Jelena Radonjić je višestruko nagrađivana savjetnica za razvoj karijere i liderskih potencijala, autorica na Forbesu i trenerica u vodećim svjetskim tvrtkama poput Amazona, PwC, HSBC i Microsofta. Svoju korporativnu karijeru je započela u Japanu, a nastavila u Velikoj Britaniji gdje danas pomaže profesionalcima ostvariti zavidne međunarodne karijere.

1. Čime se bavi Career Fulfilment Coach? Kako si se odlučila na taj karijerni put?

Nakon 25 godina u međunarodnoj selekciji i menadžmentu u visokom obrazovanju, odlučila sam se zakoračiti u poduzetničke vode. Privuklo me je traženje odgovora na unutarnja pitanja. Odmalena sam bila posvećena osobnom razvoju, meditaciji i mindfulnessu pa je coaching bio jedini logičan odgovor i spoj svih mojih interesa.  Danas radim s izvrsnim profesionalcima koji žele natprosječne karijere, ali i istinsko zadovoljstvo njima. Pomažem im identificirati što ih čini sretnim, a onda im pomažem da izgrade vlastiti (često i novi) put do svega što priželjkuju.  

2. Koliko je međunarodna karijera utjecala na tvoj odabir?

Jako puno. Dok sam radila u Japanu, dobila sam bliži uvid u japanske poslovne prakse, ali i američke, kineske i koreanske. Kada sam se preselila u London i vodila operativne poslove za japansku tvrtku, zapošljavala sam ljude iz različitih zemalja, Francuze, Nijemce, Britance, Koreance, Japance i brojne druge. Kasnije su i moji klijenti bili vrhunske obrazovne institucije iz Europe, Amerike i Azije. Na posljednjem radnom mjestu vodila sam operativne poslove i promovirala MBA studij diljem cijelog svijeta. Oduvijek me je fascinirala ta međunarodna i multikulturalna nit koja je i danas dio mog coachinga. S jedne strane, važno je razumjeti različita tržišta, kulture, mentalitete, poslovne prakse, a s druge strane važno je imati izvrsne alate i način razmišljanja koji nadilaze granice i razlike te obraćaju se onom ljudskom u svima nama.

3. Radila si i radiš sa zaposlenicima vodećih globalnih tvrtki poput Amazona, E&Y, HSBC… Koje prakse upravljanja zaposlenicima ih razlikuju od drugih?

Sve te tvrtke se dosta razlikuju jedna od druge, ali sve imaju zajedničko jasne procese i snažan employer brending što im pomaže privući i zadržati najbolje zaposlenike. Važno je razumjeti svaku korporativnu kulturu za sebe te pronaći dobar fit između nje i samog zaposlenika. Neke klijente privlače inovacije, dinamično okruženje i intenzitet rada, dok drugi preferiraju stabilnost i osjećaj da je tvrtki doista stalo do njih. Primjerice, Amazon ima set Liderskih principa koji je temelj njihovog poslovanja te svakog zaposlenika vrednuju po njemu. Pravi “fit” između zaposlenika I tvrtke treba biti istinski u svim segmentima, tek tada imamo win-win situaciju.

4. Koliko je teško dobiti posao u takvoj tvrtki? Što je Faktor X koji traže od svojih zaposlenika?

Pripremala sam preko stotinu talentiranih profesionalaca za selekcijske procese u najvećim svjetskim tvrtkama.  Sve te tvrtke imaju jako sofisticirane procese, ali uvijek promatraju potencijal te dobar kulturološki fit kao i fit osobnosti. Mnoge tvrtke su “teške” u svojim selekcijskim procesima, ali to ima smisla, recimo za pripravničke pozicije jer za pripremu svakog pripravnika troše preko £100,000  tijekom 12-24 mjeseca. Za zapošljavanje profesionalaca s iskustvom, sve one preferiraju kandidate sa sličnim prethodnim iskustvom. Zato nije neobično vidjeti transfere zaposlenika iz Deloitte-a u Accenture, iz PWC u KPMG i obratno. Sve u svemu, što je viša pozicija, to je kompleksnija selekcija I zahtjevi, koji obično uključuju znanja o digitalnoj transformaciji, leadership, soft vještine i najvažnije – kulturološki fit.

