Je li najveća prepreka na putu do ostvarenja vaših snova upravo – Gospodin Strah?

Učili su nas da je sanjariti lijepo, ali da je to uglavnom neozbiljno i rezervirano za djecu i one naivnog duha. „Pusti maštu na volju“, čuli smo možda posljednji put na satu likovnog u školi, ali ne baš nedavno u odraslom životu. „Budi racionalan, promišljen, realan“ težnje su našeg odraslog života dok se sve više potajno divimo onima koji su ostvarili svoje snove, baš time što su bili sve suprotno od toga. Kao da time taj dječji dio nas se ipak bori da preživi i da pronađe dokaze za svoj opstanak u primjerima drugih ljudi.

Zašto nije dobro sanjati?

Snovi pomiču granice, a društvo svoj opstanak osigurava upravo postojanjem granica. Svaka struktura, red, rad i disciplina kojima smo naučeni stvoreni su da održavaju postojeći poredak i osiguravaju stabilnost i sigurnost. Zato danas snovi uvijek postoje nasuprot sigurnosti, odnosno sigurnosti se prve trebamo odreći ako želimo ostvarene snove. To je najviša cijena koju trebamo platiti, a upravo za tu cijenu se bori cijeli ljudski rod. Imati stabilan i siguran poredak. No, nije sve tako crno-bijelo, tako ni naš svijet, koji trudi iznjedriti inovacije i osigurati napredak, ali pod kontroliranim uvjetima. Zašto onda i mi ne bismo mogli sanjati i boriti se za naše snove na kontrolirani način?

Spremni za rizik?

Uspješne ljude karakterizira visoka sklonost prema riziku odnosno nedostatak osjetljivosti na rizik. U stvarnosti, uspješni ljudi su svjesni rizika jednako koliko i ostali ljudi, samo ne dozvoljavaju da im on diktira korake. Donose svjesnu odluku usmjeriti se na svoju viziju, mogućnost uspjeha, vjeru u realizaciju svojih snova, umjesto da dopuste da crne misli preuzmu kormilo i ostave ih nasukane u plićaku njihovih strahova, u luci sigurnosti. Ako ste spremni više sanjati, nego strahovati, uspjeh može biti vaš. Svi u sebi imamo sve te emocije, ali vi odlučujete kojima ćete dati mikrofon i pustiti da odlučuju o ostatku vašeg života

Cijena sigurnosti?

Ukoliko pak odlučite da je zona udobnosti dobro mjesto za parkirati se i spremiti snove u prtljažnik, budite svjesni da i to parkirno mjesto ima svoju cijenu. Možete je platiti kroz stalnu grižnju savjesti i zamjeranje sebi i drugima jer snovi u vama neće tako lako nestati, uvijek će vas negdje iz prtljažnika podsjećati da ste ih ostavili na nemilost. Drugi, dosta rašireniji način otplate je kroz stalno zamjeranje svijetu i drugim ljudima što su se usudili biti uspješniji od vas. Što su se usudili svoje snove staviti na vozačko mjesto, a ne u prtljažnik i što su sada na mjestu na kojem su oduvijek htjeli biti. Zapravo prvi u redovima kritičara su oni koji su se odrekli svojih snova i sada vama zamjeraju što i vi niste.

Ako osjećate da su vaši snovi veliki i nedostižni, možda samo još niste izrasli u osobu koja ih može ostvariti. Zašto to ne bi bio vaš putokaz do uspjeha?

Spremni za siguran parking ili za najluđu vožnju svog života? Odluka je na vama.