Putovanja mijenjaju način na koji gledamo svijet, ali i način na koji gledamo sebe.

S koliko god izazova se susretali u životu i koliko god edukacija prošli, neke stvari najbolje možete naučiti putujući svijetom. Putovanja vas mogu podučiti o životu više nego godina dana bilo koje edukacije, posla ili veze. Neke ljude upravo ta dimenzija putovanja straši jer znači suočavanje s novim i neobičnim, izvan naše zone komfora i izvan svega onoga što nam je poznato. Ali zar nije u tome ljepota? Spakirati se i uputiti na potpuno novu destinaciju, otkriti nove kulture, upoznati nove ljude i običaje te usput upoznati sebe u potpuno novom svjetlu.

Strah od nepoznatog postaje dječja znatiželja

Pronaći se u novom nepoznatom gradu, osobito ako putujete sami, čini se kao utjelovljenje najvećeg straha. No, kada se s njim suočite, pronađete onaj djelić sebe koji ste s godinama „u odraslom životu“ negdje putem izgubili. Odjednom postanete ono ushićeno znatiželjno dijete kojeg veseli svaka nova spoznaja i svaka nova ulica koju otkrije. Svijet postane čudesno mjesto s toliko novih stvari koje jedva čekate spoznati. Kakva je lokalna hrana, koje su najzanimljivije riječi na tom jeziku, kakva je kultura, noćni život, kakvi su ljudi? Osobito kada putujete sami, sva ta iskustva se pet puta više pojačavaju jer ste dosta otvoreniji i spontaniji ući u razgovor s lokalcima, radoznali ste, ne sramite se pitati i uroniti u potpunosti u to novo iskustvo. Iza straha od nepoznatog krije se buđenje onog najljepšeg u nama – prirodne znatiželje i spontanog istraživanja svijeta.

 

Skupo i nedostižno postaje neprocjenjivo i blisko

Mnogi ljudi misle da su putovanja rezervirana za one dubljeg džepa i da je to luksuz koji je danas teško priuštiti. Za tako nešto treba raditi, štedjeti i onda te novce u putovanjima samo baciš u vjetar? Vjerovali ili ne, putovati možete s jako malo novaca i uživati u potpunosti. Pri tome ne mislim na varijante couchsurfinga, stopiranja i kampiranja, već na putovanja autobusom ili avionom uz noćenja u pristojnim hotelima po jako pristupačnim cijenama. Na internetu danas možete pronaći tako povoljne ponude letova i noćenja da su vam jeftnije od stanarine i prijevoza u gradu u kojem trenutno živite. A uz malo snalažljivosti, kad stignete tamo, možete uživati u najfinijim koktelima i jelima po jako pristupačnim cijenama. U konačnici, niste na putovanjima da biste gurmanski jeli i pili, već da iskusite nove kulture i upoznate nove gradove, a za to je i sendvič u torbi dovoljan. Novci koje uložite u putovanja postanu najisplativija investicija u sebe, svoj razvoj i širenje vidika tako da je konačna vrijednost putovanja neprocjenjiva.

 

Nepredviđene situacije postaju test kreativnosti

Nakon šetnje novim gradom, ušli ste u krivi autobus? Ne možete pronaći wi-fi, toalet ili put do hotela? Vrijeme je da upotrijebite (i steknete) vještine snalažljivosti i kreativnosti. Kada smo stalno u poznatim i predvidljivim situacijama, koliko god nam je ugodno, ne razvijamo se i ne učimo. U stranoj zemlji je zato svaka nova situacija idealna da upalimo lampicu i oduševimo sami sebe svojom snalažljivošću. Ako ništa, čak i oni neuspjeli pokušaji postaju dobar materijal za prepričavanje i pamćenje. Kad ostarimo, sigurno se nećemo sjećati kako smo svaki dan išli redovito na posao nego kako smo u Japanu zakasnili na vlak i zahvaljujući tome upoznali super ekipu u lokalnom busu.

  

Naš život i svijet postaju veći

Kada smo zarobljeni u svojoj svakodnevnici, ne vidimo dalje od svog dnevnog rasporeda i ulovimo se da posljednjih nekoliko godina svaki dan prolazimo istim ulicama, pijemo kavu u istim kafićima i družimo se s istim ljudima. Istovremeno, svi naši problemi i situacije kroz koje prolazimo postaju deset puta uvećane jer smo fokusirani samo na to i ne vidimo svu ljepotu svijeta koji nas zaobilazi. Naš svijet, ali i naš život može biti toliko veći od toga. Osjetite to kada putujete, kada se maknete iz svoje mikrosredine i spoznate novi svijet, ljude i načine života. Vidite da su vaši problemi kap u oceanu te istovremeno odmah za njih pronađete i rješenje koje vam je cijelo vrijeme stojalo pred nosom, ali ste bili toliko zadubljeni u svoju svakodnevnicu da ga niste vidjeli. Ponekad vam samo putovanja mogu pružiti kvalitetan odmak i novu perspektivu koja će razriješiti čvor koji ste stvorili u vlastitom životu.

 

Posljednja dva velika putovanja u mom životu poslužila su mi da shvatim da je u redu napustiti posao u kojem ne uživaš i ne osjećaš se cijenjeno, da je život prekratak i da je u redu reći zbogom ljudima koji kradu tvoj unutarnji mir i čine da se osjećaš loše te da je sasvim u redu i odraslo slijediti svoje srce pri donošenju velikih životnih odluka.

Kakva su vaša iskustva s putovanjima? Na koje ste najponosniji? Podijelite ih sa mnom u komentaru , a ako ste u potrazi za savjetima, slobodno mi se javite na tanja@shhhefica.com. 🙂