Marljivo i naporno radiš, postižeš odlične rezultate, ali tvoja pozicija i plaća to (još uvijek) ne prate? Vrijeme je da preuzmeš karijeru u svoje ruke i zatražiš ono što misliš da zaslužuješ.

Prestani čekati

Savršen trenutak za pregovore možda nikada neće doći, ali to ne znači da ga ne možeš sama stvoriti.  Ako se pitaš kako dobiti povišicu, najprije, prestani čekati svoju godišnju evaluaciju ili istek ugovora da bi pokrenula pregovore.

Od prvog dana komuniciraj svoje želje i ciljeve, što voliš raditi i traži feedback o svom radu. Tako ćeš u svakom trenu znati na čemu si, a istovremeno će i tvoj poslodavac uvijek imati na umu tvoju vrijednost. Što više komuniciraš sa svojim nadređenima o svojim ciljevima, njihovoj provedbi i svom usavršavanju, oni će se osjećati uključenije u tvoj razvoj i imat će te na umu za nove prilike.

Stalno ispipavaj teren i onog trena kad ugledaš povoljnu priliku – iskoristi je. Činjenica je da to nitko drugi neće napraviti umjesto tebe. Svaki poslodavac (čast izuzecima) će te radije plaćati manje nego više bez obzira je li svjestan tvoje vrijednosti.

Kada su argumenti na tvojoj strani, jasno i otvoreno zatraži ono što misliš da ti pripada. Nije lako, ali ako se sama ne boriš za sebe, tko će?

Ništa za izgubiti

U svakim pregovorima najvažniji je stav – on odlučuje pobjednika. Najveća promjena u mojoj karijeri dogodila se onda kad sam prestala razmišljati o tome što će netko misliti o mojim zahtjevima i kada sam ih jednostavno – izrekla. Fokusirala sam se na argumente, rezultate i ono što me čini dobrom te jasno iskomunicirala što smatram da ja na temelju toga zaslužujem. Pa, kud puklo da puklo.

Da bi i sama došla do tog stava, prije početka pregovora moraš prvo pregovarati sama sa sobom. Zapitaj se s čime ćeš ti biti zadovoljna? Ne što će poslodavcu biti prihvatljivo. Ipak si ti ta koja će svaki dan obavljati taj posao i moraš se osjećati da si za njega adekvatno plaćena.

Kada dođeš na pregovore s jasnim stavom što zaslužuješ,  pregovaračka moć je u tvojim rukama. Izricanje pukih želja pred poslodavca i klimanje glavom, znači da on ima moć. Iako zvuči dosta riskantno, zapitaj se: Što bih tražila da znam da ne mogu ništa izgubiti? Napravi to i iznenadit će te rezultat.

Ništa nije osobno

Ako već godinama radiš za iste uvjete i osjećaš se da se ne mičeš s mjesta, velike su šanse da su se u tebi nakupile neispoljene frustracije, čiju lavinu mogu pokrenuti pregovori i to na tvoju štetu.

Vjeruješ da zaslužuješ više? Osjećaš se negdje zakinuto? Iskoristi to kao motivaciju da što bolje argumentiraš svoje zahtjeve, a ne da se predstaviš kao žrtva koja je povrijeđena i izgubila je kontrolu nad sobom. Pokaži da imaš kontrolu i profesionalno, hladne glave, iznesi svoje zahtjeve. Izbjegavaj osobne priče i isticanje bilo čega osobnog u razgovoru. Poslodavca ne zanima tvoja financijska situacija niti ona treba biti temelj pregovora. Temelj su tvoje sposobnosti i rezultati Zbog njih ste i zaposleni. Unovčite ih.

Koliko god nam to bilo teško, u našoj karijeri trebamo biti vlastiti odvjetnici, glasnogovornici i PRovci.  Skromnost nije vrlina već je to argumentirani stav.
Prestani čekati nečije odobrenje. Prestani čekati da ti netko kaže koliko vrijediš i da ti ponudi što želiš. Velike šanse su da ćeš ostati kratkih rukava. Umjesto toga, preuzmi inicijativu i odgovornost nad svojom karijerom i izreci to sama.