Radili ste marljivo na nečemu, a umjesto pohvala, uslijedile su kritike? Mislili ste da dobro radite, a onda ste dobili jezikovu juhu od šefa, suradnika ili klijenta?

Negativni feedback boli, osobito ako prije njega stoji dosta uloženog truda i odricanja.  Riječi nam odzvanjaju u ušima, pitamo se u kojem trenu je sve otišlo krivo, naše samopouzdanje se ruši, osjećamo se poraženo. Događa se i najboljima.

Razumite drugu stranu

Sve teške riječi, napadi i kritike od drugih dolaze iz njihovog unutarnjeg nezadovoljstva zbog nepoklapanja vašeg ponašanja s njihovim očekivanjima. Pokušajte se staviti u njihove cipele. Što je njima važno? Što su očekivali od vas, a to nisu dobili? Pristupite njihovom negativnom feedbacku s racionalne razine. Budite iskreni prema sebi i priznajte, jeste li nešto mogli napraviti bolje? Je li riječ samo o nesporazumu ili doista ste zabrljali? Držite se činjenica i čuvajte hladnu glavu.

Oprostite sebi

Najčešći rezultat lošeg feedbacka je pad samopouzdanja. Vjerojatno se grizete jer mislite da ste se mogli bolje nositi sa situacijom, krivite sebe za neuspjeh ili ste ljuti na druge? Potrudite se razumjeti uzroke svojih postupaka i oprostite sebi. Samo ste čovjek, od krvi i mesa. Griješite i to je normalno. Važnije je kako ćete postupiti nakon što ste otkrili da griješite. Ispričajte se i probajte popraviti situaciju. To je razlika između običnog i velikog čovjeka.

Skinite masku strahu

Što je to što su vam drugi rekli da vas je toliko povrijedilo? Jesu li kritizirali vašu osobnost, rad ili reputaciju? Iz toga ćete moći izvući čega se doista bojite. Koji strah stoji iza toga? Svaka naša povrijeđenost i burna reakcija, u pozadini ima strah. Strah od odbacivanja, strah od lošeg mišljenja drugih o nama, strah od greški ili prosječnih rezultata? Preispitajte točno one dijelove kritike koje vam izazivaju najjače emotivne reakcije. Tu se krije vaš najveći strah.

Učite na greškama

Ako ste dobili otkaz ili ste izgubili važnog klijenta, doznajte najprije zašto. Stavite ruku na srce i priznajte si jeste li doista radili loš posao. Ako jeste, u kojem dijelu on može biti bolji? Ako ste bili „lijeni“, što je bilo to u tom poslu što vas nije dovoljno motiviralo. Nemojte osjećati krivnju, samo racionalno pristupite situaciji kao jedinstvenoj prilici da učite na svojim greškama i da na sljedećem poslu zasijate.

Potražite podršku

Nije važno jesu li vam to prijatelji, partneri ili obitelj, svakom čovjeku je potrebna podrška u nečemu što radi pa barem i netko da ga sasluša, ako ne može već dati koristan savjet. Kada se osjećate loše i samopouzdanje vam je palo, okružite se ljudima koji vas najviše vole i oni će vas podsjetiti na ono najbolje u vama. To je jedina istina u koju trebate vjerovati.

Zapamtite: Svaka situacija u kojoj se nađete vam daje priliku da dobijete više snage, hrabrosti i samopouzdanja. Svaki strah koji pobijedite i nemoguću situaciju iz koje izađete, trenira vaše životne mišiće i vodi vas korak dalje ka vašim snovima. Nemojte se plašiti čuti negativni feedback i bježati od kritika, gledajte to kao na vrijednu pomoć da postanete bolja i snažnija osoba.