Život koji živite odraz je života koji vjerujete da zaslužujete. Ako ste nesretni, ne tražite krivca u vašim okolnostima ili drugim ljudima. Preuzmite odgovornost za svoj život jer jedino tako ga možete početi mijenjati i usmjeriti kamo želite. Preuzeti odgovornost ne znači osuditi se na tamnicu krivnje već osvijestiti gdje smo griješili i gdje možemo biti bolji. Bez osude, omalovažavanja i nekonstruktivne kritike.

Ljubav prema sebi znači iskrenost

Prozovite sami sebe kad počnete smišljati izlike ili govoriti iz uloge žrtve. Najveće promjene u našem životu se događaju onda kad smo konačno spremni suočiti se sa sobom i sagledati svoju životnu situaciju realno i konstruktivno. Staviti ruku na srce i priznati svoju krivicu, uvidjeti gdje smo griješili i što možemo bolje. Iskrenost prema sebi znači i priznati da u nečemu nismo dobri i da možemo biti bolji. Da smo mi možda najveća toksična osoba u našem životu. I da smo možda jedina osoba koja nam stoji na putu do uspjeha

Ljubav prema sebi znači posvećenost ciljevima

Prije nego pristanete na bilo što, razmislite hoće li vas to približiti vašim ciljevima ili vas udaljiti od njih? Prestanite trošiti vrijeme na stvari, događaje i ljude koji nemaju nikakve veze s vašim ciljevima niti se uklapaju u život kakav želite izgraditi za sebe. Možda vam to zvuči sebično, ali vaša potreba da pomažete prijatelju koji tone u negativnosti može samo i vas potopiti, a ne njega spasiti. Pomoći drugima možete tek onda kad pomognete sebi.

Ljubav prema sebi znači vjeru

Vjerujete li svojim prijateljima? Svom partneru i obitelji? Zašto onda ne vjerujete sebi? Čak i ako vam cijeli svijet govori da ćete doživjeti neuspjeh, vjerujte sebi i svojim snovima i slijedite ih bez obzira na sve. Najveći svjetski umovi su uspjeli unatoč svim preprekama i sumnjama, samo zato što su tvrdoglavo slijedili svoje snove. Ne prihvaćajte „dobronamjerne savjete“ i „tople preporuke“. Ovo je vaš život i vi imate unutarnju navigaciju skrojenu po njegovoj mjeri koju trebate slijediti da biste bili sretni.

Ljubav prema sebi znači slobodu

Zamislite da do kraja života ne morate razmišljati o tome što će drugi reći? Hoćete li se drugima svidjeti? Zamislite koliko toga biste prije i više uradili! Koliko svojih želja biste ispunili da znate da drugima nećete „izgledati glupo“ ili da se nećete plašiti „nekome stati na žulj“.  Ljubav prema sebi nije sebičnost. To je suprotno od sebičnosti. Znači voljeti sebe toliko da možemo služiti svijetu u svom najboljem svjetlu, živeći svoje snove i svojim talentima činiti svijet boljim mjestom. Kad bi svi radili i živjeli ono u čemu su najbolji, zar ne bi svijet bio bolje mjesto? Ne bi bilo ljubomornih i neostvarenih komentatora zbog kojih su drugi spremni zanijekati sebe, svoje snove i ugasiti svoju svjetlost da ne bi njima smetala.

Koliko imate ljubavi prema sebi, toliko je možete dati drugima.  Idući put kad svjedočite da netko omalovažava druge, sjetite se da to isto radi i sebi iza zatvorenih vrata. Jedino kad istinski volite sebe možete istinski voljeti i druge.