Kvalitetni odnosi se grade daleko prije nego vam zatrebaju.

Najveća poslovna društvena mreža na svijetu, LinkedIn, dobiva na sve većoj važnosti i u Hrvatskoj. Uz rastući broj korisnika i direktan pristup osobama na upravljačkim pozicijama, potencijal LinkedIna je i dalje neiskorišten. Rijetki koji ga koriste, u svojim pokušajima ostvarenja poslovnih suradnji lutaju između različitih metoda prodaje, a često se odlučuju za onu najgoru: slanje generičkih poruka bez prethodnog kontakta ( eng. cold e-mail) čime stvaraju više štete nego koristi jer su veće mogućnosti da im takva poruka zatvori vrata tj. učini da ih korisnik blokira nego da im otvori vrata tvrtke s kojom žele surađivati.

Gradite odnose, a ne broj kontakata

Temeljna pravila networkinga i gradnje dugoročnih poslovnih odnosa su ista kako za offline, tako i za online svijet. Nije dovoljno samo poslati nekome direktnu poruku i odmah očekivati suradnju nego je potrebno dugoročno ulagati u taj odnos tako da kad nam taj kontakt zatreba, nije nam neugodno javiti se i zatražiti uslugu, preporuku ili podršku. Zapamtite:  Odnosi se grade prije nego što vam netko zatreba. Kad vam zatreba, već je kasno i umjesto o vašoj reputaciji i dobrim vještinama, vi ovisite o milosti i raspoloženju druge strane. Kako vas osoba s druge strane vjerojatno uopće ne poznaje i ne zna koje su vaše sposobnosti, najvjerojatnije ćete ostati praznih ruku.

Personalizirajte poruke

Kad ne razgovarate s nekim lice u lice već posredstvom tehnologije, a osobito kad šaljete veći broj poruka, lako zaboravite da je s druge strane stvarna osoba koja čita vaše hladne poruke i osjeti da nisu samo njoj namijenjene. Ako mislite da vam personaliziranje poruka oduzima previše vremena, zamislite koliko vremena vam oduzimaju poruke koje drugi u konačnici ignoriraju ili vas, kao rezultat toga, blokiraju. Zato umjesto da idete na količinu, radije idite na kvalitetu. Prilagodite svoju poruku njihovom iskustvu i poziciji,  referirajte se na konkretne projekte i vrijednosti koje istinski dijelite te se zahvalite na njihovom vremenu.

Pobrinite se da je vaš profil kvalitetno popunjen

Kada potencijalni poslovni suradnik dobije vašu poruku, ako ste ga zainteresirali, on će kliknuti na vaš profil da vidi s kim razgovara odnosno s kim bi mogao potencijalno ostvariti suradnju. Vaš LinkedIn profil tada postaje zrcalo vaše poslovne reputacije. Što vaš profil govori o vama? Imate li aktualnu i profesionalnu fotografiju, sažetak koji govori u čemu ste najbolji i istaknute projekte na koje ste najponosniji? Vjerojatno ne. Zato je vrijeme da ispolirate svoje zrcalo kako biste se mogli predstaviti u najboljem svjetlu.

Povežite online i offline

Ukoliko imate konkretnu suradnju na umu, dogovorite sastanak, a ako se radi o nekoj potencijalnoj suradnji u budućnosti, svakako se javite toj osobi ako obje idete na strukovne konferencije i druženja u skoroj budućnosti. Online kontakti dobivaju na važnosti kad se potvrde uživo jer tad imate veću priliku da ostavite snažniji dojam. Ako je situacija obratna i najprije ste se upoznali offline, svakako dodajte tu osobu među svoje kontakte na LinkedInu te kroz konzistentnu komunikaciju i prisutnost na mreži, dajte toj osobi dovoljno razloga i povoda da vas kontaktira za suradnju.

Budite aktivni i objavljujte redovito

Nemojte koristiti LinkedIn samo kada vam nešto treba, tad je već prekasno. LinkedIn je društvena mreža, zato budite stalno prisutni, objavljujte redovito, komentirajte objave iz struke te s vremena na vrijeme osvježite i nadopunite svoj profil. Kao što koristite SEO na svojoj stranici, tako koristite i na LinkedInu – neka vaš profil obiluje ključnim riječima iz struke za koje želite biti relevantni. I na koncu, ne zaboravite podržati svoje kolege, pohvaliti njihov rad i preporučiti ih. Najbrži put do uspjeha je kad pomognete drugima da uspiju prvi.

Ako želite iskoristiti potencijal LinkedIna i spremni ste aktivno raditi na tome, pridružite nam se na otvorenoj radionici krajem idućeg mjeseca. Za sve dodatne informacije i predbilježbe, slobodno me kontaktirajte na tanja@shhhefica.com