U poslovnom kao i u privatnom životu, nerijetko ćete naići na odbijanje. Bilo da se odlučite prijaviti na posao iz snova, pristupiti potencijalnom klijentu ili pregovarati s poslovnim partnerom, gotovo je neizbježno da ćete u većini slučajeva čuti odgovor „ne“.

Odbijanje sigurno nije ugodan osjećaj, ali kao iz svega neugodnog u životu, možemo izvući neku lekciju i iskoristiti je za naš uspjeh u budućnosti. Obeshrabrenje nas neće naučiti ničemu osim da posumnjamo u vlastite sposobnosti, a tako nešto si ne možemo priuštiti na putu prema uspjehu.

  1. Ne shvaćajte ništa osobno

Rijetko koje „ne“ koje čujete je označava manjak vaše vrijednosti nego  je  obično rezultat nepostojanja potrebe s  druge strane. Ako odbijanje shvaćate osobno, to će vas dotući stoga mu radije pristupite na konstruktivan način. Uspješni prodavači, naprimjer, prate koliko poziva trebaju napraviti dok ne dobiju potvrdan odgovor, tako da na svako „ne“ gledaju kao korak bliže onom „da“. Na taj način umjesto da se osjećaju obeshrabreno, vide svako odbijanje kao korak na putu prema ostvarenju svojih ciljeva.

  1. Budite otvoreni za kritike

Kada kupac ne želi kupiti vaš proizvod ili klijent vam otkaže suradnju, pitajte ga otvoreno zašto i pomno slušajte. Pri tome ne zauzimajte obrambeni stav (koliko teško bilo), samo saslušajte razloge i zahvalite se na iskrenosti. Ne trudite se promijeniti njegovo mišljenje nego naučiti nešto novo što će vam pomoći u vašem poslovanju. Razmislite gdje leži problem, a ukoliko je nešto na što možete utjecati i promijeniti, svakako to napravite, a ako je problem izvan vaše moći i nema veze s vašom ponudom, najbolje je da nastavite dalje i potražite drugog klijenta.

  1. Učite i prilagodite se

Ako čujete  „ne“ s više strana koji za to navode isti razlog, vrijeme je za promjene i prilagodbu. Upornost i istrajnost su odlične kvalitete u poslu, ali raditi iste greške iznova i očekivati drugačije rezultate je definicija ludosti. Možda ne trebate mijenjati cijeli vaš proizvod i uslugu, već samo trebate prilagoditi vaš pristup kupcu i već ste korak bliže „da“ koje želite čuti.

Razmišljajte na način da što više „ne“ čujete, dobit ćete više besplatnih savjeta kako poboljšati svoje poslovanje što čini odbijanje vašim najboljim saveznikom na putu prema uspjehu.