Ako se pitanje ’kako ću znati jesam li spremna?’ s vremena na vrijeme poigrava vašim umom, što kažete da se mi poigramo njime?

Krenimo!

Nećete znati jeste li spremni, ali…

Možete (sa)znati koja je vaša strast.

Zbog koje aktivnosti zaboravljate na vrijeme, osjećate da vam se u glavi neprestano stvara vrtlog ideja, a leptirići u trbuhu ne mogu se smiriti? Prvi korak je da se prepustite – istražujte, testirajte i ono najvažnije: opažajte kako se osjećate dok to radite, jer ćete na taj način prepoznati u čemu se osjećate dobro. Ma ne dobro, najbolje! Možda je to izrada nakita, a možda pisanje.

Možete se educirati.

U redu, pronašli ste nešto čime se želite baviti, ali ubrzo vas krenu napadati misli poput:

Moje vještine su slabe.

Drugi su stručniji.

Oni to rade puno bolje.

Ne znam dovoljno.

U tom se trenutku osjećate poraženo. Na korak od odustajanja, jer mislite da ‘’nemate šanse’’. Ipak, realnost je da imate dvije opcije: prva je da odustanete, jer mislite da niste dovoljno dobri, a druga je da upregnete, jer znate da možete biti bolji i želite raditi na sebi.

Istražite dodatne edukacije – opcija je bezbroj, a jedna od njih čeka baš vas. Prigrlite edukaciju kao sastavni dio svojeg poduzetničkog puta, jer educiranje nije jednokratna stvar obzirom da u gotovo svakoj industriji postoje trendovi i promjene kojima se treba prilagođavati. 

Plus, zar nije najslađi osjećaj ikad ono kad naučite nešto novo, postanete bogatiji za novo znanje i osjećate se sigurnijima u sebe?

Možete potražiti podršku drugih ljudi.

Mama, brat, baka, prijatelji – okružite se ljudima koji će ti biti vjetar u leđa na dane kad s(v)e preispitujete, a koji će vas stisnuti u zagrljaj kad uspijete.

Veliku podršku možete pronaći i u drugim poduzetnicama čiji vam način razmišljanja i iskustvo zasigurno mogu pomoći. Sjetite se da niste prvi, a ni zadnji koji se susreću s određenim izazovima i intruzivnim mislima koje vas udaljavaju od cilja – danas će netko tko je to prošao pomoći vama, a možda ćete vi u budućnosti pomoći nekoj poduzetnici u nastanku.

Tuđe inspirativne priče, sa svim lijepim i manje lijepim dijelovima, čine čuda – i zato izađite iz zone komfora, upoznajte nove ljude, otisnite se na događanje na koji oduvijek želite otići, postanite aktivni članovi barem jedne od brojnih poduzetničkih Facebook grupa i nećete se osjećati kao da ste sami protiv svijeta.

Možete planirati. I maštati.

Usudite se maštati, jer iz mašte i sanjarenja dolaze najbolje ideje i ono najdivnije – sloboda koja nas naposljetku dovodi do hrabrosti i stvara put pred nama. Uzmite papir, olovku i krenite ispisivati ideje bez kraja i reda. Izbacite sve iz sistema – ludo, nemoguće, kreativno.

Neka ovo postane vaša redovna praksa – možda svako jutro uz kavu ili svaki put kad osjećate da vam je glava puna stvari. Nekad su te stvari zapravo ideje koje čekaju da obratite pozornost na njih.  

Možete krenuti malim koracima.

Nemojte čekati i krenite na svoj znak. Pogledajte unazad, pogledajte put koji ste prošli – itekako ste spremni. Spremni za krenuti. Spremni za suočiti se sa izazovima na putu. Spremni ostvariti svoj san – korak po korak.

Napravili ste puno toga – od planiranja do educiranja. Napravili ste sve što je u vašoj kontroli i jedino što vam je preostalo je da krenete. Znam, lako za reći, ali ima li smisla da nakon uloženog truda, vremena i novca samo stanete?

Krenite malim koracima jer ćete svoje resurse i dalje usmjeravati na sebe i svoj posao, a to ne može biti loše. Loše može biti samo da cijeli život stojite, čekate i preispitujete jeste li zaista spremni.