje korporacije koje su veoma rigidne i ne možemo mnogo uticati, ali kada znamo šta je to što nama donosi zadovoljstvo i sreću na radnom mjestu to je naša unutrašnja motivacija i lakše odlučujemo da to radno mjesto nije vrijedno našeg truda i vremena. Mentalno i emotivno smo snažnije da promijenimo posao, organizaciju ili čak profesiju.

4. Koje su najveće prepreke s kojima si se ti suočila u svojoj karijeri i kako si ih prevladala?

Pregovaranje za platu mi je bila ogromna prepreka na početku karijere. Trebalo je da pismenim putem obrazložim čime sam doprinijela da tim i organizacija ostvaruju bolje rezultate, da su klijenti zadovoljniji, kako sam doprinjela kvalitetnijem radnom okruženju i slično. Tad sam se susrela sa stereotipom kako ću hvaliti samu sebe, valjda vide moje sjajne rezultate i marljivost? U savladavanju tog nekorisnog stava  mnogo su mi pomogli kursevi komunikacije, završila sam i dodatni smjer Psihologija na radnom mjestu, programe ličnog razvoja i koučing. Moje samopouzdanje je raslo, a pisma za povišicu postajala sve duža i bogatija mojim konkretnim postignućima. A povišica je rasla u skladu sa tim! Timski rad mi je bio veoma izazovan u početku jer to zahtjeva ogromnu fleksibilnost kroz usklađivanje kalendara, dijeljenje zanja, raspodjelu zadataka, kao i djeljenje konačnog uspjeha sa drugima. Tu mi je pomogla moja otvorenost, pa sam pažljivo gledala kako se drugi ponašaju, mudro učila od njih i prilagođavala svom karakteru i načinu.  Tražiti pomoć je okej čak i poželjno! Stav koji su naglašavali kao vrijednost u mom odjeljenju, a meni je bio izuzetno uzazovan. Vjerovala sam da je tražiti pomoć slabost i pokazivanje nestručnosti. Gledajući kako se kolege ponašaju, učila sam da tražiti pomoć pokazuje da si odgovorna, da želiš ispoštovati rokove te da si spremna i ti pomoći kolegama kada zatreba. 

5. Kada se rodila tvoja ljubav prema coachingu i NLP-u?

Ja sam oduvijek voljela oblasti o komunikaciji, međuljudskim odnosima i kako se osjećati ispunjeno. To mi je odlično išlo u poslovnom kontekstu. Međutim privatno nisam postavljala kvalitetne granice, pokušavala sam mjenjati bliske ljude i savjetovati kako da žive kvalitetnije! Trošila sam mnogo energije, a rezultati su bili koflikti, tuga i ljutnja! Tragajući za rješenjem, upoznala sam NLP – neurolingvističko programiranje, metodologiju koja se bavi uspjehom, komunikacijskim vještinama, kvalitetnim odnosima sa sobom i sa drugima. Povjerovala sam da je to idealno rješenje za moje nekorisne obrasce ponašanja i loše osjećaje kao posljedicu. Prvi stepen NLP Practitioner sam završila u Danskoj na poznatom NLP institutu u Aarhusu gdje sam lično doživjela izuzetan unutrašnji proces transformacije i naučila mnogo efikasnih tehnika. Rezultat je bio da sam prestala mijenjati bliske ljude, moji odnosi su postali kvalitetniji, a ja sam postala ispunjenija žena. 
Kroz to fantastično iskustvo u meni se rodila ljubav za lični razvoj, poželjela sam da svoja kvalitetna znanja dijelim sa drugima. Znala sam u dubini sebe da je koučing moja nova plemenita profesija. Zato sam nastavila na Coaching akademiju pa na master NLP. Kruna višegodišnjeg i posvećenog učenja je moja sertifikacija NLP Trener u decembru prošle godine. Sertifikati su ponos za moje srce, a sigurnost i kvalitet za moje klijentkinje. 

6. Jesi li imala podršku partnera, obitelji i okoline kada si krenula s unutarnjim promjenama?

Podrška je širok pojam i znači drugačije za svaku ženu. Za mene je podrška da me niko ne sputava, a ja ću sama sebi isplanirati, ja ću učiti i raditi sve što je potrebno da to što želim i ostvarim.  Kada sam počela da plaćam edukacije iz NLP-a, koučinga, da svoj godišnji odmor provodim na edukaciji i da putujem na seminare ličnog razvoja, okolina me gledala čudno. Svi su znali koliko volim svoju administrativnu karijeru i da pjevušim dok se spremam na posao, pa im nije bilo jasno šta ja sada hoću?  Meni je bila najvažnija podrška muža, jer je svaka NLP i koučing edukacija investicija od 1000+ eura, što svakako utiče na zajednički kućni budžet i zahtjeva promjenu prioriteta. Sin je već bio 20+, student i uveliko slušao američke podcaste o ličnom razvoju, uspjehu, ciljevima tako da je on bio oduševljen, a nas dvoje volimo duboke teme i životne mudrosti.  Moja divna mama koja je sada sa druge strane oblaka, nije razumjela šta ja opet učim, ali je uživala u mojim videima i poželjela mi sreću u svemu što radim. Ta njena rečenica me podržava u teškim momentima.  Mnogi ljudi su otišli iz mog života poslednjih godina, ali su došli novi. Iskreno, trebalo mi je vremena da se priviknem na to, iako sam kroz svoj lični razvoj usvajala princip da je prirodno da tokom svog života prerastemo neke ljude, hobi, gradove, posao, poziciju …

7. Koja je najveća prepreka koja žene danas sprječava da postanu Sretno zaposlene i kako im pomažeš kroz svoj program?

Najveće prepreke iz mog ugla su način na koji žene razmišljaju o poslu, slika koju imaju o sebi, stavovi o karijeri, te nejasnoća šta žele u svom profesionalnom životu i na kraju pitanje kako započeti neku promjenu. Moj cilj je da naučim žene koje to žele, da Sretno zaposlena nije samo stvar sudbine. Da im pružim ruku da izgrade razvojni mindset jer potencijalno, sve žene mogu preuzeti više kontrole u svojoj karieri, nego što su u stanju vidjeti. Zato su potrebni novi uvidi, pogled iz novog ugla, novi alati i koučing podrška.  Kroz moj autorski program Sretno zaposlena i kroz individualni koučing, radimo na tim ključnim temama i taj rad predstavlja efikasan i elegantan proces transformacije u uvaženu, prihvaćenu i sretnu poslovnu ženu.  Tokom rada sa mnom klijentkinje dobiju jasnu sliku šta je njihova definicija Sretno zaposlena i šta žele za sebe u karijeri. U skladu sa tim postave jasan poslovni cilj, kreiraju jasnu viziju i konkretan plan realizacije. Putem otklanjamo nesigurnost i odlaganje koji ih koče, a to im omogućava da samopouzdano ispregovaraju ono što je svakoj od njih važno na poslu (povišica, edukacija, rad od kuće, prelazak u drugi tim i slično). Ako to nije moguće na trenutnom poslu, onda su osnažene i naprave samopouzdan iskorak u novi posao.  

8. Kad bi mogla šapnuti nešto Korneliji od prije 10 godina, što bi joj šapnula, a da bi joj olakšalo njen put? 

Samo ti znaš šta želiš u svojoj karijeri. Samo ti osjećaš šta ti je potrebno za sreću na poslu. Biraj svoj način da iskombinuješ ekonomiju i koučing profesiju, tako da se osjećaš i živiš svoj identitet Sretno zaposlena.