Život je prepun izazova, ali i loših navika koje vas iscrpljuju i udaljavaju od vaših ciljeva. Naučite im se oduprijeti i pospješite svoju svakodnevnu motivaciju.

1. Prestanite se brinuti oko onoga nad čim nemate nikakvu kontrolu

Uvijek će biti teških trenutaka i situacija za koje vam se čini da nema izlaza, no ako doista ne možete napraviti ništa da ih promijenite, brigom možete samo pogoršati situaciju i sebe izludjeti. Naprimjer, ne možete utjecati na cijenu benzina ili na zastoj u prometu. Iako sve to utječe na vas i vaš život, ako realno ne možete ništa poduzeti, prihvatite stvari kakve jesu i prestanite se njima opterećivati. Imat ćete dosta više energije i volje da se posvetite svojim ciljevima oko kojih možete itekako puno toga poduzeti.

2. Prestanite pomagati ljudima koji si ne žele pomoći

Možda je u pitanju član vaše obitelji, dečko ili najbolja prijateljica,  ali čini vam se da koliko god pronalazili rješenja za njihove probleme oni uzvrate s još više problema za svako rješenje. Vjerojatno od vas ne žele pomoć već samo da se složite s njihovom tužnom pričom.
Važno je najdražima pružiti podršku i biti tu za njih, ali ako osjetite da vas to jako iscrpljuje, a da se oni ne miču s mjesta, vrijeme je da prestanete ulagati svoju energiju i iscrpljivati se ako i njima nije samima stalo da uspiju.

3. Prestanite pristajati na ono što ne volite

Sasvim je u redu ako vam se ne sviđaju pojedini dijelovi posla kojeg radite ili obveza koje imate u svom kućanstvu. To je sastavni dio život.  Stisnete zube i napravite sve što treba, to je odraslo i ljudski. Ali ako osam sati dnevno stišćete zube i grizete jezik, vrijeme je ili da potražite novi posao ili da se drugačije postavite na postojećem poslu. Prestanite govoriti “da” stvarima koje ne volite jer ćete tako stvoriti više prostora za one stvari u kojima uživate i u kojima ćete biti briljantni.

4. Prestanite razmišljati o prošlosti

Koliko god bila teška, prošlost je danas iza vas. Nemojte se spoticati više o nju. Vrijeme je da gradite novu, pozitivniju sadašnjost i budućnost. Prihvatite sve što se dogodilo prije, naučite što možete iz toga i nastavite dalje. Sjetite se, što više vremena provodite u prošlosti, to više dragocjenih trenutaka gubite u sadašnjosti i budućnosti.

5. Prestanite udovoljavati svima

Ljudska je potreba pripadati i osjećati da nas drugi poštuju i cijene no, ako je to vaš stalan posao, vrijeme je da vratite fokus na sebe. Usudite se reći “ne” ako doista nešto ne možete ili ne želite napraviti. Time ćete se poštedjeti posla kojeg ne želite, a istovremeno ćete sa zdravim granicama zavrijediti i poštovanje ljudi oko vas.