Dovoljni ste baš takvi kakvi jeste, tu i sada. Točno ovog trenutka vi ste dovoljni da osvojite cijeli svijet i vrijedniji ste nego što ćete to ikada moći razumjeti.

No, da biste došli barem blizu te spoznaje koliko zapravo vrijedite, potrebno je na određenoj razini osvijestiti kako vi niste jednako ono što radite i čime se bavite, bez obzira koliko trenutno možda mislite da je to ono što vas definira. Da, ono čime se bavite i što vas zanima bez imalo sumnje je veliki dio vas, ili manji, potpuno je svejedno, ali važno je znati da to niste vi u cijelosti. Ovo je vrlo važno razumjeti zato što je samo tako moguće ne vezati se previše niti za neuspjeh, niti za uspjeh. A upravo je to ključ sretnog i slobodnog života.

Jesmo li mi ono što smo odabrali raditi u životu?

Kad jeste ono tko jeste i radite ono što radite, ali prije svega toga razumijete da ništa od  navedenog ne definira vašu vrijednost, tek tada možete zaista reći da ste slobodni. Tek kada shvatite da je uspjeh samo obilježje vašeg dana ili mjeseca ili godine, a ne vašeg čitavog života, ništa vas neće moći zaustaviti, više nećete sumnjati u sebe. Jer znate da je uspjeh samo produkt vaših dobrih odluka, rada i truda, ali on nije čitav vaš život. Isto je tako s neuspjehom i lošim potezima ili odlukama. Oni su dio vas, kao što je sunce dio dana ili kao što su zvijezde dio noći. Ali one ne čine noć ili dan u cijelosti, one su njihov vrlo važan dio, ali noć može bez zvijezda isto kao što i dan može bez sunca. Tako i vi možete postojati bez onoga što radite, bez obzira koliko to voljeli ili ne, bitno je ne vezati i ne definirati sebe u cijelosti samo kao ono što radite. Bitno je ne stavljati svoju vrijednost u ruke uspjeha ili neuspjeha, jer što ako jednog dana sve što sada gradite nestane. Hoćete li se osjećati prazno i bezvrijedno? Hoćete li znati tko ste? Ako hoćete, onda ste uspjeli ne vezati se kako niti za uspjeh, tako i za neuspjeh. Ako hoćete ona ste shvatili da je vaša vrijednost mnogo više iznad vaših dobrih i loših poteza, vaša je vrijednost mnogo veća nego što je netko nekad odlučio da će se računati.

Shvatite koliko vrijedite

Nećete biti vrijedniji ako sutra postignete nešto veliko, možete biti uspješniji, poznatiji, utjecajniji ili bilo što slično, to svakako, ali vrijedniji ne. Isto tako, nećete biti ništa manje vrijedni ako isto to ne uspijete učiniti. Ovo je tako važno razumjeti, zato što je danas vrlo uobičajeno da sebe promatrate kroz ogledalo vlastitih uspjeha i neuspjeha. Činjenica je da će vam uspjeh, odnosno neuspjeh izazvati određene emocije, vrlo vjerojatno i utjecati na dan, tjedan ili mjesec. Smatramo se manje vrijedimo kada nam nešto ne pođe za rukom, nemamo jednako samopouzdanje kada dobijemo kritiku, sramimo se nekih svojih  poteza, te se kroz njih zapravo na neki način i sramimo sami sebe. Upravo je to ono što je potrebno osvijestiti i čega se potrebno osloboditi. Jer kada to uspijete, tek tada ćete moći istinski stvarati nešto bez opterećenja, bez strahova, bez srama i potrebe za odobravanjem vlastitih postupaka od strane drugih ili sebe. Jer samo vi stojite na putu svome uspjehu. Prestanite procjenjivati što zaslužujete ili ne promatrajući svoje dobre ili loše odluke iz prošlosti. A kada uspijete tako živjeti i razmišljati, tek tada ćete moći iskreno, bez imalo sumnje i straha zastupati svoje stavove i uvjerenja. Tek tada ćete se moći boriti za ono u što vjerujete, bez da vas koči strah o tome da ste prošli puta možda neuspješno pregovarali pa ste sada manje kompetentni za sljedeće pregovore ili slično. Uvijek ste jednako kompetentni, ako ne i više nego prije. Uvijek vrijedite jednako ili još više nego jučer, bez obzira jeste li pali ili pobijedili, jer vaša se vrijednost ne broji tim mjernim jedinicama.

Težite uspjehu, ali ne dozvolite da vas definira

Uspjehu treba težiti, težiti biti bolji u onome što radite, težiti vlastitom razvitku i novim znanjima, novim iskustvima, boljem položaju, sve je to dio svijeta u kojem živimo. No, kada vlastitu vrijednost stavimo u ruke uspjeha, teško ćemo ikada moći biti slobodni u onome što radimo i stvaramo. Kako to postići? Razlučite da ste vi kao individua jedno, a ono što radite, odnosno čime se bavite samo dio vas. To svakako može biti izazovno, ali ne i nemoguće. Teško je razdvojiti sebe od svakodnevnog posla kojim se bavite, s obzirom na to da posao uglavnom okupira većinu vašeg vremena, misli, želja, planova i slično, ali je potrebno. Potrebno je upravo zato naučiti primijetiti i shvatiti da vrijedite puno više od onoga što radite, bez obzira koliko vam to značilo i koliko sebe „davali“ u taj posao ili ne.  To je potrebno jer će, bez obzira koliko se u životu trudili i žrtvovali, postojati situacije u kojima ćete pasti, zadaci koje nećete uspješno izvršiti, natječaja na kojem nećete pobijediti, i što onda? Ako ste stavili vlastitu vrijednost u ruke uspjeha ili neuspjeha, to su trenuci kada ćete se osjećati bezvrijednim, a to je najveća  laž i samozavaravanje koje sami sebi možete učiniti. Zapamtite da ste uvijek vrijedni, bilo sreće, divljenja, ljubavi, pohvala, priznanja, i uvijek ćete to biti. Samim time što se trudite, što radite, što težite biti bolji, samim time što živite i postojite, vi ste vrijedni.

Vaše vrijeme vrijedi, vaše ideje vrijede, vaši snovi imaju vrijednost, sve ono što ste spoznali da ne želite vrijedi. I zato, bili najuspješniji ili ne, vaša vrijednost s time nema veze. Shvatite da je ono što radite samo dio vas, a ne ono tko ste u cijelosti. Samo tako možete biti slobodni.