Velika očekivanja o sjajnoj budućnosti nam mogu ukrasti najljepše trenutke sadašnjosti.

Suprotno od onih koji teško napuštaju svoju zonu komfora, postoje i oni kojima je ona nepodnošljiva. Oni koji ne vole tapkati u mjestu, koje izluđuje čekanje u redu i koji žele što više novih iskustava. Sada i odmah.  Većina ljudi teži uhodanosti, poznatome i smanjenju faktora iznenađenja, što je u ljudskoj prirodi, ali postoje i oni koji kada sve postane i previše poznato i repetitivno, imaju nagon za bježanjem.

Rastete ili samo bježite?

Ako vas u svemu tome vodi želja za rastom i ambicija za novim postignućima, sasvim je razumno zašto vas repetitivnost frustrira – ne donosi vam ništa novo i ne razvija vaše vještine. Možda životu pristupate kao igrici u kojoj kad savladate jednu razinu, logično vam je da idete na sljedeću nego da tumarate iznova kroz nju ponavljajući iste korake. No, takvi obrasci ponašanja mogu biti zabrinjavajući ako ne razumijete što se nalazi iza njih i što ih pokreće. Možda imate izazov u ostvarenju intimnosti u odnosima ili duljoj obvezi prema poslodavcima/projektima? Možda ste jako dobri u razmišljanju na široko, ali teže vam je produbiti svoja znanja, odnose i shvaćanje života. Što je to što vas tjera na bijeg kada stvari postanu poznate i predvidive?

Trava je zelenija

Ako želite u potpunosti iskusiti život i ubrzati svoj razvoj, nema ništa loše u tome. Ne trebate se učahuriti na nekom poznatom mjestu i nikada ne upoznati najbolju verziju sebe.  Drugačije je ako vas nova iskustva privlače jer vam se u životima drugih čine bolja i sjajnija. Ili kao osvajač, kada savladate vojsku i osvojite neki teritorij, već jurite sljedeći. Težite zgrabiti život za cijelu njegovu širinu, progutati sva iskustva čim prije ili samo zgrabiti iduću blještavu stvar? U digitalnom svijetu imamo daleko veći uvid u sve mogućnosti i različite živote drugih koji se često prikazuju kao dosta blještaviji nego naši. Zapamtite, iza svih tih savršenih filtera se i dalje nalazi djevojka koja ima izazove u svojim odnosima, nesigurnosti u poslovnom svijetu, a i njoj se događaju loši dani. Samo što o njima ne objavljuje ili ih vješto uljepšava filterom. Ako vas usporedbe s drugima pokreću na promjene, uvijek ćete se na kraju dana naći praznih ruku i u potjeri za sljedećom, još sjajnijom, stvari, a nikada nećete moći biti istinski zadovoljni onom koja vam je u rukama.

Onda kada…

Promjene donose nove mogućnosti, a uz njih možemo vezati iluziju da će naš život biti savršen kada se promjena dogodi. „Kad završim fakultet, bit će mi lakše naći dobar posao…“, „Kad se odselim od roditelja, pazit ću više na prehranu“, „Kad dobijem novu poziciju, više ću dolaziti do riječi na sastancima“…. A onda se to sve dogodi, ali vaša promjena izostane. Zašto? Jer ste umjesto da radite na sebi i svojim ograničenjima u sadašnjem trenutku, vi pobjegli u budućnosti i prepustili svoju sudbinu vanjskim uvjetima. To je kao da kažete „Jednog dana ću biti sretna i uživati u životu, ali danas ću ignorirati sve lijepe stvari koje mi se događaju jer one koje dolaze će biti toliko bolje“. Kad prestaje taj bijeg u budućnost? Uvijek ćete trčati za sljedećom stvari i nikada nećete iskusiti sadašnji trenutak te ga prihvatiti takvog kakav jeste – nesavršen, ali vaš.  Budite znatiželjni i budite motivirani svim prilikama u budućnosti, ali nemojte zbog toga propuštati ili negirati svoju sadašnjost.

Da biste bili sretniji, možda ne morate promijeniti posao, partnera ili grad, možda samo trebate promijeniti sebe i svoj pogled na život. Zaljubite se u one male trenutke, čekanja, pauze i nesavršenosti. Tek tad ćete istinski moći iskusiti sreću kada vam se pojavi u veličini o kojoj sanjate.