Ako su vam cijene previsoke, gubit ćete potencijalne klijente, a ako su preniske, radite na svoju štetu. Gdje je balans?

Jedan od najvećih poduzetničkih izazova je odluka koliko naplatiti svoje proizvode ili usluge. Osobito u početku, kada ne znate kako vaše tržište i potencijalno tržište diše, pogrešno postavljanje cijena može značajno utjecati na vaše poslovanje.

Ako ste kliknuli na ovaj članak u nadi da doznate magičnu i nepogrješivu formulu postavljanja cijena, morat ćemo vas razočarati – takva ne postoji. No, postoje korisni savjeti i koraci koji možete poduzeti da biste bili sigurni da je cjenovna strategija koju ste odabrali za vas ispravna. Ni ona ne bi trebala biti urezana u kamenu jer ćete s vremenom trebati mijenjati svoje cijene kako dobivate iskustvo i osvajate nova tržišta.

Istražite konkurenciju i analizirajte njihove usluge

Neki bi rekli da je logičan korak krenuti od konkrencije, ali ono gdje pogrješe je kada samo od njih prepišu cijene ne razmišljajući o kvaliteti i obujmu usluga koje pružaju. Sve biste trebali detaljno analizirati i usporediti s vašim znanjem, iskustvom i mogućnostima te pronaći idealan omjer. Cijene konkurencije shvatite samo kao  dobar pokazatelj koliko su vaši kupci spremni platiti, a istovremeno ćete biti sigurni da vas neće napustiti jer su pronašli bolju ponudu. Osim cijene, istražite i što ta usluga uključuje. Možda su spustili cijenu, ali ne nude neku dodatnu uslugu koju vi nudite. Ili naplaćuju više jer imaju tim profesionalaca s dugogodišnjim iskustvom te slove kao najbolji na tržištu? Budite iskreni prema sebi što se tiče vaših prednosti i nedostataka u odnosu na konkureciju te na temelju analize odlučite kako ćete se pozicionirati na tržištu.

Postavite svoje ciljeve: odlučite što želite i koliko vrijedite

Koliko biste voljeli zaraditi u ovoj godini?  Ne govorimo o snovima, nego o realnim ciljevima. Postavite ih jasno i podijelite na mjesečne iznose, dodajte poreze i druga davanje i doći ćete do mjesečnih iznosa koje biste trebali zaraditi. Potom onaj teži dio – procijenite koliko vrijedite. Uzmite u obzir svoju stručnost i radno iskustvo te sve dodatne benefite koje možete ponuditi klijentima. Što je najvažnije – odlučite s kojom cijenom ste vi u redu. Koji iznos vas ne vrijeđa, a koji iznos vam nabija grižnju savjesti. Uskladite se sa svojom cijenom i odlukom te znajte da ćete je morati živjeti u svom poslovanju. Ako naplaćujete previše, trebat ćete znati opravdati cijenu i pružiti dodanu vrijednost. Ako naplaćujete premalo, možete ostavljati dojam da ste nestručni ili da ne cijenite dovoljno sebe, a poslovanje odvesti u minus.  Prije nego krenete u samostalni posao trebate jasno znati odgovoriti na pitanje: „Koliko je vrijedan sat mog vremena?“

Pripremite jasno i glasno NE

Kako biste osigurali da je vaše poslovanje uspješno i profitabilno, osim dobre cjenovne strategije, morate spremiti jasno i glasno NE za sve klijente koji će ponuditi da vas plate manje. Često ćete doći u iskušenje da spustite cijenu jer ne želite da drugi misle da na njima želite zaraditi, da ste preopterećeni novcem i da ćete ih “oderati”. Pravi klijenti koji cijene vas i vaše usluge to nikada neće pomisliti jer su svjesni da vi od toga živite.  Upamtite da koliko god spustili vašu cijenu, uvijek će biti onih koji će misliti da ste preskupi stoga je nemojte spuštati ispod onoga što mislite da doista vrijedite i s čime možete živjeti. Gledajući dugoročno, bolje je izgubiti jednog klijenta koji vam uzima puno vremena, a plaća malo, nego li započeti trend jeftinog davanja usluga jer kad jednom postavite cijenu nisko, teško da ćete je u budućnosti podići. S druge strane, više cijene vam mogu pomoći izgraditi imidž i dugoročno donijeti bolje klijente.

Na kraju dana, najvažnije je da ste vi zadovoljni s omjerom vremena i energije kojeg ste utrošili na određenog klijenta i novca kojeg ste dobili. Niti jedna tržišna analiza ne može biti precizna koliko vaš unutarnji navigacijski sustav – vaše emocije koje pokazuju točno kada ste premalo naplatili svoju uslugu, a kada ste za nju dobili dosta više nego što ste dali. Razmišljajte dugoročno i pustite da i vi i klijent budete na dobitku. Vratit će vam se peterostruko. 😉