Uspješna poduzetnica Mara Majstorović vlasnica je tvrtke Lotus media i pokretačica portala koji okuplja i potiče pozitivne priče, proaktivne ljude i donosi svakodnevnu inspiraciju, Samo Pozitivno.  Organizatorica je i Zdrave konferencije koja se održava 8. lipnja 2019. u Zagrebu.

1. Kada si se odlučila zakoračiti u poduzetništvo?

Iskreno rečeno u poduzetničkim vodama sam već skoro 25 godina jer sam se pristala udati za poduzetnika. Kao kućanica koja je odgajala dvije krasne djevojčice od kuće sam 24 h uz supruga živjela svijet poduzetništva, ali i učila jako puno od njega i shvatila da nikada neću moći raditi za nekoga 8 satno radno vrijeme već si organizirati vlastito  prilagođeno obitelji i našem poduzetničkom načinu života. Sama sam se pokrenula prije 12 godina uz pomoć supruga iz čiste nužde i spoznaje da sam upravo zbog odsutnosti i zapostavljanja karijere nakon završenog studija propustila neka znanja koja donosi praksa i odlučila ući u organizaciju edukativnih radionica kroz svoje poslovanje, na kojima sam od vrhunskih stručnjaka upijala znanje i podučavala svoje klijente. Danas imam svoje programe i treninge i radim posao kojeg volim i zahvalna sam na odluci da budem sam svoj gazda i budem pri ruci svima koji me trebaju.

2. Kad naiđeš na izazove, što te pokreće u poslu?

Odavno sam kroz iskustva naučila prihvatiti izazove i probleme kao nešto što te usmjerava u drugom smjeru na putu do cilja. Znači, velika je mudrost ne opirati se izazovima već ih prigrliti jednako kao i uspjehe. Ova znanja sam dobila kroz magistarski rad gdje sam naučila razumjeti klijente i graditi odnose na dugoročne staze i kroz Neuro lingvističko programiranje (NLP)  gdje sam naučila razumjeti životna iskustva, probleme i izazove i kako moja reakcija na njih utječe na krajnji ishod. Uspjeh dođe i kratko traje, a izazovi su ono što nas pokreće da budemo kreativniji, domišljatiji i budniji u ovom stresnom načinu poslovanja i kad ih kao takve prihvatimo oni vam postanu motivacija, a ne prepreka. Mene osobno pokreću ljudi koji imaju rezultate nakon mojih treninga i radionica, ali i izazovi definitivno jer tad iz sebe izvlačim one skrivene snage za koje nisam niti znala da u meni postoje.

3. O čemu si sanjala kad si bila djevojčica?

Djevojčica u meni je sanjala kako će biti učiteljica, pa sam ju kao takvu njegovala i odnjegovala do danas kada tu ulogu rado igram. Najbolje se osjećam u ulozi osobe koja prenaša znanje i pomaže drugima da iz sebe izvuku maksimum, tako da je moj san postao moj životni poziv. Kao NLP Coach osluškujem potrebe svojih klijenata i kanaliziram im informacije koje su im nužne za rast i razvoj u danim okolnostima.

4.  Kako je nastala Zdrava konferencija i koje su teme kojima ćete se baviti na njoj ove godine? 

Zdrava konferencija „Kako umom i prirodnim metodama do zdravlja?“ je jedan od moji projekata kojeg sam poduzetno osmislila i pokrenula iz nekih osobnih problema, a sve sa ciljem otkrivanja učinkovitih prirodnih metoda u nošenju sa stresom ali i znanstveno dokazanih metoda o mogućnostima našeg uma i utjecaja na opće stanje organizma i percepciju osobne stvarnosti. Nakon prve i druge konferencije gdje smo zagrebli u svijet coachinga, aromaterapije, fizio terapije, zdrave prehrane, energije, ove godine imamo vrhunske stručnjake koji će nam prenijeti svoja iskustva iz terapije pisanjem, zvuko terapije, wellnessa, pozitivne psihologije, energetske terapije, terapije dodirom, nutricionizma i holističkog pristupa uz neizostavno reprogramiranje uma kroz NLP.

Sve informacije  o konferenciji, programu i predavačima možete pronaći ovdje.

5. Što ti je najljepša strana poduzetništva, a koja ti je ona najmanje draga?

Najljepša strana poduzetništva je po meni svakako sloboda izbora donošenja odluka i opus mogućnosti s čime se sve danas možete baviti. Znači prepoznati svoj talent i razviti ga u posao je smisao poslovanja i života, no na žalost kod nas se poduzetništvo više koči nego potiče da ne kažem kažnjava i to pod hitno u sustavu treba mijenjati.

6. Koja je najvrjednija lekcija koju si naučila u poduzetničkim vodama?

Za znati plivati poduzetničkim vodama potrebno je razviti osobine izdržljivosti, snalažljivosti, fleksibilnosti i hrabrosti. Ako kroz svoj pothvat razvijete ove osobine, lakše ćete se snalaziti i u bilo kojem drugom okruženju u koje vas život odnese.Zato samo hrabro i samo pozitivno i hvala na ovoj spoznaji do koje sam došla upravo u izazovnim trenucima i problemskim situacijama.

7. Što bi poručila našim čitateljicama koje su tek na početku svoje karijere?

Slušajte svoje srce i pratite znakove na putu kroz ljude, iskustva i prilike. Prilike su svuda oko nas no može ih ugledati samo pozitivan i otvoren um bez predrasuda i uvjerenja. Pozitivan stav je jako važan i ne preporučujem nikome da se upušta u poduzetnički pothvat iz nužde i straha jer ćete vjerojatno brzo svoj pothvat okončati s neuspjehom. No ući u poduzetništvo iz nužde i li pak iz ideje i sa stavom da ćete uspjeti je potpuno druga energija i sigurna sam da ćete moći ugledati rješenja i mogućnosti kako ostvariti svoj poduzetnički san.

Njegovati pozitivan stav i imati povjerenje u vlastite sposobnosti i u različitosti oko nas su ključ opstanka u poduzetničkim vodama i to je moja poruka svima koji žele biti sami sebi svoj poslodavac.