5. Koliko je globalna pandemija utjecala da promijenimo kako gledamo na karijeru?

Jako puno. Puno se govori o “Velikoj ostavci” (valu post-pandemijskih ostavci) osobito u Americi, dok u Velikoj Britaniji jako puno radne snage promišlja o promjeni karijere ili već radi značajne korake u tom smjeru.  Mogu vidjeti na svom poslovanju ogroman rast nakon pandemije. Sve više klijenata mi dolazi sa željom da pronađu ispunjeniju karijeru, osjećaj usklađenosti s njihovom svrhom jer žele direktniji utjecajem na promjene ili industriju u kojoj mogu raditi  za veće dobro.
O tome sam dosta pisala u svojim kolumnama za Forbes:
– Zašto trebamo ažurirati našu percepciju karijere
– Je li stigla budućnost rada
Poslovi i ekonomski oporavak nakon pandemije – tko je odgovoran?

6. Koje su najveće prepreke s kojima se tvoji klijenti susreću i kako ih prevladati?

Najčešće mi se klijenti javljaju kada žele napredovati u istoj tvrtki ili žele promijeniti poziciju, industriju i napraviti potpuni karijerni zaokret. U suštini svaka promjena je tranzicija pa tako i moja metodologija djeluje na svaku. Ovisno o klijentu, često radimo na razvoju liderskih potencijala, komunikaciji, osobnom brendingu i slično. Mnogi imaju izazove sa samopouzdanjem i sindromom uljeza, a nerijetko su iskusili burnout ili traumu na poslu izazvanu toksičnim okruženjem. A puno ih dolazi jer ne osjećaju zadovoljstvo čak iako se sve čini savršenim izvana. Kako prevladati te prepreke?  Rekla bih da rad s coachem je doista vrijedna investicija u vas same i vaš osobni razvoj. Stalno raditi na strpljenju i istrajnosti, kao i ljubavi prema sebi i empatiji što je iznimno važno da biste uspješno prošli proces promjene. Rekla bih da je važno imati  i otvoren um, hrabrost i spremnost da napustite zonu komfora.

7. Kako možemo biti zadovoljniji na radnom mjestu?

Kao sa svime u životu, trebamo krenuti s brojanjem naših blagoslova. Zamijetite i slavite sve ono što je dobro u vašem životu. To ne znači pristajati na manje već graditi više na temeljima prihvaćanja postojećeg, a ne graditi na nedostatku, na lošim emocijama i zamjeranju sebi i drugima. To se stalno događa mojim klijentima, kada rade coaching sa mnom, osjete da vide svjetlo na kraju tunela kada prestanu zamjerati svojim šefovima, mrziti trenutnu situaciju jer se tada poboljša njihovo svakodnevno životno iskustvo. Prihvaćanje trenutne situacije oslobađa u nama kreativnu energiju. Imala sam prilike vidjeti kod svojih klijenata da su promjenom stave promijenili potpuno odnose na poslu, čak i dobiti unaprjeđenje, ali i onih koji su promjenom iznutra dobili izvrsne prilike od drugih tvrtki jer su postali vidljiviji i otvoreniji za njih.

8. Zbog čega se često osjećamo zarobljeno i kako se osloboditi?

Kada ne živimo usklađeni s našim temeljnim vrijednostima i često pristajemo na kompromise, završimo u osjećaju zarobljenosti. Ako dozvolimo sebi da se rastežemo u različitim smjerovima jer smo motivirani vanjskim faktorima (plaća, bonusi, poticaji), a naš svakodnevni posao nije istinski usklađen s onim što ja nama važno, vrlo brzo završimo u osjećaju zarobljenosti, prije ili kasnije. Problem je što na površini sve može izgledati savršeno i onda se ne usudimo reći da smo nesretni. Promjena zahtijeva puno rada – ponajviše unutarnjeg da bismo pronašli što ne štima. Trebamo uvijek slušati na znakove koje nam pokazuje naše tijelo i um. Nikada nemojte zanemarivati vaš unutarnji nadzorni stožer – vašu intuiciju i vaše osjećaje koji vas navigiraju prema onome što je istinski dobro za vas.

9. Što bi poručila 10 godina mlađoj Jeleni?

Deset godina mlađoj Jeleni bih poručila “Zadrži vjeru jer si se uvijek snašla i prihvatila sve što ti je život donio. Ni život kao ni karijera nije linearna. Nauči uživati jednako u usponima kao u padovima, usmjeri se na svoju viziju – na koncu, sam put je odredište.  

Inspirativnu Jelenu možete poslušati na našem Masterclassu 7. listopada od 18 do 19:30h.