U okviru projekta “Nasilje vs. empatija” u organizaciji udruge EACTA održano je motivacijsko predavanje za učenike srednjih škola koje je u fokus stavilo važnost zadržavanja autentičnosti pod stalnim pritiskom negativnosti i bullyinga na društvenim mrežama.

Današnji mladi, više nego bilo koja generacija prije, imaju pristup svim znanjima, alatima i vještinama koje im trebaju. Međutim, društvene mreže su postale prizma kroz koju promatraju svijet te uče o međuljudskim odnosima i samome sebi.  U potrazi za prihvaćanjem drugih na društvenim mrežama, mladi ljudi često gube vlastiti identitet i autentičnost. Uspoređivanje s drugima je u ljudskoj prirodi, ali društvene mreže još više naglašavaju tu potrebu koja djeluje negativno na vrednovanje samog sebe, donošenje odluka i reguliranje vlastitih emocija, kao i životnih ciljeva. Dodatno, mladi postaju sve kritičniji prema drugima te uz disperziju osobne odgovornosti u online grupama nerijetko pribjegavaju i cyberbullyingu.

Vršnjačka šala koja prerasta granice

Cyberbullying često kreće od bezazlene zabave i šale koja ‘lako’ prelazi granicu. Dodatni vjetar u leđa daje mu publika na internetu, jer bez grupe koja promatra i podržava, nema nasilnika. Srednjoškolci su pozorno pratili izlaganje stručnjakinje za marketing Tanje Džido koja je podijelila osobnu priču i rezultate koje su joj donijele društvene mreže bez hejtanja. Nadasve je bilo vrijedno i korisno čuti savjete i iskustva kako koristiti društvene mreže u svoju korist, oduprijeti se porivu za uklapanjem i nositi se s negativnim komentarima, zadržavajući u svemu svoju autentičnost.

Projekt Europske udruge za kulturu, turizam i umjetnost, EACTA, financiran  od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade održao je ciklus radionica za mlade na kojima obrađuje pitanje nasilja  ali i empatije. U sklopu projekta, osim motivacijskog predavanja realiziran je i niz od četiri radionice književnice Rosie Kugli za učenike srednjih škola.

Što veća grupa, to manja empatija prema pojedincu

Ciklus radionica i motivacijsko predavanje te analiza anketnih listića  koji su učenici ispunili, ukazali su koliko je nasilje u maloljetničkim sredinama učestalo te na koji se način povećana okrutnosti  vršnjaka odražava na njihovo zdravlje i dobrobit. U želji da se uklope u duštvo, mnogi mladi pristat će sudjelovati u NASILJU, jer u masi se gubi ono bitno, a to je  EMPATIJA. Istovremeno, živimo u vremenu u kojemu je nemoguće potpuno se odvojiti od interneta, a društvene mreže jednako su dobre kao što mogu biti loše – ovisno kako ih koristimo.

“Radeći sa mladima koji su izloženi nasilju, ali i cyberbullyingu doprinosimo jačanju njihovog samopouzdanja, dajemo im do znanja da nisu sami, ali i prijeko potrebne alate kako ne upasti u zamke i kako prepoznati nasilje. ” – poručila je organizatorica projekta, Gordana Ćoso, predsjednica udruge EACTA.

Gromoglasni pljesak na kraju svake radionice i predavanja najbolji je dokaz koliko su ovakvi projekti vrijedni i potrebni mladima. Osim za mlade, projekt ‘NASILJE vs. EMPATIJA’ može poslužiti i kao alat u edukaciji koordinatora školskih preventivnih programa o vršnjačkom nasilju.