Današnje mlade žene su najobrazovanije žene u povijesti, a do 2020. će činiti čak 25% radne snage. Na radna mjesta dolaze s velikim očekivanjima i u potrazi za snažnom svrhom, a nerijetko ostaju razočarane nedostatkom prilika i brojnim izazovima na korporativnoj ljestvici.

Nova generacija ženskih liderica odrasla je u digitalnom svijetu, pod velikim krilaticama feminizma i zakonski zajamčenim jednakim pravima žena na radnom mjestu. Internet im je omogućio pristup međunarodnim riznicama znanja iz svih područja, a sve više uspješnih žena na filmskim ekranima, naslovnicama svjetskih magazina te brojni pokreti osnaženja poslovnih žena diljem svijeta, podigli su njihova očekivanja da je svijet spreman za novu generaciju liderica koje marljivim radom, učenjem i trudom pomiču sve granice, ubrzano ruše tradicionalne poslovne strukture i stvaraju nove oblike liderstva. No, izlaskom iz sveučilišnih klupa, mlade žene na tržištu rada zatiču potpuno drugačije stanje. Nedostak kvalitetnih radnih mjesta, niske plaće, sporo napredovanje te općenito, nedostatak kvalitetnih poslodavaca koji znaju dobro upravljati talentima.

Gdje nastaje jaz između snova i jave?

Današnje mlade žene svojim karakteristikama uopće ne sliče svojim bakama, a ni majkama, već u poslovni svijet unose potpuno drugačiji način razmišljanja. Visoko obrazovane, samopouzdane, proaktivne i usmjerene na karijeru sa svrhom, buduće liderice od poslodavaca traže prilike za napredovanje, zdrav balans između privatnog i poslovnog života te mogućnost da same oblikuju svoja radna mjesta i definiraju svoje uspjehe. Tradicionalni sustavi poslovnog upravljanja najčešće ne prepoznaju njihov potencijal i ne uspijevaju ga pratiti, odnosno ponuditi adekvatne prilike za razvoj i pozicije koje će im donijeti osjećaj ispunjenja. Više nego bilo koja generacija prije, današnje mlade žene napuštaju sigurna radna mjesta ako se razlikuju od njihovih osobnih vrijednosti i ciljeva. Njihov cilj nije popeti se visoko na korporativnoj ljestvici nego uspjeh mjere time jesu li svojim radom uspjele napraviti razliku na tržištu i u društvenoj sredini.

  1. Mladost i ženske vještine se smatraju slabošću

Najveći izazov na koji mlade menadžerice nailaze je da ih se u poslu ne shvaća ozbiljno, iza čega najčešće stoji predrasuda da su „premlade“ za menadžersku poziciju i da trebaju „pojesti još žganaca da bi nešto napravile“. Ako pri tome imaju izražene tradicionalno ženske vještine poput intuicije, empatije, emocionalne inteligencije, postaje im iznimno teško uspostaviti autoritet, osobito u muškom timu. Ubrzo i one počinju svoje emocije smatrati slabošću, zbog čega počinju živjeti pod krinkom hladne i nedodirljive, racionalne menadžerice što kratkoročno stvara jednako hladnu timsku atmosferu, a dugoročno uzrokuje odlazak kvalitetnih zaposlenika zbog nedostatka timskog rada, razumijevanja i prilika.

  1. Isključenost iz procesa odlučivanja i nevidljivost na ključnim sastancima

Neovisno o industriji i poziciji, gotovo svaka žena se barem jednom u karijeri suočila s izostavljanjem iz ključnih e-mailova ili iz finalnih odluka o nekom projektu, pa čak i kad se radi o projektu na kojem je prethodno samostalno radila. Sve to utječe na njenu nevidljivost i prilikom preuzimanja novih projekata te zasluga za postignute rezultate, što posljedično utječe na smanjenje mogućnosti za napredovanje. Današnje žene su dosta ambicioznije i otvorenije za rad na sebi nego prethodne generacije žene. Predanije su poslu, spremne su više učiti, zalagati se i postizati izvrsne timske rezultate. Kao glavni razlog odlaska s radnih mjesta navode upravo nedostatak prilika za napredovanje.

