Mnoge najljepše životne priče i veliki iskoraci počeli su s pitanjem „Što ako…“

Kad ste napravili prve udahe i počeli spoznavati svijet oko sebe, najsnažnija u vama bila je želja da ga iskusite.  Vaša duša je čeznula za iskustvima i vođeni dječjim entuzijazmom uslišavali ste joj svaku želju i slijedili svaki otkucaj svog srca. A onda ste odrasli. Naučili ste igrati na sigurno. Ne pitati puno i ne istraživati nepoznato. Radoznalost ste zamijenili strahom i umjesto stalnog rasta potpisali ste sporazum o sigurnosti u okvirima vaše zone komfora.

Što ako zakoračite izvan granica?

Nova otkrića i promjene u našem životnom putu su ono za čim svi čeznemo, ma koliko bili grčevito vezani za postojeće granice. Možda smo u jeziku „odraslih“ riječ radoznalost zamijenili sa „sklonost riziku“ te na taj način racionalno opravdali naše strahove da isprobamo nešto novo i prestanemo tapkati u mjestu. Život nije jednostavan, razočarenja su njegov sastavni dio, ali nisu i njegova završna riječ. Prepreka na putu ne znači da taj put ne trebamo slijediti. Ako osjetimo da nas na njemu nešto čeka, iako nam se ne čini to racionalnim, trebamo se usuditi pomaknuti vlastite granice i biti „skloni riziku“ i „iracionalni“, kako bi nas „odrasli“ opisali.

Slijedite unutarnju navigaciju

Možda vaš život nije namijenjen da bude bajka, već epska avantura. To ne znači da se trebate povući u špilju nego da trebate tražiti svoje odgovore u divljini. Pri tome slijedite unutarnju navigaciju i nikada se nećete izgubiti. Na tom putu ćete steći itekako vrijedne vještine i znanja, a što je najvrijednije dobit ćete jasnoću svoje svrhe koja čini cijelo putovanej, ma koliko izazovno bilo, istinski vrijednim. Pojačajte unutarnji glas, aktivirajte dječju radoznalost u sebi i otisnite se na najveću avanturu vašeg života koja će vas učiniti onakvima kakvim trebate postati da biste ispunili svoju svrhu.

Možda ipak pronađete svoj sretni završetak

Kao i svaka priča, i vaša će imati sretan završetak, ali ga nećete pronaći krijući se u plićaku svojih strahova već na otvorenom polju novih mogućnosti. Bit ćete ranjivi, izloženi, zbunjeni, razočarani, često i povrijeđeni, ali ćete utoliko biti i snažniji, bogatiji za nova znanja, vještine i iskustva. Strah će možda činiti da se osjećate sigurnim, ali neće vam pružiti ništa više od toga. Radoznalost će uvijek proširivati vaše vidike, donositi nove, zanimljive ljude i situacije koji će obogaćivati vaš život, učiti vas vrijednim lekcijama i činiti vas najboljim verzijama sebe.

Zapamtite, nova, uzbudljiva poglavlja možemo otkriti samo onda kad se usudimo okrenuti stranicu. 😉