Sandra Krstev Barać magistra je nutricionizma s preko 15 godina iskustva u nutricionističkom savjetovanju i edukaciji o odnosu prehrane i zdravlja. Osnivačica je jedinstvenog portala i savjetovališta  Funkcionalna medicina putem kojeg promovira holistički pristup zdravlju kojem je cilj pronaći i otkloniti uzrok bolesti stavljajući u fokus pojedinca.

1. Jesi li oduvijek htjela biti poduzetnica? Kako si se odlučila na taj korak?

Sasvim iskreno, nisam oduvijek vidjele sebe kao poduzetnicu, ali sam od prvog dana znala da ne želim biti ukalupljena. Stroge strukture, manjak slobode u odlučivanju, fiksno radno vrijeme, sve su to stvari koje me guše. Ulazak u poduzetničke vode je došao sasvim spontano; bio je to logičan slijed edukacije iz područja funkcionalne medicine, relativno novog područja u kontekstu Hrvatske i regije, a koju uskoro završavam, a potom i želje da koristi takvog, drugačijeg pristupa zdravlju i nutricionizmu, pružim našem tržištu.

2. Što te je u poduzetništvu najviše dojmilo, a što ti je bio najveći izazov?

Nekoliko je stvari ostavilo trag na meni. U pozitivnom smislu me iznenadilo koliko snage u sebi imam “vući” da bih postigla cilj, te koliko podrške sam dobila od žena poduzetnica i istomišljenica iz različitih branši i miljea, ali s istim ciljem da budu neovisne, educirane i same sebi šefovi. Često nam daju percepciju kako je “žena ženi vuk”, no uvjerila sam se kako to nije istina. Danas smatram kako snažne i samouvjerene žene uviđaju kako si nismo međusobno konkurencija, već podrška i oslonac. Najveći izazov je, bez sumnje, bilo samo otvaranje tvrtke odnosno nošenje s hrvatskom birokracijom. Ne volim ovisiti o drugima, a ovdje sam se našla u situaciji da što zbog strukture sustava što zbog korone, koja je dodatno zakomplicirala process, mjesecima čekam razvoj situacije. Strpljiva po prirodi nisam, priznajem, a i sklona sam držati sve pod kontrolom, a ova situacija je zahtjevala i strpljivost i u određenom segmentu prepuštanje kontrole. No, unatoč izgubljenim živcima, bila je to životna lekcija o važnosti utišavanja unutarnjeg kritičara i control freaka.

3. Na hrvatsko tržište si donijela posve novi pristup zdravlju i rješavanju zdravstvenih stanja. Po čemu se on razlikuje?

Tako je. Jedan sam od pionira funkcionalne medicine na području Lijepe naše. Riječ je o holističkom pristupu zdravlju u kojem je osnovna ideja otkriti kako i zašto je došlo do razvoja bolesti te na koji način možemo na prirodan način, modifikacijama prehrane, ali i cjelokupnog životnog stila, iscijeliti tijelo. Funkcionalna medicina se razvila kao odgovor na ograničenja konvencionalne medicine u tretiranju kroničnih stanja i bolesti poput autoimunih bolesti, probavnih tegoba, hormonalnih poremećaja i ženskih tegoba, neuroloških bolesti, dermatoloških stanja itd. U SAD-u ovakav pristup bilježi veliki rast, a uvjerila sam se i da na našem tržištu interesa za njime ne nedostaje.

4. Kada je nastala tvoja ljubav prema funkcionalnoj medicini?

Ljubav prema funkcionalnoj medicini se razvila već pri prvom susretu, iz jednostavnog razloga – nutricionizam čini njenu bazu. Kako sam po struci nutricionist privlačnost je, jasno, bila gotovo magnetska. No, funkcionalni pristup medicini mi je otvorio i nove horizonte i omogućio da na sveobuhvatniji način uvidim kako je adekvatna prehrana izuzetno važan, ali samo jedan dio slagalice u našem zdravlju. I odgovarajuća tjelovježba, odmor, zdrav okoliš, kvalitetni međuljudski odnosi, su izuzetno bitni, a praktičari funkcionalne medicine pridaju važnost svim tim aspektima.

5. Koliko je protekla godina utjecala na povećanje svijesti o kvaliteti života, prehrane i sveukupnog zdravlja?

S obzirom da već preko 15 godina radim u struci rekla bih da promjena u svijesti o važnosti pravilne prehrane u našem zdravlju nije zanemariva. Vjerujem kako je dijelom za to zaslužna i korona koja je možda neke prisila, a nekima i pružila priliku da zastanu i konačno se pozabave sobom. No, većim dijelom ipak smatram da razlog leži u činjenici što su kronične bolesti, osobito autoimune bolesti, ali I hormonalne tegobe, u velikom porastu. To je upravo područje gdje filozofija i pristup funkcionalne medicine može pružiti veliko olakšanje i dati ljudima alate kako se uspješno nositi s njima.

