Iako se 8 sati čini kao puno vremena za obaviti sve što treba, obično ne uspijemo ni pola od planiranog. Pogotovo ponedjeljkom, zar ne?

To može biti frustrirajuće, a dugoročno utječe i na smanjenje produktivnosti što može izazvati neželjenu pozornost nadređenih. Preduhitrite ovakav ishod i steknite nove radne navike u kojima će vas kolege rado kopirati.

  1. NIŠTA BEZ POPISA

Možda ćete reći da ga već vodite, ali ako u 8 sati ne obavite većinu planiranog, popis radite na krivi način. Uzmite list papira i zapišite sve poslovne obaveze za taj dan ili još bolje, tjedan. Baš sve što je potrebno obaviti stavite na taj papir. To mogu biti stvari poput zvanja klijenata, do nabave potrošnog materijala i slanja maila kolegici. Sve se mora naći na tom papiru. Ako mislite da je nešto presitno da biste zapisali, svejedno zapišite. Sada pogledajte popis i ako ste ga radili za cijeli tjedan rasporedite ga po danima. Najkasnije do srijede bi trebali obaviti sve najbitnije s tog popisa pa pokušajte dane rasporediti na ovaj način. Popis obaveza taj svaki pojedini dan odredite prema prioritetima, a kako ih odrediti odlično je objašnjeno u knjizi Bryana Tracyja „Pojedi tu žabu“.  Već sljedeći tjedan nećete moći bez svog novog popisa, vidjet ćete!

  1. OBAVEZE KOJE TO NISU

Ukoliko ste zaista u velikoj gužvi ili imate određeni rok za obavljanje nekog zadatka, potrebno je obratiti pažnju na stvari koje u tom trenutku nisu nužne.  Umjesto da ostajete duže u  uredu, odreknite se pauze ili je smanjite. Odgodite ili ne prisustvujte na sastancima na kojima apsolutno ne morate biti. Većina sastanaka ionako nisu produktivna, a vama to u ovom trenutku ne treba. Ukoliko se bojite propustiti bitne informacije s nekog sastanka, zamolite kolege da vam nakon istog pošalju e-mail izvještaj s najbitnijim stavkama.

  1. MALI POMAGAČI

Kada imamo puno obaveza, često nas prati strah da ćemo nešto zaboraviti. Kao izvrsnog pomagača predlažemo alarme na mobitelu ili e-mail obavijesti. A osim to-do liste pomažu i post it papirići u fizičkom i elektronskom obliku. Također, Excel vam može biti od velike pomoći, ne samo za različite alate i formule već i za pregledno vođenje obaveza koje imate, a možete uvesti dodate kolone i filter za praćenje što jeste ili niste još obavili. Na taj način ni jedna obaveza neće ostati zaboravljena.

  1. BEZ PANIKE I S DISCIPLINOM

U svakom trenutku morate znati što i zašto radite. Ne dopustite si da provedete 20 minuta na Facebook-u usred popunjavanja izvještaja. Trgnite se i nastavite križati stavke s popisa. Cilj vam je riješiti se nakupljenih zadataka da biste sutradan već mogli u miru optimalno raditi. Kada vam netko pita kako napredujete, ne gubite vrijeme na žalopojke već recite da je sve u redu. Tako ćete i sebe natjerati na pozitivne misli i fokus. Pijte dovoljno tekućine, ne pretjerujte s kavama i kvalitetno se hranite. Ponesite od doma obrok ukoliko znate da nećete imati vremena za pauzu, kako biste tijelu omogućili vitamine i minerale. Teška hrana će vas usporiti i uspavati dok će vam lagani proteini dati potrebnu energiju.

Čak i ako niste u tolikoj gužvi, slijedom ovih savjeta radit ćete optimalno i produktivno te imati više vremena za stvari koje volite i uživanje nakon posla bez stresa i briga o sutrašnjem danu!