  1. Nadređeni koji ne prepoznaje njihove talente te ne omogućava priliku za razvoj

U slučaju mladih žena izreka „zaposlenici ne napuštaju tvrtku već šefove“ je itekako istinita. Provedena su brojna istraživanja koja su potvrdila veliki utjecaj šefova na oblikovanje karijera zaposlenika jer su upravo nadređeni koji doziraju prilike za razvoj i zaduženi su za provedbu svega onoga što nam organizacijska kultura obećava. Veliki je mit da žene napuštaju menadžerske pozicije da bi se posvetile obitelji. U stvarnosti žene to rade jer ne vide mogućnost napredovanja i njihova bitka za uspon na ljestvici se čini besmislenom. Nadređeni koji prepoznaje potencijal, želju za učenjem i ambiciju mladih žena može tu činjenicu mogu monetizirati tako što će najvažnije projekte dodijeliti upravo njima, koje će jednakom brzinom vlastitog razvoja, postizati i visoke poslovne rezultate te rast same tvrtke.

  1. Nedostatak podrške starijih kolega i kolegica

Starije kolege u timu navikli su na usporenije razvojne procese i već dobro poznaju stare korporativne strukture te očekuju od mladih menadžerica da ih usvoje na isti način. Suočeni s njihovim drugačijim načinom razmišljanja, obično ne razumiju njihovu ambiciju i nestrpljenje te umjesto da pruže podršku njihovim novim idejama, inzistiraju da one prođu istim putem kao i oni prije 20 ili 30 godina. Kada se mlade menadžerice obraćate starijim kolegama za savjet, on je uvijek  da se strpe i izdrže, jednako kako su i oni kroz svoju dugu, mukotrpnu karijeru.

  1. Nedostatak samopouzdanja i vještina samopromocije

Najveći izazov mladih žena u poslovnom svijetu predstavljaju, u konačnici, one same. Nedostatak samopouzdanja, osjetljivost na kritike, oklijevanje u zauzimanju čvrstog stava te šutnja na nepravilnosti, samo su neki od načina na koje žene sabotiraju same sebe. U korporativnom svijetu nije dovoljno biti na menadžerskoj poziciji i imati mjesto za stolom. To je tek početak razvoja. Žene trebaju voditi iznutra, pokazati svoj prirodni potencijal,  komunicirati samopouzdano i bez straha, neovisno s kime razgovarale jer upravo njihova riječ pomaže u oblikovanju novih poslovnih procesa.
Kada razgovarate s mladim menadžericama, mnoge i dalje misle da nemaju dovoljno iskustva ni nešto važno za reći. Osjećaju potrebu da se umanje pred drugima kako ih oni ne bi doživjeli kao prijetnju.

Kako učiniti situaciju boljom?

Nije dovoljno samo dobiti priznanje o jednakoj zastupljenosti žena na vodećim pozicijama. Potrebno je promijeniti način razmišljanja i uspostaviti jasne procese upravljanja talentima koji se oslanjaju na njihove ambicije i potencijale. Mlade žene u sebi imaju potencijale idealnog zaposlenika budućnosti, samo trebaju pronaći svoj glas i upotrijebiti ga, a poslodavci im trebaju za to omogućiti prilike. Ako ohrabrimo žene da koriste svoje prirodne vještine vodstva, zaposlenici će postati kreativniji, uspješniji, a i sama tvrtka zahvaljujući tome ostvarit će značajan poslovni rast.

Prva konferencija koja promovira ženske vještine vodstva kao temelj uspješnog poslovanja, The Art of Feminine Leadership, 25. siječnja 2019. u Branimir Centru će se baviti temom stvaranja liderica budućnosti koje će pomoći tvrtkama ostvariti bolje poslovne rezultate u novom, digitalnom dobu.  Doznajte više na: www.conference.shhhefica.com