Jesi imala trenutke u kojima bi najradije iskočila iz svoje kože? Čini ti se da radiš sve u svojoj moći, ali još uvijek nisi tamo gdje želiš biti?

Stalno nailaziš na zid koji nikako ne možeš preći. S druge strane si istinska ti, u svom punom potencijalu, svi tvoji talenti u punom sjaju. A s ove strane si ti danas i sve ono što su ti drugi rekli da moraš biti da bi postigla što želiš, ali ne vrijedi, ne živiš svoj istinski i puni potencijal. Osjećaš se poraženo, bezvrijedno i prazno. Tvoji dani su ispunjeni trenucima u kojima gledaš druge ljude i govoriš “Voljela bih da sam…” “Trebala sam….”. Ali bez obzira na to svaki dan radiš iste stvari koje te vode do istih rezultata. Vrtiš se u kružnom toku i nema izlaza. Stalno susrećeš ispraznu sebe i nema kraja agoniji. Sati se pretvaraju u dane. Dani u godine. A istinska ti postaje sve dublje i dublje zakopana u tebi, ispod svih “dužnosti i obveza” koje su “normalne”.

Kako si dospjela tu?

Otkako znamo za sebe, društvo nam nameće određene standarde. Prvo su to ocjene u školi, drugo fakultet na koji idemo, posao koji radimo zatim nekretnine i auto koji posjedujemo. Usporedbama nema kraja, a mi smo stalno na pokretnoj traci u želji da idemo u korak onoga što je “normalno” za našu generaciju.

One rijetke trenutke kad se pokretna traka zaustavi, često smatramo životnim tragedijama, a zapravo su nam oni najveći blagoslov jer nam omogućavaju da stanemo i razmislimo želimo li i dalje tako živjeti.

Obično jedva dočekamo da se traka ponovno zavrti jer nas je strah uopće pomisliti živjeti drugačije iako duboko u sebi znamo da bismo upravo to trebali. Strah od nepoznatog nas guši, a i ako se uspijemo barem idejno od njega “otkinuti”, dočekaju nas naši najbliži s prvim kritikama i “dobronamjernim savjetima”, vraćajući nas opet na “pravi put” – onaj koje društvo smatra ispravnim.

Zašto misliš da ne zaslužuješ sreću?

Ispod gomile tuđih očekivanja i nametnutih obveza “normalnog života” kakvim žive svi naši vršnjaci, krije se iznimno nesretna djevojčica koju su nekada davno uvjerili da ona ne zaslužuje sreću. Možda je to bilo kada je po stoti put rekla da želi biti princeza pa su je ismijali i rekli da je bolje da siđe s oblaka. Možda je to kad je po prvi put ponosno izrazila svoje talente pa su joj rekli da je čudna i naporna pa je odlučila povući sve u sebe i biti “normalna”. Utopiti se u masu. Tako treba živjeti, zar ne?  I danas, nakon svega što si poslušala da trebaš biti, najradije bi iskočila iz svoje kože jer ona nije ni blizu onoga što si sanjala za sebe.

Otkrij i živi istinsku sebe

Ako živiš život po tuđim željama i pravilima, lažeš samu sebe i nanosiš bol svojoj vlastitoj veličini koja se krije u tebi i svim tvojim jedinstvenim talentima. Kada tvoje misli, riječi i djela nisu usklađeni, neće nikada biti ni tvoj život.

Odakle krenuti? Da bi postigla nešto novo, trebaš napraviti nešto što nikad nisi.  Uzmi vremena za sebe, izoliraj se od drugih na nekoliko sati i odvedi samu sebe na sastanak. Upoznaj sebe, onu istinsku sebe. Koje su tvoje vrijednosti? Za što se zalažeš? U što vjeruješ? Zapiši sve na papir kao da radiš marljivo na nekom projektu – projektu rekonstrukcije sebe ispod očekivanja drugih. Polako izvlači i iskopavaj sve svoje najsjajnije talente i osobine koje si iz nekog razloga zakopala jer možda nekome u tvojoj okolini tada nisu odgovarale. Ali upravo one su ono što čini tebe, onu posebnu tebe. Onu koju vidiš s druge strane zida koji želiš preći. Usudi se micati ciglu po ciglu i vrati sebe sebi.

Kada pronađeš sebe, postat ćeš slobodna. Okovi koje si godinama nametala sebe nestat će, a s njima i potreba da budeš po volji i želji drugih.  Postat ćeš slobodna od mišljenja drugih. Slobodna da živiš u skladu sama sa sobom, a ne s drugima. Da živiš svoj život u skladu sa svojom svrhom, da rasteš svaki dan i napreduješ prema osobi koja želiš postati.

Prestani skrivati najljepše dijelove sebe od svijeta i svijet će ti uzvratiti istom mjerom – pružit će ti najljepše dijelove sebe! Darovat će te najdivnijim ljudima, situacijama i doživljajima.
Napusti tu praznu ljušturu i usudi se živjeti svoje snove!