Ne idete doma dok posao nije napravljen? Ne idete spavati dok niste sve planirano završili? Koliko ste prilika dali svom bivšem, a koliko puta oprostili prijateljima čak i kada to nisu zaslužili? Znate li kada treba odustati? Upornost je vrlina, ali biti slijepo uporan je iscrpljujuća i bezciljna borba.

Najteža odluka koju ćete u poslu i u životu trebati napraviti je odustati. Osobito ako ste predani svemu što radite, uvijek dajete sve od sebe i uvjereni ste da za sve uvijek postoji rješenje. Kako onda dići ruke od nečega u što ste uložili svoje vrijeme, trud i veliki dio sebe?

 Izazov ili opsesija?

Ako ne možete prestati razmišljati o lošim odnosima sa šefom ili ste stalno u depresiji zbog prepirki koje proživljavate s partnerom, vrijeme je za uzbunu. Usmjerenost na jedno područje života, određeni cilj i situaciju je zdravo dokle god nas to uzdiže i čini sretnima, ali kad se to pretvori u danonoćnu zabrinutost i opterećenost, sva ostala područja našeg života zbog toga počinju patiti. Zapitajte se što bi se dogodilo kada biste se prestali truditi i odustali? Ako vam prvo na um dođe osjećaj slobode i olakšanja, to je dobar znak da biste trebali odustati.

 Nedostatak vizije

Najbolje pitanje koje sam dobila od prijatelja kada sam bila opterećena jednom lošom situacijom bilo je „Hoće li ta situacija ili osoba biti važna za godinu dana?“. Odgovor je, naravno, bio ne. Ako ne vidimo budućnost našeg zaposlenja u određenoj tvrtki, budućnost prijateljstva ili veze, isplati li se onda za to boriti i time se opterećivati? Ne? Vrijeme je da nastavite dalje.

Sumnja u sebe

Kada ne možemo riješiti određenu situaciju, prva reakcija je da dovedemo u pitanje naše sposobnosti. Zapitamo se čime smo zaslužili takvu situaciju, je li sve s nama u redu i kako to da ne možemo pronaći rješenje. Ukoliko u bilo kojem trenutku posumnjate u vlastitu vrijednost, ta osoba, posao ili situacija definitivno nije vrijedna toga. Ako ste vi jedina osoba u cijeloj priči koja se trudi, a rezultat ovisi i o drugima, vrijeme je da pustite konce i krenete drugim putem.

Moć intuicije

Ako je vaša prva misao ujutro i prva misao pred spavanje snažna želja za odustajanjem, onda je vrijeme da to napravite. Naša intuicija je najsnažnija upravo tada, a ona zna gdje trebamo ići dalje, kamo ide naša karijera i koje ljude trebamo upoznati da bismo se razvijali. Trebamo je poslušati.

Dizanje ruku od nečega čega smo se dugo grčevito držali nije lako, ali jednom kad to napravite, otvorit ćete vrata nevjerovatnim iskustvima da dođu u vaš život. Imajte na umu da ne možete primiti nove darove, ako su vam ruke pune praznih i iskorištenih kutija. 😉