Što je ono što vas čini sretnima?  Koje sitnice učine da vam srce zaigra u trenu i ispune vas radošću?

Prije nego što krenete tražiti sreću, provjerite – možda ste već sretni. Sreća je mala, obična i neupadljiva, i mnogi ju ne znaju vidjeti.
– Duško Radović

Svi smo stalno u potrazi za srećom, a rijetki će priznati da su je pronašli. Možda zato što će time priznati da je njihova ljestvica  dosta nisko postavljena čim su je uspjeli pronaći. Radije se onda pridruže onom dugačkom redu nesretnih i  stisnuti u tom redu čekaju ono njeno veće i sjajnije izdanje. Biraju radije osjećati  njen nedostatak nego njenu prisutnost kroz male sitnice.

Kada gledate malu djecu i pse, zamijet ćete koliko se raduju sitnicama, i koliko istinske sreće stoji iza njihovog veselja. I vi ste jednom bili dijete. Što je vas veselilo? Sigurno imate te sitne trenutke i danas. Zašto morate čekati u redu da biste dobili “puni paket” sreće? Zašto ne uživate u mrvicama koje dobivate danas? Ne brinite, ako ih danas iskoristite, one neće nestati sutra, te mrvice sreće će se umnožiti, a vi ćete u konačnici biti sretnija osoba na dulje staze.

Za čiju kuću je vezana vaša sreća?

Ovisi li vaša sreća o postupcima drugih ljudi? Sretni ste kad vas netko pohvali, kaže da mu je stalo do vas i da vas cijeni? Ako je to jedino kada se osjećate sretnim i za koju sreću “radite”, znači da ste stavili ključ svoje sreće u tuđe džepove i da bez njih nikada nećete moći biti sretni. Nije li to veći rizik nego ostaviti sreću u svojim rukama, da vam je tu uvijek pri ruci kad zatreba?

Budite sretni bez razloga, kao dijete. Ako ste sretni s razlogom, onda ste u problemu jer taj razlog vam se može oduzeti
– Deepak Chopra

Ako vaša sreća pak ovisi o ostvarenim ciljevima koje si stalno postavljate, koliko istinski možete uživati u njoj prije nego je “privežete” za neki drugi cilj i tako sve u krug? Kada sebi dozvoljavate da je pustite na slobodu i da protrčite s njom kroz vaše polje  slobode? Kada dopuštate sebi da budete dijete koje pronalazi sreću u onome što se događa “između” vaših popisa obveza?

Kako imati sretan život – besplatno?

Učili su nas da se sreća uvijek treba zavrijediti i skupo platiti, da oni koji su sretni su se sigurno već dobro napatili ili imaju nekoga iza sebe tko im je pokazao prečicu do nje. No, istinska sreća je uvijek besplatna i nećete vjerovati, ali – uvijek dostupna. Probajte naprimjer ne spavati redovito tjedan dana i pronaći ćete sreću u udobnom krevetu i čvrstom snu. Ako se ne vidite s prijateljima mjesec dana, sreću ćete pronaći u osjećaju kad ste ponovno zajedno. Zašto nešto morate izgubiti da biste to znali cijeniti i u tome uživati? Zato što mislimo da kad smo se za nešto već “izborili” da nam je to onda vječito dostupno i onda to uzimamo zdravo za gotovo, kao naprimjer odličan posao, partnera, prijatelje, obitelj. No, tek onda kad nam se pokaže da ni to nije toliko uklesano u kamen, onda iskusimo ponovno onu istinsku zahvalnost i sreću jer to imamo.

Koliko košta vaša sreća? Je li to jedna ugodna kava s prijateljicama ili je to samostalno istraživanje nekih novih destinacija?  Prestanite skupljati tragove i čekati na one veće stvari, već uživajte u današnjem danu i probajte pronaći vašu sreću u svim onim sitnicama koje vas vesele. Vrlo brzo ćete otkriti da je sreća besplatna i uvijek dostupna.