„Prvo mi stvaramo naše navike, a zatim naše navike stvaraju nas.“ – John Dryden

Čini li vam se da vam se stalno događaju iste situacije, da ste stalno okruženi istim tipom ljudi i da stalno privlačite isti tip partnera/posla? Naizgled bezopasne radnje koje stalno ponavljamo postaju moćno oružje koje se često uperi protiv nas. Navika je utabana staza kojom idemo putem koji nam je već poznat čineći iste radnje.  Koje su vaše navike? Što je prvo što činite ujutro kada se ustanete i prije nego li odete spavati? Koliko vas vaše navike određuju te da li rastete čineći ih? Učite li i razvijate li se ili vam je svaki dan manje-više isti?

Kako nastaju destruktivne navike?

Ograničavajući obrasci koji se nalaze duboko u našoj nutrini zbog loših iskustava iz djetinjstva ili tijekom života ograničavaju nas na svakodnevnoj razini. Utječu na naš privatni i profesionalni život koji pati zbog naših uvjerenja i loših navika. Svaka osoba prije ili kasnije postane svjesna da nešto što čini nije u njenom najboljem interesu, no nikako da prestane s tim. Strah od nepoznatoga i neizvjesnost promjene čine da ostajemo u lošim prijateljskim ili partnerskim odnosima,radimo posao koji nas ne ispunjava,živimo u mjestu koje nas koči i sl. Zamislite da jedno jutro ustanete i odlučite dati otkaz na poslu na kojem vas ne cijene i gdje ne rastete? Kakav osjećaj ta pomisao budi u vama? Strah,nelagoda, napad panike? Sve to govori o strahovima koji su se nagomilali u vama. Govori i o promjeni koje vas je panično strah. Ostanak na poznatom terenu gdje se ništa ne mijenja, gdje smo „ svoji na svome“ smiruje nas. Ali nas i ograničava. Navika nas kontrolira. Toliko smo pod njenim utjecajem da nismo više mi nego ljušture koje imaju naše naličje i robotizirano ponašanje.

Kako ih pretvoriti u dobre?

Prvi korak je da ih osvijestite. Zapisujte svoje ciljeve i navike tijekom tjedna. Usporedite vaše odgovore i vidjet ćete razliku. Ako stalno, mjesecima imate iste navike i iste ciljeve a nijedan nije ispunjen ili niste ni krenuli raditi na njemu, razmislite zašto je to tako. Ne sprječava vas ni država ni poslodavac, ni dečko,muž, žena ili cura. Stvar je u vama. Borba se odvija u vama. Dvije vaše osobnosti: hrabra, željna i sposobna i ona strašljiva, zatvorena i nepoduzetna se sukobljavaju. Svaka vuče na svoju stranu. Uviđanjem loših navika i suočavanjem s njima, sposobni ste mijenjati ih. Uvođenjem pozitivnih navika poput zahvalnosti, trčanja i vježbi ujutro činite sebi i svom tijelu dobro. Svaki dan izbacite jednu lošu naviku, odvažite se napraviti mali iskorak i postupno ćete uvidjeti koliko toga se pokrenulo s mrtve točke i koliko se bolje osjećate. Radite na sebi svakodnevno. Radite stvari koje vas čine sretnima, družite se s ljudima koji vam obogaćuju život i prije svega vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Kada znate da vrijedite i da ste zaslužili da vam se dobre stvari događaju, počet će vam se događati. Jedina osoba s kojom cijeli život živimo i sve dijelimo smo mi sami.

Zašto se svako jutro ne biste pogledali u ogledalo s osmijehom na licu i zahvalnošću za novi dan i nove prilike?  One su svugdje oko nas, odvažite se okrenuti, zagledati i ugrabiti ih.