6. Kako možemo umanjiti utjecaj stresa na naš organizam?

Stres ne možemo izbjeći, onaj je odraz vremena u kojem živimo, ali ono što možemo promijeniti je naša percepcija stresa, to je ključno. Ako stres doživljavamo kao sastavni dio našeg života te pritom imamo aktivnosti koje mu oponiraju poput šetnji, boravka u prirodi, plesa, meditacije, crtanja, slušanja glazbe ili što god nam već puni baterije, on ima manji negativni učinak na nas. No, ako kronični stres ipak uzme maha i mi se nađemo u situaciji gdje osjećamo brojne tjelesne, pa i psihičke posljedice stresa poput kroničnog umora, iritabilnosti, nemogućnosti opuštanja, čestih glavobolja, nesanice, probavnih smetnji i drugih bolnih sindroma, tada je izuzetno korisno posavjetovati se s praktičarom funckionalne medicine koji će vam modifikacijama u prehrani i primjenom ciljanih dodataka prehrani pomoći ublažiti tegobe koje kronični stres nosi sa stobom. Stres treba shvatiti ozbiljno i na vrijeme se pozabaviti s njime, kako ne bi u konačnici završili sa sve prisutnijim sindromom izgaranja. Doduše, i tu funkcionalna medicina ima učinkovita rješenja, ali je priča tada znatno kompleksnija i zahtjevnija.

7. Koje su najčešće kronične bolesti modernog doba i kako im možemo doskočiti?

Bolesti srca i krvnih žila te zloćudne bolesti su na vrhu ljestvice kada govorimo o učestalosti, no sve se više susrećemo s autoimunim bolestima, koje što zbog okoliša u kojem živimo, ali i samog načina života i prehrane, bilježe značajan porast. Slično je i s drugim kroničnim stanjima koje korijene vuku u modernom i užurbanom načinu života gdje je vrijeme za opuštanje, ali i polagan i smislen obrok postao luksuz. Tako su probavne tegobe, hormonalne poteškoće (osobito sveprisutne tegobe štitnjače, ali i ženske tegobe), kožne bolesti, neurološka stanja poput tjeskobe i depresije, sve više zastupljeni u populaciji. To je nešto o čemu svakodnevno svjedočim u svom savjetovalištu gdje ponajviše radim upravo s takvim bolestima i stanjima. Doskočiti im nije lako i tu ne možemo govoriti o brzim rješenjima. Doduše ponekad jesu dovoljne male prehrambene modifikacije za značajno olakšanje simptoma, no najčešće su ipak potrebne dugotrajne i korijenite promjene prehrambenih navika i životnog stila pomoću kojih je moguće živjeti kvalitetan život unatoč dijagnozi kronične bolesti.

8. Pri kraju si prestižne edukacije na Institutu za funkcionalnu medicine u SAD-u. Osim vrijednog stručnog znanja, što ti je to iskustvo najviše donijelo?

Da, edukacija na američkom Institutu za funkcionalnu medicinu (The Institute for Functional Medicine) mi je donijela čitav spektar novog znanja, ali i povezivanje s istomišljenicima diljem svijeta. Mislim da iz takve zajednice gdje se svi međusobno podupiremo, izmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih crpim veliku snagu. Slučajevi s kojima se svakodnevno susrećemo znaju biti uistinu kompleksni i izazovni, a mogućnost da ih prodiskutiraš sa stručnjacima bogatog iskustva i znanja, i dođeš do nekih novih ideja i rješenja ili problematiku sagledaš iz drugog kuta, a sve u cilju da pomogneš klijentu, je neprocjenjivo.

9. Koliko strana tržišta drugačije pristupaju zdravlju? Koje promjene treba Hrvatska?

Čini mi se da je bitna razlika između zapadnih zemalja i nas, što je svijest o važnosti zdravog načina života i prevencije kroničnih bolesti ipak nešto veća u razvijenijim zemaljama, dok se kod nas pomoć traži kada ozbiljno “zaboli” i kada zbog tegoba otežano funkcioniramo (iako se i to polako mijenja). No, kada disbalans ili bolest uznapreduju, teže je doći do ponovne ravnoteže u organizmu. Zato vjerujem kako trebamo uložiti više sredstava i energije u edukacije o važnosti pravilne prehrane, prevenciji tegoba, ali i ranog prepoznavanja bolesti.

10. Što bi savjetovala našim čitateljicama koje se još nisu odlučile odvažiti zaplivati poduzetničkim vodama?

Da treba slijediti svoju strast, to već svi znamo i već je izlizana rečenica. Idealan scenarij je da imate podršku bližnjih, jer će vam tada sigurno biti lakše, ali nije nužno – po meni je taj faktor x za poslovni uspjeh kombinacija dobre ideje i dobrog brendiranja, stoga je ulaganje u marketing (ako niste maher da ga odradite sami) korisna početna investicija. I svakako se umrežavajte, jer je raznolika poslovna mreža, po meni, temelj uspješnog poslovanja.