Jedna od najvećih borbi suvremenog čovjeka je ona s fokusom. No, to ni ne čudi kad uzmemo u obzir da je sve više vanjskih faktora koji se bore za našu pozornost, a pozornosti sve manje.

Koliko si puta bacila oko na mobitel, a tek smo došli do treće rečenice? Bez brige, nisi jedina! Većina nas ima isti problem i pitanje je – kako poboljšati fokus (ili ga barem manje gubiti)? Odgovor se skriva u jednostavnim trikovima za koje treba vremena i discipline da od ‘nekog savjeta s interneta’ postanu ‘mehanizmi koji nam pomažu u vraćanju fokusa’.

Prepoznaj distraktore

Obavijesti na mobitelu, ukućani koji se ne gase ili susjeda koja usred dana svrati na kavu – zapiši što ti odvlači fokus, jer ćeš na taj način brzo i jednostavno spoznati što te ometa u obavljanju posla. I lakše ćeš doći do rješenja. Primjerice, ako zaključiš da te ometaju notifikacije na mobitelu, onda ćeš razmisliti o tome da mobitel ostaviš u drugoj prostoriji za vrijeme fokusiranog rada.

Dnevnik fokusa

S ovim zadatkom možeš početi već sutra! Uzmi bilježnicu i vodi mini evidenciju o fokusu – nakon tjedan dana ćeš primijetiti u koje doba dana imaš najviše fokusa, a kad ga gotovo i nema. To će ti pomoći u planiranju i odrađivanju zadataka i obaveza. Možda primjetiš da ti do ručka glava radi kao navinuta, a nakon toga počinješ gubiti fokus. U tom ćeš slučaju sve važne zadatke planirati obaviti kroz jutro dok si svježa, dok ćeš nakon ručka ostaviti vremena za taskove poput odgovaranja na mailove.

Multitasking je super, ali…

…ponekad ne ide ruku pod ruku s fokusom. Za fokus trebaš savladati single-tasking, odnosno fokusirati se na jedan zadatak dok ga ne završiš, umjesto da napraviš disperziju fokusa na više stvari odjednom. Svi znamo kako to zna završiti. Ili bolje rečeno – nikako da završi. 🙂 

Ovladaj svojim vremenom

Jesi li čula za pomodoro tehniku? Riječ je o time management tehnici koja je dobila ime po kuhinjskoj štoperici u obliku rajčice, a koju je Francesco Cirillo koristio tijekom svojih studentskih dana kako bi si olakšao učenje.  Stvar je vrlo jednostavna – 25 minuta radiš, 5 minuta odmaraš. Nakon nekoliko takvih intervala uzimaš dužu pauzu od 20 minuta i ponovno se vraćaš na 25-5 princip. Poanta tehnike je ublažiti vremenski pritisak i povećati produktivnost. Osim toga, na ovaj način ćeš osvjestiti koliko ti je vremena potrebno za pojedine zadatke, pa ćeš ubuduće moći još bolje planirati svoju to do listu. 

Izrada to do liste

Dobro planiranje je pola posla! Ako mene, rođenu organiziranu i pedantnu štrebericu, pitaš što imam za reći o planiranju, vjerojatno ne bih mogla prestati pričati, ali sve se svodi na četiri glavne stvari:

  1. Kreni od najvećeg prioriteta prema najmanjem.
  2. Zadaj si dnevni cilj iliti jedan zadatak kojeg moraš obaviti taj dan. 
  3. Podijeli zadatke na manje korake. Jednostavnije je raditi kad imaš utabanu stazu, nego da srljaš.
  4. Križanje stvari sa liste je najbolji osjećaj ikad! Na taj način ćeš naviknuti svoj mozak na mehanizam nagrađivanja, a to je sjajan način da (p)ostaneš fokusirana i motivirana za ostvarenje idućih ciljeva.

Naravno, ima još mnogo savjeta i načina za poboljšanje fokusa, ali najbitnije je da primijeniš tehniku koja ti najviše odgovara. Ohrabrujem te da isprobaš što više toga i pronađeš nešto za sebe.
Sretno!