Imate li već LinkedIn profil ili razmišljate o njegovom otvaranju? LinkedIn može postati vaš ključni alat za online brendiranje u poslovnom svijetu.

Kada razmišljamo o gradnji vlastite karijere ili smo u potrazi za novim zaposlenjem, često zanemarujemo važnost prisutnosti na glavnoj poslovnoj društvenoj mreži – LinkedInu koji je zapravo stvoren da nas poveže sa influencerima u industriji i omogući nam uzlet u karijeri.

Spojite offline i online

Što vas čini jedinstvenim na tržištu rada? Zadovoljni klijenti, kolege ili partneri? Način na koji pristupate poslu, veliki prodajni rezultati ili nagrade? Pokažite sve to na svom LinkedIn profilu.

Razmislite što želite da vaša ciljna skupina (novi poslodavac, kupac, suradnik…) pomisli kada posjeti  vaš profil. Upravo ga takvim napravite jer iz svake prodajne i poslovne odluke stoje ljudi od krvi i mesa koji imaju svoje ciljeve, stavove i snove te traže nekoga tko će odgovarati njihovim vrijednostima.

Bez obzira imate li već profil na LinkedInu ili tek idete u tu avanturu, slijedite savjete niže i učinite ga vrijednim posjećivanja. 😉

  1. Uredite URL

Poveznica do vašeg profila treba izgledati ovako: http://linkedin.com/in/vaseimeiprezime.  Ukoliko trenutna ne izgleda tako, propuštate veliku priliku da vas Google bolje rangira i omogući da drugi lakše pronađu vaš profil. Da biste uredili URL, otiđite na svoj javni profil i u desnom gornjem dijelu ćete pronaći opciju za uređivanje URL-a. Ako je slučajno URL s vašim imenom i prezimenom već zauzet, probajte dodati točku između ili ubaciti svoje srednje ime ili inicijale.

  1. Profesionalna fotografija

Fotografija govori više od tisuću riječi, a ovaj put govori o vama u poslovnom svijetu. Odaberite fotografiju na kojoj izgledate profesionalno, nasmiješeni ste i pristupačni. Neka bude u dimenzijama 400 x 400 pixela i težine manje od 10 MB. Uz profilnu odaberite i pozadinsku fotografiju koja će poslužiti kao nastavak priče o vama – to može biti kreativni portofolio vaših ključnih radova, fotografija ili usluga.

  1. Radno iskustvo i obrazovanje

Istaknite ključne pozicije na kojima ste radili i dodajte ukratko opis poslova koji ste na njima ubavljali. Uz to priložite fotografije, video zapise ili prezentacije vaših radova – npr. TV reklamu na kojoj ste radili ili članak koji ste pisali za stručnu publikaciju kako bi približili svoje vještine i znanja posjetiteljima. Svakako unesite i detalje o svom formalnom obrazovanju, dodatnim edukacijama i certifikatima. Sve to pokazuje da stalno radite na sebi i ne bježite od cjeloživotnog učenja što će sigurno ostaviti pozitivan dojam na sve posjetitelje vašeg profila.

  1. Povežite se s ključnim ljudima

S kim si takav si, vrijedi na LinkedInu! Kada uredite svoj profil, povežite se sa svojim suradnicima, kolegama i bivšim poslodavcima. Pri tome razmišljajte o svom osobnom brendu – da ste na nekom važnom  događanju, biste li voljeli biti viđeni s nekim tko nema baš dobru reputaciju? Birajte pomno svoje kontakte jer će oni biti ogledalo vašeg ugleda.

Kada se povežete sa svojim poznanicima, one s kojima ste blisko surađivali, zamolite da vam napišu preporuku koja će pružiti dodatnu dimenziju vjerodostojnosti vašem profilu.

  1. Pišite i objavljujte članke

Ima li boljeg načina da svijetu pokažete da ste ovladali ključnim vještinama i znanjima u vašem području od toga da o njima pišete? Podijelite svoje stavove, znanja i iskustva u člancima i objavama te afirmirajte se u online poslovnoj zajednici kao vrhunski stručnjak. Na taj način ćete osigurati redovitu posjećenost korisnika vašem profilu, a istovremeno i stalnu prisutnost vašeg osobnog brenda u njihovim glavama. Kada se pojavi neka poslovna prilika, pogodite koga će se prvo sjetiti. 😉

Vrijeme je da se bacite na marljivo uređivanje vašeg LinkedIn profila! Ukoliko negdje zapnete, slobodno mi se javite na info@shhhefica.com.

Sretno!