Poznata po bajkovitim prizorima šarenih balona i vilinskih dimnjaka, Kapadokija je čarobno mjesto koje barem jednom u životu trebate iskusiti.

Smještena u središnjem, kontinentalnom dijelu južne Turske, Kapadokija je jedinstveno čudo prirode koje nastalo erozijom vulkanskog pepela uz utjecaj snažnih vjetrova i kiša između triju vulkanskih planina Erciyes, Melendiz i Hasan.  Osim što se priroda kroz tisuće godina  poigrala s ovom predivnom dolinom i stvorila neobična geološka obilježja, ljudska ruka je iskoristila mekoću vulkanskih oblika da u njima iskopa stanove, dvorce i podzemne gradove poput Kaymaklija i Derinkuyua koji su služili kao sklonište kršćana od napada s istoka.

Kapadokija

Nacionalni park Göreme

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajkoviti predjeli obiluju cijelom regijom te postoji na desetke dolina koje možete posjetiti i uživati u jedinstvenim geološkim oblicima, kao što su Dolina mašte,  Dolina monaha i Dolina golubova… Najposjećeniji je Nacionalni park Göreme  koji je 1985. zaštićen od strane UNESCO-a, a u kojem možete vidjeti ostatke crkava  iz desetog stoljeća i predivne freske koje svjedoče tadašnjem životu.

Dolina mašte Kapadokija

Dolina mašte

 

 

 

 

 

 

 

Dolina monaha

Dolina monaha

 

Dolina monaha

Dolina monaha

 

 

 

Let balonom

Ono po čemu je Kapadokija svima najupečatljivija je magičan prizor iz balona za vrijeme izlaska sunca. To je trenutak magije koji će vas ostaviti bez daha te za koji vrijedi izdvojiti 150 eura. Preporuka je da let balonom rezervirate prije  samog dolaska u Kapadokiju ( u tom slučaju cijena je 120 eura) kako biste izbjegli mogućnost da ostanete bez mjesta zbog velikih gužvi i navala turista iz svih dijelova svijeta.

Kako izgleda?

Probudite se oko 4 ujutro, a oko 4:30 po vas dođe transfer u hotel koji naznačite prilikom rezervacije (transfer je uključen u cijenu). Vozite se po mraku kroz čudne ceste i krajolike (malo liči na neku divlju otmicu, ali bez straha 😉 ) te onda dođete u dolinu gdje svjedočite napuhavanju na stotine balona.

kapadokija

kapadokija

 

 

 

 

 

kapadokija

 

 

 

 

 

 

 

 

Niste ni trepnuli, a već ste na visini od 800m gdje doživljavate najljepši izlazak sunca.  🙂

kapadokija* bez uređivanja i filtera

Što još možete iskusiti u Kapadokiji? 

Svakako posjetite jedan od lokalnih gradića i iskusite lokalnu kulturu. Mi smo odabrali središte Kapadokije,  gradić Ürgüp koji nas je oduševio prelijepim vidikovcima i niskim cijenama.  Svakako na Temeni Wishing Hillu uživajte u tradicionalnoj turskoj kavi i slasticama uz 360 pogled na grad za svega par eura.  Kušajte njihove lokalne pide s mljevenim mesom ili sirom (nalik na pizzu, samo s dosta tanjim tijestom) te lokalnu baklavu s pistacijama.  Navečer rezervirajte Kapadokijsku kulturnu večer uz trbušne plesačice i najfinije lokalne specijalitete.

urgup

Urgup – Wishing Hill