Prava prijateljstva u radnom okruženju teško nastaju, a još se teže održavaju.

Ukoliko ste jedan od sretnika kojima je to pošlo za rukom, a sada vam je možda teško žonglirati u takvom okruženju, donosimo nekoliko savjeta kako se pravilno postaviti.

U sve tri izazovne situacije o kojima ćemo govoriti u nastavku važno je postaviti se odmah na početku ili čvrsto odlučiti držati se novog obrasca ponašanja u cilju harmonije obje strane. Ne zaboravite da, što su bolji odnosi u tvrtki, produktivnost je veća i vi ste zadovoljniji kao radnik, bez obzira na titulu. Stoga je poželjno sa svima održavati što korektniji odnos, a kada s nekime zaista „kliknete“, otvorite se za mogućnost pravog prijateljstva, a uz naše savjete lakše savladajte moguće prepreke.

Što ako vam je prijateljica nadređena?

U ovoj situaciji, važno je napraviti razliku između ugodnog druženja, odlaženja na pauze i zanimljivih priča za stolom i trenutaka kada je potrebno obaviti neki posao, podnijeti izvještaj, obaviti sastanak. Svojoj nadređenoj kolegici trebate dati do znanja da se nećete uvrijediti ili naljutiti ukoliko se dogodi situacija koja zahtjeva reagiranje nadređene ili čak dovodi do poslovnog konflikta. Važno je odvojiti privatno od poslovnog i za vrijeme radnog vremena dati prioritet upravo poslovnim situacijama. Ako želite istinsko prijateljstvo koje će potrajati, također nikada nemojte koristiti informacije koje ste saznali u privatnim druženjima kao prednost u poslovnim odnosima.

Što ako ste vi nadređeni?

Slično kao i u prvoj situaciji, ovdje ste vi ti koji će odlučiti u kojem smjeru će odnos ići. Kao nadređena, nikada se ne smijete ustručavati reći ili napraviti nešto zato što vam je žao ili vam je osoba draga, posao treba biti i dalje na prvom mjestu pogotovo jer u poslovnom smislu imate veću odgovornost od kolegice. Treba težiti takvom odnosu u kojem istovremeno možete pričati o bilo čemu, a u drugom trenutku prekinuti razgovor i baciti se na novonastali posao. Iskrenost i povratna informacija u ovom će odnosu biti od velike važnosti.

Što ako ste na istoj razini?

Iako se može činiti da u ovoj situaciji mjesta za brigu nema, treba također pripaziti na određene detalje. Ako ste zaista odlučiti biti, ne samo kolegice već i prave prijateljice u ovoj situaciji vam to može i pomoći u poslu. Prijateljice ne gledaju jedna na drugu kao konkurencija, već rastu zajedno. Možete zajedno ići na edukacije, smisliti projekt koji ćete prezentirati šefu, jedan drugoj dati povratne informacije o radnoj učinkovitosti. Važno je ne prenositi dalje informacije koje vam kolegica daje u povjerenju i nikada nemojte s drugim kolegama pričati o njoj iza leđa.