Gubitak donosi razočaranje, ali i ogromnu priliku za rast ako ste otvoreni za učenje

Osobni i poslovni odnosi imaju jednu veliku sličnost – bez obzira na želju i trud, neće uvijek uspjeti. Svaki gubitak boli pa tako i onaj u poslu, osobito ako smo u njega uložili veliki dio sebe. Vjerojatno ćete se prvo pitati zašto, a možda odgovor nema nikakve veze s vama. Koliko god teško bilo, probajte odvojiti svoju emocionalnu reakciju od profesionalne i završite odnos na prijateljski način, ako je to moguće. Nemojte paničariti i pokušavati zadržati ono što već odavno nije vaše i upadati u zamku da nešto nudite ispod cijene ili ono što je gotovo nemoguće isporučiti. Shvatite da je došlo vrijeme za kraj i probajte izvući najbolje iz toga.

  1. Otvoreni feedback

Neovisno radilo se o poslu, klijentu ili suradniku, zatražite otvoren i konkretan feedback koji će vam pomoći shvatiti razloge i što je najvažnije, naučiti na svojim greškama ili greškama drugih. To je ključni korak koji donosi najveće bogatstvo za vaš posao i vas kao profesionalca pa ga nikako nemojte propustiti. Ne prihvaćajte općenite odgovore druge strane i inzistirajte na detaljnom feedbacku kako biste učili iz proteklih situacija i poraz pretvorili u pobjedu

  1. Detaljna interna analiza

Vratite film unatrag i analizirajte vaš odnos s klijentom ili suradnikom u posljednjih nekoliko mjeseci. Jeste li mu posvećivali dovoljno pažnje? Koliko su njegova očekivanja bila zadovoljena i jesu li uopće bila realna? Koliko ste uspjeli ispuniti ono što ste obećali? Kakvi su bili rezultati? Zapitajte se što ste mogli napraviti drugačije i bolje. Možda će upravo taj odgovor uspjeti spasiti vaše trenutne i buduće poslovne odnose.

  1. Skriveni blagoslov

Nitko ne voli gubiti, ali iza svakog gubitka se krije i neki blagoslov. Možda vam je taj klijent oduzimao puno vremena i crpio energiju? Sada imate dosta više vremena da pronađete nove klijente ili se posvetite niši u koju ste oduvijek htjeli zaroniti. Kako kažu, svako zlo za neko dobro. Probudite se i preokrenite gubitak u svoju korist.

  1. Život ide dalje

Greške i gubitci se događaju. Nije kraj svijeta. Držite emocije pod kontrolom i usmjerite se na budućnost i sve ono što možete u njoj raditi bolje. Radije izgubite klijenta, ali zadržite u njemu prijatelja. Svijet je mali i sigurno ćete se opet sresti u nekoj drugoj prilici i krugovima.