Provodite li vaše dane stalno trebajući nešto izvana? Osmijehe vaših prijatelja, pohvalu vašeg šefa ili potvrdu vašeg izgleda na društvenim mrežama?

Kada ostanete sami sa sobom na kraju dana – tko ste vi? Možete li se suočiti sa svim dimenzijama vaše osobnosti i sa svih osjećajima koji naviru? Mnogi ljudi ne vole biti sami jer samoća znači suočavanje s prazninom. Zato je radije pune filmovima, serijama, izlascima, hranom, alkoholom, opsesivnim vježbanjem ili toksičnim vezama. Kada na tren ostanu sami, buka ili praznina u glavi im postane toliko nepodnošljiva da se radije okrenu scrollanju na društvenim mrežama dok feed ne dosegne svoj kraj.

Koje aktivnosti su vaši mehanizmi za preživljavanje, a koji istinska ugoda?

Kada naučite biti sami birat ćete ljude, ne iz straha od usamljenosti nego iz želje da još više obogatite svoj život pravim ljudima. Kada prigrlite sebe i svaku svoju emociju, sponzat ćete da svaka od njih nosi svoju lekciju i daje nam smjernice jesmo li na putu na kojem trebamo biti. Kada se osudite osjetiti, a ne bježati, čak i kad je najteže i najneugodnije, spoznat ćete da nemate od čega bježati jer sve što jeste i sve što trebate biti je u vama. Samo trebate odabrati živjeti svoj život u skladu sa svim bojama vaše duše.

Kako se sprijateljiti sa samoćom?

Što više pokušavate bježati od vaših osjećaja i poruka koje vam nosi samoća, to ćete postati prazniji i nesretniji. Kada usporite, okrenete se i pogledate samoći u oči, otkrit ćete nevjerojatne zlatne savjete koje vam želi poručiti. Pitajte je „Zašto si tu? Što mi želiš poručiti?“ Ponudite joj stolac pored sebe i počnite je ispitivati suočavajući se s najvećim strahovima. To nije nimalo ugodno, ali ćete upoznati sebe daleko više nego u svim pokušajima bježanja u vanjska priznanja i dobit ćete mir – onaj istinski mir iznutra.

Sreća se gradi iznutra ka van

Kada se konačno susretnete sa svim mračim dijelovima sebe i osvijetlite da su njihove jedine namjere da vi konačno živite sretan i ispunjen život, krenut ćete na zdravim temeljima graditi unutarnji uspjeh koji će se reflektirati na vanjski svijet i podariti vam sve što želite izvana. Vaši odnosi će procvjetati jer ih više ne želite kontrolirati, poslovne prilike će se povećati jer vjerujete da ste ih vrijedni, a vi više nećete bježati sami od sebe nego ka sebi i uživat ćete u vlastitoj samoći jer znate da vam ona obogaćuje život, a ne prazni.

Jedini put je – suočavanje

Samoća nikada neće nestati. Ona je dio nas samih i tu je da nas poduči o svemu što izbjegavamo doznati o sebi. Kako se osjećamo s njom jasno nam signalizira koliko istinski volimo sebe te koliko je važno vjerovati procesu. Jer svaki odnos se gradi. Tako i onaj s nama samima. Zato idući put kad osjetite poriv da pobjegnete od samoće i otupite svoja osjećaje, zastanite i pitajte se kako ignoriranjem možete izgraditi zdrav odnos sa sobom jer kakav odnos imate prema sebi – takav će imati i vanjski svijet prema vama.

Ako vi ignorirate i umanjujete svoje osjećaje – ignorirat će ih i umanjivati i drugi.

Ako ne želite provesti vrijeme sami sa sobom – zašto bi ga itko htio provesti s vama?