Svake nove godine donosite odluke od kojih već prvi tjedan odustanete? Vaši popisi iz godine u godinu su gotovo isti? Vrijeme je da ih konačno ostvarite i prekrižite s popisa!

Nova godina je nastupila i vjerojatno već s punim entuzijazmom hrlite prema ostvarenju postavljenih ciljeva. Možda ste već kupili odlične nove tenisice koje će vas motivirati da konačno krenete s trčanjem ili ste kupili prekrasne hlače dva broja manje da vas potaknu da konačno smršavite. Koju god strategiju odabrali (ne želimo vas demotivirati ali) velike su šanse da već idući tjedan od svih tih odluka i ciljeva odustanete .  Sve su šanse da ćete reći obeshrabreno “možda iduće godine” te se vratiti svojoj rutini i zoni komfora. Te šanse možete smanjiti ako već danas sjednete sami sa sobom i racionalno posložite svoje ciljeve uzimajući u obzir sva moguća ograničenja i prepreke koje se mogu pojaviti.

Što vas motivira?

Kažu kad pronađemo svoje “zašto”,  ono “kako” nam postaje kristalno jasno. Već i sami znate da bez  dobre motivacije, nemoguće je postići bilo koji cilj. Možete točno predvidjeti koliko će vaša odluka biti uspješna prema razini motivacije koju imate. Zašto? Upravo motivacija će biti ona koja će vas “tjerati” da nastavite kad se pojave prve prepreke i zastoji na putu. Ako je nemate, prigrlit ćete svaku prepreku kao opravdanje da odustanete od svojih ciljeva.

Zapitajte se dolazi li motivacija iznutra ili izvana? Želite li nešto promijeniti zbog drugih, da bi vas više cijenili ili prihvaćali? Ili želite se promijeniti radi sebe jer osjećate da vam je ta promjena potrebna kako bi živjeli u skladu sa svojim vrijednostima? Ovisno o tome koja vam je vrsta motivacije snažnija (mišljenje drugih ili vlastito samopouzdanje) postići ćete svoj cilj ako se usmjerite na sve ono što ćete s tim ciljem postići.

Pripremite se za izazove

Kod postavljanja ciljeva budite realistični i očekujte da će njihovo postizanje  uzeti vremena i da će se  zasigurno pojaviti prepreke na putu. Jeste li spremni da nastavite unatoč tome? Također, imajte na umu da će “nagrada” koju ćete dobiti za svoj trud u početku biti mala i gotovo nevidljiva.  Ako ste tip kojeg motiviraju nagrade i pohvale, pripremite se da bi vas njihov nedostatak mogao demotivirati i natjerati da odustanete. Pripremite svoj plan B za to i budite fleksibilni jer će sigurno vaš plan putem trebati izmjene i prilagodbe. ostavite prostore za greške i promjene planova. Izbjegavajte “sve ili ništa” način razmišljanja jer ako se jednom “poskliznete” ne znači da ste izgubili i da je sve gotovo. Samo nastavite dalje kao da se ništa nije dogodilo. Sve su prilike da neće vam sve uvijek ići na ruku. Neka vas to ne izbaci iz tračnica i navede da odustanete.

Upravljate svojim ciljevima  

Uspješno upravljajte ciljevima kao vašim osobnim velikim projektom. Razlomite ga u više manjih ciljeva koje ćete ispunjavati kroz vrijeme i tako dobivati motivaciju za onaj sljedeći.  Identificirajte glavni cilj (npr. želite izgubiti 20 kg), razlomite taj cilj u 5 manjih (npr. izgubiti 4kg mjesečno), ponovno ga razlomite na tjednu bazu (npr. izgubiti 1 kg tjedno) te onda napravite dnevni plan koji će vas dovesti do ispunjenja tjednog cilja, tjedne planove za mjesečni cilj i mjesečni cilj u godišnji.  Osmislite nagradu za svaki vaš uspješan korak. To će vam dati osjećaj postignuća i motivaciju da nastavite dalje. Ako ne uspijete postići manje ciljeve, nemojte se gristi oko toga, samo ih prebacite za idući dan ili tjedan. Zastoji će se događati, ali neka vas ne zaustave u potpunosti.  Uspjeh je više stvar napretka nego savršenstva. Težite napretku jer će vas on dovesti do cilja, a težnja savršenstvu će vas samo isfrustrirati i natjerati da odustanete.

Upravljate svojim vremenom

Većina ljudi za neispunjene ciljeve krivi nedostatak vremena. Razmislite pak koliko vremena provodite dnevno ili tjedno na aktivnosti koje vam troše vrijeme, a ne donose ništa kao što su gledanje TVa, scrollanje po Instagramu ili besciljno surfanje po webu. Uz njih vrijeme leti i kad se “probudite” shvatite da je sad prekasno za rad na vašim ciljevima jer već umorni i spremni za spavanje. Osvijestite koliko vremena trošite na te aktivnosti i pronaći ćete zasigurno prostora da ih smanjite upola te dobijete više vremena za rad na svojim ciljevima.  Da bi smanjili ometanja, ugasite ton na svom mobitelu, nemojte imati otvorene društvene mreže dok radite i odvojite se u prostoriju u koju vas nitko neće ometati. Budite fokusirani na svoje ciljeve jer gdje je vaš fokus, tu ide i vaša energija, a bez energije nema ni ostvarenih ciljeva.

Želimo vam puno sreće u ostvarenju vaših novogodišnjih odluka! 🙂 Ako imate pitanja, trebate savjet ili podršku, slobodno nam se javite na info@shhhefica.com